Gasprijs stijgt: mogelijk lek en geopolitieke onrust | Overstappen.nl
09-10-2023

Europese gasprijs stijgt door mogelijk lek en geopolitieke onrust

De gasprijs stijgt door een mogelijk lek in een pijpleiding en de onverwachte aanval van Palestina op Israël. Waarom heef dit zo’n grote invloed en wat betekent het voor jou? Je leest het hier.

3 minuten 11-10-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

De gasprijs in Europa is de afgelopen dagen opnieuw onder druk komen te staan, met als voornaamste redenen een mogelijk gaslek in een onderzeese pijplijn en toenemende geopolitieke onrust in de wereld. Dit heeft geleid tot bezorgdheid over de stabiliteit van de Europese energievoorziening, vooral nu de winter nadert.

Drukverlies in pijpleiding

Op zaterdagnacht werd er drukverlies waargenomen in een onderzeese gaspijpleiding tussen Finland en Estland. Hoewel de oorzaak van dit drukverlies nog niet duidelijk is, wijst het mogelijk op een lek in de leiding. Als dat het geval is, kan de reparatie van deze leiding maanden in beslag nemen, afhankelijk van de ernst van de schade. Beheerders van het gassysteem in beide landen onderzoeken momenteel de locatie en oorzaak van het mogelijke lek en hebben de pijpleiding voorlopig afgesloten.

Infrastructuur kwetsbaar

Dit incident benadrukt de kwetsbaarheid van de Europese gasinfrastructuur, die eerder vorig jaar werd geteisterd door explosies die de Nord Stream aardgaspijpleiding in de Oostzee troffen. Na deze incidenten is er extra waakzaamheid ten aanzien van de Europese energie-infrastructuur.

Naast de zorgen over de gasvoorziening heeft ook de stijgende olieprijs bijgedragen aan de prijsstijging van gas. Deze stijging wordt mede veroorzaakt door het escalerende conflict tussen Israël en de Palestijnen in het Midden-Oosten.

Geopolitieke spanningen

Tom Schlagwein, Energie Expert bij Overstappen.nl, merkt op: “Zulke gebeurtenissen, zoals mogelijk lekken in gaspijpleidingen en geopolitieke spanningen, kunnen aanzienlijke invloed hebben op de energieprijzen op de Europese en internationale energiemarkt. Het onderstreept het belang van diversificatie van energiebronnen en de noodzaak om voorbereid te zijn op verstoringen in de energievoorziening. Je ziet dat paniek de prijs drijft, en dit soort gebeurtenissen wakkeren alleen maar een volatiele prijs aan. Daar is niemand bij gebaat.”

Voorbereiding op de winter

Terwijl Europa zich voorbereidt op de winter, blijft het noodzakelijk om de situatie op de energiemarkten nauwlettend in de gaten te houden. De prijzen op de termijnmarkt zijn gestegen, maar deze stijging wordt ook beïnvloed door eerdere gunstige omstandigheden die hebben geleid tot relatief lage gasprijzen in de afgelopen weken.

De komende dagen en weken zullen cruciaal zijn om de exacte impact van het mogelijke gaslek en de geopolitieke onrust op de Europese energievoorziening te beoordelen.

Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 11-10-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven