Geld lenen ribbon

Is het mogelijk om geld te lenen zonder vast contract?

De laatste jaren hebben mensen minder vaak een vast contract. Vroeger was het hebben van een vast contract een voorwaarde voor het afsluiten van een lening. Tegenwoordig kun je zonder vast contract ook geld lenen. Hier zitten vaak wel extra voorwaarden aan verbonden.

Voorwaarden om geld te lenen zonder vast contract

 • Je moet minimaal 25 jaar oud zijn;
 • Je mag geen negatieve BKR registratie op je naam hebben staan;
 • Je moet één of twee jaar in dienst zijn bij je werkgever (dit verschilt per aanbieder).

Intentieverklaring werkgever

Als je niet minimaal één of twee jaar in dienst bent bij je werkgever dan kun je je werkgever om een intentieverklaring vragen. Een intentieverklaring is een verklaring waarin de werkgever aangeeft dat hij de intentie heeft om het tijdelijke dienstverband van een werknemer voort te zetten bij onveranderde omstandigheden. Op deze manier heeft de kredietverstrekker er meer vertrouwen in dat je de maandelijkse kosten van de lening kunt betalen.

Er zijn ook kredietverstrekkers die wel een lening verstrekken wanneer de intentieverklaring ontbreekt. Deze kredietverstrekkers hanteren dan een renteopslag. Je betaalt dus meer rente zonder intentieverklaring. Het komt ook voor dat geld lenen wel mogelijk is tegen dezelfde rente en zonder intentieverklaring, maar dan is de maximale lening lager.

Kredietverstrekkers kijken vaak nog naar andere factoren dan het dienstverband voordat ze een lening aan je verstrekken. Zo kijken ze ook vaak naar:

 • De hoogte van je inkomen;
 • Je woonsituatie en woonlasten;
 • Gezinssituatie.

Geld lenen zonder vast contract: ZZP’ers

Als je een ZZP’er bent dan weet je van tevoren vaak niet hoeveel inkomen je het komende jaar zal ontvangen. Hierdoor breng je een extra onzekerheid met je mee vergeleken met iemand die in loondienst werkt. Ondanks deze onzekerheid is het soms toch mogelijk om een doorlopend krediet af te sluiten. Om te kijken of je als ZZP’er in aanmerking komt voor een lening kijkt de kredietverstrekker naar de jaarcijfers van de laatste drie jaar. Ook wordt er gekeken naar je persoonlijke situatie.

Als je de start van je onderneming wilt financieren met een lening dan zul je vaak een ondernemingsplan moeten indienen bij de kredietverstrekker. Hierin moet je vaak vermelden hoe je je als zelfstandige in de markt wil zetten en wat de financiële prognose is.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.