Gasprijs stijgt 16% in een week | Overstappen.nl
19-03-2024

Gasprijs stijgt 16% in een week

Nadat de gasprijs in februari op zijn laagst was in 2 jaar, stijgt de prijs nu flink.

2 minuten 19-03-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Energieleveranciers kopen gas in op de groothandelsmarkt en kopen hier per megawattuur (rond de 100 m3 gas) in. De prijs op de groothandelsmarkt schoot de afgelopen week de lucht in. Tussen dinsdag 12 maart en maandag 18 maart steeg de prijs van € 24,76 naar € 28,82, wat neerkomt op een toename van € 4,06 en een stijging van 16,4%. De stijging is het gevolg van verminderde toevoer en ook de ontwikkelingen in de oorlog in Rusland en Oekraïne spelen een rol.

Eind februari laagste prijs in 2 jaar

Terwijl de gasprijs in het najaar van 2022 een hoogtepunt bereikte van € 210,- per megawattuur, daalden de prijzen in februari 2024 tot het laagste niveau in 2 jaar tijd. Op 23 februari was de prijs per megawattuur € 23,07. Met de stijging van afgelopen week lijkt de daling van de afgelopen tijd onderbroken. De gasprijs van vandaag ligt met € 28,12 nog ver onder die € 140,-. De energiemarkt blijft dus in beweging, maar een extreme stijging zoals in 2022 wordt niet verwacht.

Gasprijs-grafiek-19-maart-2024

Waarom stijgt de gasprijs?

De stijging van de gasprijs heeft deze week verschillende oorzaken. Een van de redenen is de verminderde toevoer van gas naar Nederland. Zo is er bijvoorbeeld minder gas geëxporteerd vanuit Noorwegen door onverwacht onderhoud bij het bedrijf dat gas via de Noordzee naar Nederland vervoert. Ook een bedrijf in Texas dat gas vloeibaar maakt, waardoor het makkelijker te transporteren is, ligt er al sinds begin maart uit. Deze storing duurt naar verwachting een maand. Naast de verminderde gastoevoer naar Nederland blijft het conflict in Rusland en Oekraïne een rol spelen. Oekraïne focust in haar droneaanvallen nu meer op Russische infrastructuur en doelen die met de productie van fossiele brandstoffen te maken hebben, wat voor spanningen op de energiemarkt zorgt.

Wat nu?

De gastarieven op de consumentenmarkt bewegen mee met de tarieven op de groothandelsmarkt. Voor consumenten en bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende gasprijzen, zijn er een paar opties als het huidige energiecontract dat toelaat. Het afsluiten van een vast contract biedt stabiliteit: de gasprijs kan gedurende het contract niet veranderen. Huishoudens kunnen de gasprijs vastzetten met een eenjarig energiecontract of een driejarig energiecontract. Aan de andere kant zijn dynamische energiecontracten aantrekkelijk als zekerheid niet noodzakelijk is. De prijs voor gas verandert hier per dag en is afhankelijk van de marktomstandigheden. De tarieven stijgen in dit geval mee, maar dalen ook direct als de prijzen op de groothandelsmarkt weer dalen. De prijs is altijd één dag van tevoren bekend, het is dus mogelijk het verbruik hierop af te stemmen.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
2 minuten 19-03-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven