Is het mogelijk om geld te lenen zonder vast contract? | Overstappen.nl
Geld lenen kost geld

Is het mogelijk om geld te lenen zonder vast contract?

Komt een vast contract met een onbepaalde tijd in jouw beroepsveld nog voor? Of ben je pas net in dienst en heb je nog een contract voor een bepaalde tijd? Vroeger was het hebben van een vast contract een voorwaarde voor het afsluiten van een lening. Tegenwoordig kun je zonder vast contract ook geld lenen. Hier zitten vaak wel extra voorwaarden aan verbonden. Dus ja, het is mogelijk om geld te lenen zonder vast contract, maar het kan wel lastiger of beperkt zijn. Zoals het bedrag dat je kunt lenen is wel lager dan bij een vast contract.

Voorwaarden om geld te lenen zonder vast contract

  • Je moet minimaal 25 jaar oud zijn;
  • Je mag geen negatieve BKR registratie op je naam hebben staan;
  • Je moet één of twee jaar in dienst zijn bij je werkgever (dit verschilt per bank);
  • De fase van je uitzendcontract is van belang. Van de niveaus waarin dat is opgedeeld, lukt het niet om een lening aan te vragen als je in fase A van je uitzendcontract zit;
  • Woon je in een koop- of huurhuis? Met een koopwoning biedt je zekerheid voor een hoger leenbedrag dan met een huurhuis;
  • Ben je zelf ondernemer? Dan wil de kredietverstrekker de financiële gegevens van je bedrijf over de afgelopen 3 jaar zien. Lees hier meer over in, Geld lenen zonder vast contract: ZZP’ers.

Intentieverklaring werkgever

Als je niet minimaal één of twee jaar in dienst bent bij je werkgever dan kun je je werkgever om een intentieverklaring vragen. Een intentieverklaring is een verklaring waarin de werkgever aangeeft dat hij de intentie heeft om het tijdelijke dienstverband van een werknemer voort te zetten bij onveranderde omstandigheden. Op deze manier heeft de kredietverstrekker er meer vertrouwen in dat je de maandelijkse kosten van de lening kunt betalen.

Er zijn ook kredietverstrekkers die wel een lening verstrekken wanneer de intentieverklaring ontbreekt. Deze kredietverstrekkers hanteren dan een renteopslag. Je betaalt dus meer rente zonder intentieverklaring. Het komt ook voor dat geld lenen wel mogelijk is tegen dezelfde rente en zonder intentieverklaring, maar dan is de maximale lening lager.

Kredietverstrekkers kijken vaak nog naar andere factoren dan het dienstverband voordat ze een lening aan je verstrekken. Zo kijken ze ook vaak naar:

  • De hoogte van je inkomen;
  • Je woonsituatie en woonlasten;
  • Gezinssituatie.

Geld lenen zonder vast contract: ZZP’ers

Als je een ZZP’er bent dan weet je van tevoren vaak niet hoeveel inkomen je het komende jaar zal ontvangen. Hierdoor breng je een extra onzekerheid met je mee vergeleken met iemand die in loondienst werkt. Ondanks deze onzekerheid is het soms toch mogelijk om een doorlopend krediet af te sluiten. Om te kijken of je als ZZP’er in aanmerking komt voor een lening kijkt de kredietverstrekker naar de jaarcijfers van de laatste drie jaar. Ook wordt er gekeken naar je persoonlijke situatie.

Als je de start van je onderneming wilt financieren met een lening dan zul je vaak een ondernemingsplan moeten indienen bij de kredietverstrekker. Hierin moet je vaak vermelden hoe je je als zelfstandige in de markt wil zetten en wat de financiële prognose is.