Lening oversluiten vergelijken | Goedkoopste tarieven (2024)
Geld lenen kost geld

Lening oversluiten

Start hier je vergelijking en vind binnen 5 minuten de meest voordelige rente om je dure lening over te sluiten. Veilig en verantwoord.
Vergelijk leningen

Wij vergelijken de volgende leningen


Snel navigeren naar

Alles oversluiten goedkoper?

Wat is een lening oversluiten?

Lening oversluiten betekent dat je een nieuwe lening afsluit om je oude lening(en) af te lossen. Dit doe je om bijvoorbeeld lagere rente of betere voorwaarden te krijgen. Het doel is om geld te besparen op je maandelijkse kosten. Let wel op de totale kosten en voorwaarden van de nieuwe lening, met berekeningen op basis van de indicatieve rente en de gewenste looptijd. Geld lenen kost geld, maar door over te sluiten kun je besparen.

Als je een lening laat oversluiten, sluit je één nieuwe lening af voor een bedrag waarmee je alle bestaande leningen kunt aflossen. Je hebt dan in plaats van meerdere losse leningen maar één grote lening. Omdat je één grote lening overhoudt, betaal je minder rentekosten.

Is het voor jou interessant om je lening(en) over te sluiten, dan kun je in onze vergelijker bij ‘Doel van de lening’ kiezen voor ‘Oversluiten lopende lening’. Het vergelijken en aanvragen is in een mum van tijd gebeurd. Klik hier voor een simpel stappenplan.

tip

Let op: kan jij met je lening boetevrij vervroegd aflossen?

Met een persoonlijke lening kun je meestal niet vervroegd boetevrij aflossen. Dit kan inhouden dat je, als je je lening laat oversluiten, alsnog duur uit bent vanwege de boete. Andere leenvormen, zoals een doorlopend krediet, kan je vaak wel boetevrij aflossen. Daarnaast zijn veel mensen geneigd om meer geld te lenen dan nodig is, waardoor de schuld hoger oploopt.

Waarom lening oversluiten bij Overstappen.nl?

Verantwoord geld lenen

Officieel geregistreerd bij de Autoriteit van Financiële Markten (AFM)

Weegschaal

Vergelijk met actuele rentes

Overzichtelijk gepresenteerd; wij vergelijken alle Nederlandse kredietverstrekkers

Onze experts staan voor je klaar

Hulp nodig? Bel, whatsapp, chat of mail met onze kredietexperts

De voordelen van leningen oversluiten

Er zijn verschillende voordelen te benoemen voor het oversluiten van je lening of meerdere leningen. Wij hebben ze voor het gemak op een rijtje geplaatst.

 • pluspunt
  Lagere en vaste rente, dus besparing
 • pluspunt
  Vergroot je kans op het sneller aflossen
 • pluspunt
  Sneller aflossen (kortere looptijd)

 • pluspunt
  Al je leningen op één plek, overzichtelijk
 • pluspunt
  Flexibele voorwaarden
 • pluspunt
  Boetevrij of tussentijds extra aflossen

5 tips voor lening oversluiten vergelijken

Niet alleen gaat het aanvragen heel makkelijk en veilig. Maar ook helpt onze vergelijker je met het vinden van de goedkoopste lening voor jou. Hier zijn vijf tips om geld te besparen bij het oversluiten van leningen:

Controleer de kosten

Controleer de kosten

oordat je een lening oversluit, is het belangrijk om de kosten te onderzoeken. Er zijn kredietverstrekkers die afsluit-, oversluit- en/of aflossingskosten voor deze dienst vragen, andere hanteren een boete als je eerder wilt aflossen dan afgesproken. Zorg dat je alle kosten inzichtelijk hebt gemaakt en begrijpt, om na te kijken of oversluiten voor jou wel echt voordelig is.

Leen hetzelfde bedrag

Leen hetzelfde bedrag

Als je hetzelfde bedrag leent bij het oversluiten van een lening, vergroot je de kans dat je aanvraag wordt geaccepteerd door de kredietverstrekker. Als je meer of minder leent, kan dit leiden tot afwijzing.

Kies een korte looptijd

Kies een korte looptijd

Een korte looptijd is vaak voordeliger omdat je over een kortere periode rente betaalt. Hoewel een langere looptijd een lagere maandelijkse betaling betekent, ben je uiteindelijk vaak duurder uit vanwege de hogere rentekosten.

Voeg kleine leningen samen

Voeg kleine leningen samen

Door meerdere kleine leningen samen te voegen tot één grote lening, kun je geld besparen op rentekosten. Bovendien is het overzichtelijker om slechts één lening af te betalen.

Los tussentijds af

Los tussentijds af

Je kunt geld besparen door tussentijds extra af te lossen op je lening. Hierdoor ben je niet alleen sneller van je lening af, maar betaal je ook minder rente over het geleende bedrag. Onthoud “geld lenen kost geld” en dat extra aflossen kan helpen om deze kosten te beperken.


Hoe werkt het oversluiten van je lening(en)?

  1. 1
   Stap 1: Vul je gegevens in

   Vul je gegevens in

  1. 2
   Stap 2: Vergelijk leningen

   Vergelijk leningen

  1. 3
   Stap 3: Vraag je oversluiting aan

   Vraag je oversluiting aan

  1. 4
   Stap 4: Oversluiten gelukt!

   Oversluiten gelukt!

  1. 1
   Stap 1: Vul je gegevens in

   Vul je gegevens in

  pijltje
  1. 2
   Stap 2: Vergelijk leningen

   Vergelijk leningen

  pijltje
  1. 3
   Stap 3: Vraag je oversluiting aan

   Vraag je oversluiting aan

  pijltje
  1. 4
   Stap 4: Oversluiten gelukt!

   Oversluiten gelukt!

Verantwoord lening oversluiten begint hier

 • voordeel

  Direct contact + beoordeling

 • voordeel

  Makkelijk en veilig aan te vragen

 • voordeel

  Onze klanten beoordelen ons met een 9

Lening oversluiten vergelijken

Welke leningen oversluiten?

In principe kun je iedere lening oversluiten, dus zowel een persoonlijke lening als doorlopend krediet. Daarnaast kun je ook uitstaande schulden op een creditcard of roodstand op je betaalrekening oversluiten naar een andere lening.
 
Let op: een persoonlijke lening kan je niet altijd boetevrij aflossen, de overige leenvormen wel.

Persoonlijke lening oversluiten

Het oversluiten van een persoonlijke lening werkt als volgt: je sluit één nieuwe lening af voor het bedrag waarmee je alle bestaande leningen kunt aflossen. Vervolgens betaal je maandelijks één bedrag aan deze nieuwe kredietverstrekker, waarbij je vaak een nieuwe rente en looptijd afspreekt. Nadat de nieuwe lening is goedgekeurd en je alle oude leningen hebt afgelost, ben je alleen nog gebonden aan de nieuwe lening. Het is belangrijk om vooraf goed te onderzoeken of het oversluiten van je lening voordelig is en welke voorwaarden er verbonden zijn aan de nieuwe lening. Zo voorkom je verrassingen en zorg je ervoor dat je geen onnodig hoge rente betaalt.

Doorlopend krediet oversluiten

Goed nieuws, je kunt een doorlopend krediet altijd gratis in één keer extra aflossen door je lening over te sluiten op een nieuwe lening. Je sluit hiermee als het ware een nieuwe lening af waarmee je in één keer het volledige bedrag van je doorlopend krediet afbetaalt. Je betaalt vervolgens maandelijks vast bedrag aan rente en aflossing, waardoor je precies weet wat de lening je kost. Het is niet meer mogelijk om tussentijds nog geld op te nemen, hierdoor ben je aan het einde van de looptijd dus volledig schuldenvrij.

Heb je nu een doorlopend krediet en heb je behoefte aan duidelijkheid en zekerheid in je financiële situatie. Overweeg dan een oversluiting naar een persoonlijke lening. Kies niet zomaar, maar vergelijk eerst de rentes en voorwaarden per kredietverstrekker om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Openstaande schulden of roodstand oversluiten

Bij het oversluiten van openstaande schulden of roodstand vraag je een nieuwe lening aan bij een kredietverstrekker, vaak tegen een lagere rente dan de oorspronkelijke schuld. Met dit nieuwe krediet los je vervolgens de oude schulden af, waardoor je één lening overhoudt. Je betaalt vervolgens maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing over deze nieuwe lening. Het oversluiten van uitstaande schulden of roodstand kan voordelig zijn, omdat je mogelijk minder rente betaalt dan bij de oorspronkelijke schuld. Het is wel belangrijk om vooraf goed te onderzoeken of het oversluiten daadwerkelijk voordeliger is en of je voldoet aan de voorwaarden van de nieuwe kredietverstrekker.

Wanneer kan ik een lening oversluiten?

Bij Overstappen.nl kun je op elk moment je lening oversluiten en mogelijk profiteren van een lagere rente. Of je nu één grote lening hebt of meerdere kleine leningen, het kan voordelig zijn om deze over te sluiten.

Is een lening oversluiten verstandig?

Het kan voordelig zijn om je lening over te sluiten als je meerdere kleine leningen hebt of als je huidige lening een hoge rente heeft. Het is echter niet altijd verstandig om je lening over te sluiten. Als je bijvoorbeeld kort geleden een lening hebt afgesloten, kan het zijn dat de kosten voor het oversluiten hoger zijn dan de besparing op de rente. Ook als je al achterloopt met betalingen op je huidige lening, is het vaak lastiger om een nieuwe lening af te sluiten en deze over te sluiten. Het is daarom verstandig om vooraf goed te onderzoeken of het oversluiten van je lening voordelig is en je goed te laten informeren door een adviseur.

Lening oversluiten met BKR mogelijk?

Ja, het is mogelijk om een lening over te sluiten als je een BKR-registratie hebt. Echter, het is wel zo dat kredietverstrekkers vaak kijken naar jouw BKR-registratie om te bepalen of ze je een nieuwe lening willen verstrekken en tegen welke voorwaarden. Een negatieve BKR-registratie kan ervoor zorgen dat je minder gunstige voorwaarden krijgt of dat je helemaal geen nieuwe lening kunt afsluiten. Maar als je een positieve BKR-registratie hebt en aan de voorwaarden voldoet, kan je zeker je lening oversluiten.

Goed om te weten: is het mogelijk om een lening over te sluiten zonder een BKR-toetsing?
Nee, dit is niet mogelijk. Wij zijn verplicht om het BKR te gebruiken om te bepalen of het voor jou verantwoord is om een nieuwe lening af te sluiten. Alle soorten leningen worden geregistreerd door het Bureau Krediet Registratie (BKR), ook bijvoorbeeld telefoonabonnementen waarbij je een telefoon afbetaalt. Om je aanvraag te kunnen verwerken, moeten wij deze toetsing uit laten voeren door het BKR.

Kosten lening oversluiten

Het oversluiten van je lening is bijna altijd gratis. Bij vrijwel alle leningen kun je de lening in één keer aflossen zonder extra kosten te betalen. Het kan echter voorkomen dat je bij enkele kredietverstrekkers wel een boete moet betalen als je de lening in één keer aflost. Het is belangrijk om dit te controleren. Uiteraard moeten de kosten van de boete lager zijn dan het bedrag dat je bespaart aan rente, anders is oversluiten niet voordelig.

Goedkoop lening oversluiten

In veel gevallen zijn er geen extra kosten verbonden aan het oversluiten van een lening en kan het zelfs leiden tot een lagere rente en maandelijkse aflossingen. Het is echter altijd belangrijk om de voorwaarden en kosten van het oversluiten goed te vergelijken en te zorgen dat de besparingen opwegen tegen eventuele kosten voor het oversluiten.

Goedkoopste leningen van dit moment

Kredietverstrekker Laagste rente
LIoyds Bank 6,9%
Freo 7,0%
Lender & Spender 7,1%
Defam Premium 7,1%
Qandar 7,7%
Defam 7,8%
BNP Paribas 8,1%
BNP 8,4%

De rente is gebaseerd op een leenbedrag van € 25.000 met een looptijd van 60 maanden. Let op: de rentepercentages kunnen elke dag veranderen. Kijk voor de meest actuele tarieven in onze vergelijker. De laatste update: 3 juni 2024.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
13 minuten 15-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen over Lening oversluiten

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over een leningen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij geven graag antwoord op al je vragen.

Dat kan als de rente is gedaald. Je maandlasten kunnen dan aanzienlijk omlaag. Je kunt je maandlasten ook verlagen door te kiezen voor een langere looptijd. Of dat verstandig is hangt af van de waarde van de aankoop waarvoor je geleend hebt.

Tel alle bedragen die je nog moet terugbetalen bij elkaar op. Dit is je nieuwe leensom. Tel alle maandlasten voor leningen bij elkaar op. Je hypotheek telt niet mee. Maak hier een eerste berekening en vul als leendoel oversluiten in. Kijk of je nieuwe maandbedrag lager is dan je huidige maandbedrag. Als dat zo is is het verstandig om over te sluiten. Vraag een lening aan voor je leensom en geef aan dat je wilt oversluiten.

Ja dat kan. Soms kan een nieuwe lening voordeliger zijn dan een bestaande lening.

Ja dat kan. Je betaalt voor een persoonlijke lening geen boete als je vervroegd aflost.

Het is handig om een of meerdere leningen over te sluiten als de rente is gedaald. Je nieuwe kredietverstrekker moet de aanvraag wel accepteren dus je inkomen moet voldoende zijn om de nieuwe maandlasten te kunnen dragen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!