Hoogste spaarrente
- Vergelijk meer dan 20 banken
- Vind direct de hoogste rente
- Veilig met depositogarantiestelsel
Hoogste spaarrente Nederland
De rente verschilt per bank en kan door de banken zelf aangepast worden. Bij een vrij opneembare spaarrekening is de rente variabel en kan dit gedurende het jaar verhoogd of verlaagd worden. Bij een deposito staat de rente vast. Om het meeste uit je spaargeld te halen, is het verstandig om verschillende banken en hun spaarrente te vergelijken.
In Nederland ligt de hoogste spaarrente vaak lager dan in het buitenland. De hoogste spaarrente ooit in Nederland was 11,6%. Dit was in 1980. De rente was in die tijd veel hoger vergeleken met de actuele spaarrente vanwege de hoge inflatie. De hoogste spaarrente is nu 3,75% bij Trade Republic Bank.
Wil je weten welke banken de hoogste rente bieden? Kijk in het overzicht van onze vergelijker.
Hoogste spaarrentes van dit moment
Aanbieder | Hoogste rente |
---|---|
Trade Republic | 3,75% |
Openbank | 3,65% |
Santander | 3,40% |
Distingo Bank | 3,26% |
Nordax Bank | 3,23% |
Laatste update:
"Wees geen dief van je eigen portemonnee"
“De spaarrentes staan op het hoogste punt in jaren. De drie grootbanken (ING, Rabobank en ABN amro) houden hun spaarrentes echter nog erg laag. In onze vergelijker vind je een groot aanbod van verschillende Europese banken met de hoogste spaarrentes van dit moment. Je bent een dief van je eigen portemonnee wanneer je je spaargeld laat staan tegen een te lage rente!”
Jules Winckers,
Financieel expert
Door het depositogarantiestelsel is je spaargeld bij elke bank in de EU tot €100.000 beschermd. Mocht een bank dat onder dit stelsel valt failliet gaan, krijg je tot maximaal €100.000 van je ingelegde spaargeld terug. Zo is je spaargeld ook veilig bij een bank in een ander Europees land.
vind de hoogste rente
Hoogste rente op je spaarrekening
Voor de hoogte van je spaarrente geldt over het algemeen: hoe meer voorwaarden en beperkingen aan de spaarrekening, hoe hoger de rente die je ontvangt. Wij leggen je per spaarvorm uit hoe het zit met de rente en wat de voor- en nadelen zijn.
Vrij opneembare spaarrekening
Een gewone, vrij opneembare spaarrekening heeft nauwelijks beperkingen: je kunt op elk moment geld storten of opnemen. Deze spaarrekening biedt dus veel flexibiliteit, wat een voordeel is voor veel spaarders. Een nadeel bij deze gewone spaarrekening is dat de rente variabel is en deze dus kan dalen of stijgen. Je kunt hierdoor niet inschatten hoe hoog het uiteindelijke rendement na een jaar zal zijn.
Deposito
Bij een deposito is de spaarrente hoger en kan deze tussendoor niet veranderen. Je kiest bij een deposito een bepaalde periode waarin je een deel van je spaargeld vastzet. Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente die je ontvangt. Een nadeel is dat je tijdens de looptijd geen geld mag opnemen of bijstorten, of een boete moet betalen wanneer je dit wel wil doen. Je kunt dus het beste voor een deposito kiezen als je zeker weet dat je het geld niet nodig zal hebben.
Spaarrekening met voorwaarden
De spaarrekening met voorwaarden is een beetje een tussenvorm. Hier ontvang je een hogere rente dan bij een vrij opneembare spaarrekening, maar er zijn wel bepaalde beperkingen en voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een maximum of minimum saldo en een minimaal bedrag dat je per maand op de rekening moet storten. Ook kun je soms tussendoor geen geld storten en geen geld opnemen of je moet dit van tevoren aanmelden.
Hoogste spaarrentes vind je via Overstappen.nl
Overzicht van spaarrekeningen
Met onze overzichtelijke vergelijker ontdek je snel en eenvoudig welke banken spaarrekeningen aanbieden en zie je direct het rentepercentage.
Vind de hoogste rente
Vergelijk de rentetarieven van verschillende banken en vind de hoogste rente.
Behaal het hoogste rendement
Door spaarrentes te vergelijken kun je het hoogste rendement behalen voor je spaargeld.
Zo vind je de hoogste rente
Bij een vrij opneembare spaarrekening kan de rente dus op elk moment veranderen. Wanneer de rente stijgt heb je hier profijt van. Maar daalt de rente, dan verlies je een deel van het rendement. Wij geven je een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij het meeste uit je spaargeld kunt halen.
-
Tip 1
Kies de juiste spaarvorm
Elke spaarvorm heeft een aantal voordelen en nadelen. Bedenk wat jouw spaardoel is en welke spaarvorm hier het beste bij past. Vaak geldt: hoe meer beperkingen een spaarrekening heeft, hoe hoger de spaarrente.
-
Tip 2
Vergelijk aanbieders
Door goed naar de voorwaarden en rentetarieven van verschillende aanbieders te kijken, vind jij de beste optie voor jouw spaargeld. Bij sommige banken krijg je bijvoorbeeld bij een deposito een maandelijkse rente-uitkering, waardoor je een hoger rendement behaalt.
-
Tip 3
Verspreid je spaargeld
Je kunt ervoor kiezen om een deel van je spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening te zetten en een deel op een deposito. Zo kun je altijd geld opnemen via de vrij opneembare rekening, maar behaal je wel het hoogste rendement door de vaste rente van een deposito.
Welke spaarvorm biedt de hoogste spaarrente?
De spaarvorm met de hoogste rente kan variëren afhankelijk van de huidige rentetarieven op de financiële markt en het beleid van de banken. Deposito’s met een vaste looptijd van bijvoorbeeld één, twee of drie jaar bieden vaak een hogere spaarrente dan gewone spaarrekeningen. Banken zijn namelijk bereid om hogere rentetarieven te bieden in ruil voor de zekerheid dat ze over het geld beschikken. Houd rekening met de nadelen die we hierboven noemden en bedenk of de hogere rente hier voor jou tegen opweegt. Weet je niet zo goed welke spaarvorm je moet kiezen en wil je meer informatie? Kijk dan op onze pagina Welke spaarrekening past bij mij.
Vergeet niet om ook naar de voorwaarden te kijken. Per bank kan bijvoorbeeld verschillen hoe vaak de rente wordt uitgekeerd, of er een minimum-inleg is en of je de rente op het deposito of op je tegenrekening ontvangt.
Handige informatie over sparen
Het laatste nieuws
Spaarrentes omlaag in navolging van de renteverlaging van de ECB
Spaaraanbieders Trade Republic en Santander verlaagden deze week hun spaarrentes. Volgens de vergelijker Overstappen.nl is de verwachting dat andere banken spoedig zullen volgen.
ACM: Nederlandse spaarrentes te laag door te weinig concurrentie
De ACM vindt dat spaarrentes bij de Nederlandse grootbanken te laag zijn. Lees er hier meer over
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.