18-04-2024

Gasprijs steeg in april met 29,6%

Stijging onder andere het gevolg van koude lente en onrust in het Midden-Oosten.

2 minuten 29-04-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

De prijs voor gas op de groothandelsmarkt schoot de afgelopen week weer de lucht in. Daarmee is de gasprijs op dinsdag 17 april € 33,14, het hoogste punt tot nu toe in april. Dat is 29,6% hoger dan het laagste punt op 3 april toen een megawattuur € 25,56 kostte. Op woensdag daalde de gasprijs weer naar € 31,29. De stijging is deze keer onder andere het gevolg van een koude lente en de toenemende onrust in het Midden-Oosten.

Waarom stijgt de gasprijs?

Een maand geleden steeg de gasprijs als gevolg van verminderde toevoer en de ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne. De opmerkelijke stijging van de afgelopen week ligt onder andere ten grondslag aan conflicten in het Midden-Oosten. Door geopolitieke conflicten is verstoring van de gaslevering mogelijk. Ook een koude lente speelt een rol in de gasstijging. De verwarming staat weer vaker aan, waardoor de vraag naar gas toeneemt en de prijs stijgt.

“De plotselinge stijging na maanden van dalende prijzen is een verrassing. Zo zie je dat geopolitieke spanningen een direct effect hebben op de Nederlandse markt. De prijzen in de vergelijker zijn daarom ook aan het stijgen. Mocht je een nieuw contract nodig hebben, dan kan het raadzaam zijn om een nieuw contract uit te zoeken. Het kan namelijk zo zijn dat de prijzen nog veel verder gaan stijgen.”
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Vast contract slim

Zodra de gasprijs stijgt op de groothandelsmarkt duurt het altijd nog even voordat die prijsstijging zichtbaar is in energiecontracten. Voor consumenten die geen onverwachte prijsstijgingen willen is het raadzaam de prijzen vast te zetten in een 1-jarig energiecontract. Zo dekken consumenten zich in tegen hogere gasprijzen en schommelingen op de energiemarkt. Klanten met een vast contract profiteren niet direct mee als de prijzen dalen, zoals dat wel kan in een dynamisch energiecontract. Door energie te vergelijken zien consumenten makkelijk welk contract het voordeligst is voor hun situatie.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
2 minuten 29-04-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven