Gasprijs daalt scherp, maar blijft volatiel | Overstappen.nl
27-12-2023

Gasprijs daalt scherp, maar blijft volatiel

Ten opzichte van begin deze maand is de gasprijs scherp gedaald. Echter kan dit snel weer veranderen.

 

3 minuten 27-12-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

De Europese gasprijs is de afgelopen weken scherp gedaald en kost nu € 36,- per megawattuur (mWh). In vergelijking met het begin van deze maand betreft het een daling van maar liefst 17%. Hierdoor is de huidige gasprijs nu vier keer lager dan wat we een jaar geleden zagen. Deze positieve ontwikkeling is toe te schrijven aan verschillende factoren, maar deskundigen waarschuwen dat de situatie snel kan veranderen.

Waarom is de gasprijs gedaald?

De lagere gasprijzen zijn te danken aan een combinatie van omstandigheden, waaronder milde temperaturen, goed gevulde Europese gasopslagen, overvloedige beschikbaarheid van vloeibaar aardgas (lng) wereldwijd en een lager gasverbruik bij zowel huishoudens als bedrijven. Deze factoren hebben de vraag en het aanbod in evenwicht gebracht, waardoor de prijzen zijn gedaald.

Gasprijs blijft volatiel

Voor de energiecrisis in 2021 en 2022 schommelde de gasprijs tussen de € 18,- en € 20,- per mWh. Een stijging van een aantal procent vond men toen fors. Tijdens de energiecrisis werden de schommelingen steeds heftiger. Stijgingen van 30% in één dag werden steeds normaler. Deze heftige schommelingen hebben we nu al een lange tijd niet meer gehad, maar ook vandaag de dag zien we dat de markt nog erg volatiel is.

Situatie kan snel veranderen

Verschillende energie-experts waarschuwen voor de volatiliteit van de gasmarkt. Volgens Aad Correljé, energiedeskundige van de TU Delft, bevindt alles zich momenteel op het randje van de capaciteit. Europa kan geen extra gas via pijpleidingen importeren en de beschikbaarheid van LNG op de markt kan snel veranderen als er zich problemen voordoen, zoals een grotere vraag of aanvoerproblemen. In dat geval kan de prijs snel weer oplopen met een hogere energierekening tot gevolg. Berichtgeving over de kans op een breder conflict in het midden oosten leidde vandaag al tot een stijging van zo’n 5%.

Zekerheid? Kies een vast contract

Reden voor de ACM om consumenten te adviseren om een vast contract af te sluiten indien zij zekerheid willen voor de komende wintermaanden. Ook Correljé adviseert consumenten om na te denken over het afsluiten van een vast energiecontract op dit gunstige moment. Hoewel de gasprijzen mogelijk nog iets lager kunnen worden als je even wacht, verwacht hij niet dat ze aanzienlijk verder zullen dalen.

“2023 is het grote jaar van de daling van de gasprijs. Hoewel dit erg gunstig is, zijn de prijzen alsnog aan de hoge kant. Wij verwachten niet dat de prijzen snel weer naar het oude niveau zullen terugkeren. Om zeker te zijn van een vaste lage prijs, kunnen wij een vast contract met vaste tarieven aanraden. Voor klanten die een prijs willen die meer meebeweegt met de markt raden we een variabel of dynamisch contract aan.”
Tom Schlagwein
Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 27-12-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven