WAM-verzekering

Een WAM-verzekering wordt ook wel een WA-verzekering genoemd. Op deze pagina lees je wat een WAM-verzekering is, wanneer je zo’n verzekering kunt afsluiten en waarmee je hiervoor verzekerd bent.

WAM-verzekering betekenis

WAM-verzekering betekent letterlijk Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen verzekering. Als je een auto op jouw naam hebt staan en daarmee de weg op wil, dan ben je in Nederland wettelijk verplicht om minimaal een WAM-verzekering af te sluiten.

Ook als je niet aan het verkeer deelneemt, blijft de verplichting bestaan wanneer er een kenteken aan jouw naam gekoppeld is. Alleen als het kenteken op naam van een ander komt te staan of het kenteken geschorst wordt, stopt de verplichting. Let er hierbij op dat deze schorsing elk jaar moet worden verlengd.

Via Overstappen.nl kun je gemakkelijk verschillende WAM-verzekeringen (ook wel WA-verzekeringen genoemd) vergelijken en daarna beste verzekering voor jouw auto afsluiten. Maak nu een een vergelijking en bespaar tot wel € 265 per jaar!

Verschil WAM-verzekering en WA-verzekering

De WAM-verzekering is eigenlijk hetzelfde als de WA-verzekering. Het is een wettelijk verplichte verzekering die de aansprakelijkheid van een motorrijtuig eigenaar dekt voor schade aan derden die wordt veroorzaakt door het gebruik van het motorrijtuig. Met andere woorden, de WAM-verzekering is een bredere term die wordt gebruikt om hetzelfde concept van aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen te beschrijven, inclusief auto’s, motorfietsen en andere gemotoriseerde voertuigen.

In essentie dekken beide verzekeringen de aansprakelijkheid van de eigenaar van het voertuig voor schade aan anderen. Het verschil zit vaak in de naamgeving en het specifieke type voertuig (auto, motor, etc.).

WAM-verzekering check RDW

In Nederland worden verzekerde auto’s geregistreerd. Als je het kenteken van een auto hebt, kun je dus checken of deze auto een WAM-verzekering heeft. Met het volgende stappenplan kun je dit gemakkelijk checken:

Ga naar de officiële RDW-website

Hierbij de link naar de website van RDW. De RDW staat voor Rijksdienst voor het Wegverkeer en is een organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt.

Voer het kenteken van de auto in

Dit kan het kenteken van je eigen auto zijn, maar bijvoorbeeld ook het kenteken van een auto die je van plan bent om te kopen. Klik vervolgens op de knop ‘Gegevens opvragen’.

Selecteer het 5e kopje: ‘Status van het voertuig’.

Je wordt automatisch naar het ‘Basis’-tabblad geleid waarin je dit kunt selecteren.

Check of je voertuig WAM verzekerd is

Als er ‘Ja’ staat bij ‘WAM verzekerd’, dan heb je de juiste verzekering. Als er ‘Nee’ staat, ben je volgens de RDW niet verzekerd.

Geen WAM-verzekering

Heb je geen WAM-verzekering voor je auto afgesloten en ga je toch onverzekerd de weg op? Dan pleeg je een strafbaar feit en riskeer je een boete. Als de politie je aanhoudt en je geen verzekeringsbewijs kan tonen, dan zul je een boete van € 650,- moeten betalen. Daarbovenop kan de RDW je ook een boete geven van €450,- voor onverzekerd rijden. Deze boete staat los van de bekeuring die je van de politie krijgt.

Heeft een tegenpartij schade aan je auto aangericht, maar is deze persoon niet verzekerd? Dan kun je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds is speciaal opgericht voor iedereen die door een motorvoertuig schade heeft geleden en met die autoschade niet bij zijn of haar eigen verzekeraar terecht kan.

Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer bestaat sinds 1965 en is opgericht met als doel om financiële bescherming te bieden aan slachtoffers van verkeersongevallen waarbij de tegenpartij onbekend is of onverzekerd blijkt te zijn. Dit fonds fungeert als een belangrijk vangnet, waardoor personen die anders niet in staat zouden zijn om schadevergoeding te verkrijgen, toch gecompenseerd kunnen worden voor de geleden schade aan hun voertuigen of voor lichamelijke letsels.

Verjaring WAM-verzekering

Voor een WAM-verzekering geldt dat je drie jaar de tijd hebt om een verzekering aan te spreken voor je schade. Na vijf jaar verjaart je je claim op de aansprakelijke partij.

WAM-verzekering afsluiten

Ben je van plan om een verzekering voor je auto af te sluiten? Maak dan een vergelijking voor je autoverzekering via Overstappen.nl en bekijk het uitgebreide aanbod van verzekeraars. Twijfel je nog over je keuze? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze experts helpen je graag met het beantwoorden van je vragen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 11-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.