Gasprijs stijgt wederom door blijvende onzekerheden | Overstappen.nl
12-10-2023

Gasprijs stijgt wederom door blijvende onzekerheden

De gasprijs is weer flink gestegen de afgelopen 24 uur. Wat zijn de oorzaken?

3 minuten 12-10-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Na een plotselinge wending op het wereldtoneel door onder andere het geweld in Israël, hebben de gasprijzen in Europa de afgelopen dagen een opmerkelijke stijging gezien. De gasprijs was op woensdag 11 oktober gemiddeld € 46,- per mWh en haalde op 12 oktober de € 51,- per mWh. Dit onverwachte en drastische prijsverloop wordt toegeschreven aan een combinatie van geopolitieke spanningen en enkele onvoorziene gebeurtenissen in de energiesector.

Oorzaken van de stijging

Een van de belangrijkste oorzaken van deze stijging is het aanhoudende conflict tussen Israël en Hamas, dat een domino-effect lijkt te hebben op de Europese gasmarkt. Tom Schlagwein, Energie Expert bij Overstappen.nl, legt uit: “Geopolitieke onzekerheden, zoals de huidige situatie in het Midden-Oosten, hebben altijd de potentie om de energiemarkten te verstoren. De afhankelijkheid van Europa van alternatieve gasbronnen maakt het extra gevoelig voor dergelijke gebeurtenissen. Je ziet dat paniek voor toekomstige leveringen een groot effect heeft op de prijs.”

Daarnaast kwam er onlangs nog een complicerende factor bij: een mogelijke sabotage van een gaspijpleiding tussen Finland en Estland. Terwijl dit geen directe bedreiging vormt voor de gasvoorziening in Europa, heeft het de al bestaande zorgen over de kwetsbaarheid van het Europese gasnetwerk alleen maar versterkt.

De winter komt er aan

Bovendien spelen de weersvoorspellingen een rol in deze prijsstijging. Verwacht wordt dat de temperaturen in grote delen van Europa binnenkort zullen dalen, wat kan leiden tot een toename van de vraag naar verwarming en energie en als resultaat tot hogere kosten voor huishoudens zal leiden die een nieuw contract nodig hebben. Ook klanten met een variabel en dynamisch contract zullen de gestegen kosten direct merken.

Energieleveranciers reageren direct

Vattenfall en Budget Energie hebben al gereageerd op de stijgende gasprijzen door hun tarieven te verhogen. Van andere energiebedrijven wordt verwacht dat zij binnenkort soortgelijke maatregelen nemen, wat de impact van de stijging op de energierekeningen van consumenten kan vergroten.
Het opmerkelijke aspect van deze situatie is de snelheid waarmee de gasprijzen zijn gestegen. Slechts enkele dagen geleden was er sprake van een relatieve stabiliteit in de markt, maar de gebeurtenissen van de afgelopen week hebben deze stabiliteit verstoord.

Het blijft een dynamische markt

Hoewel de gasprijsstijging zeker zorgen baart, is het ook belangrijk om te onthouden dat de markt dynamisch is en dat prijzen kunnen fluctueren. Tom Schlagwein benadrukt: “Het is cruciaal om aandacht te besteden aan deze ontwikkelingen en te begrijpen dat energieprijzen onderhevig zijn aan verschillende factoren op het wereldtoneel. Het is altijd verstandig om je energiecontract te blijven controleren om te zorgen voor de beste prijs en voorwaarden. Wanneer je een vast contract afsluit, dek je je in tegen eventuele stijgingen. En vice versa: Indien de markt daalt, dan profiteer je niet direct van een prijsdaling. ”

Als de stijgende trend aanhoudt, zou de gasprijs de hoogste piek in maanden kunnen bereiken. Het is een situatie die consumenten en energieleveranciers nauwlettend in de gaten zullen houden, en het benadrukt opnieuw de complexe en dynamische aard van de wereldwijde energiemarkten.

Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 12-10-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven