Gasprijs stijgt na kaping vrachtschip Rode Zee | Overstappen.nl
20-11-2023

Gasprijs stijgt na kaping vrachtschip Rode Zee

De Europese gasprijs is maandagmorgen gestegen na de recente kaping van een vrachtschip in de Rode Zee.

2 minuten 20-11-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Het vrachtschip, de Galaxy Leader, was onderweg van Turkije naar India toen het gekaapt werd. Houthi-rebellen uit Jemen worden verantwoordelijk gehouden voor de kaping. Deze ontwikkeling heeft geleid tot een toename van de gasprijs op de Amsterdamse gasbeurs met 5 procent, waardoor de prijs uitkomt op meer dan 47 euro per megawattuur.

Afgelopen dagen daalde de gasprijs juist

Deze prijsstijging volgt op een periode van dalende gasprijzen in de voorgaande vier handelsdagen. De kaping heeft de zorgen over mogelijke verstoringen van de internationale scheepvaart en de brandstofleveringen uit het Midden-Oosten, voornamelijk als gevolg van de voortdurende spanningen tussen Hamas en Israël, verder aangewakkerd.

Mogelijk hogere gasprijs door alternatieve vaarroutes

De Galaxy Leader, geëxploiteerd door een bedrijf gedeeltelijk in handen van de Brits-Israëlische zakenman Rami Ungar, vaart onder de vlag van de Bahama’s. De Houthi-rebellen hebben aangegeven dat zij alle schepen van Israël en Israëlische bedrijven, evenals schepen die onder de Israëlische vlag varen, als doelwit beschouwen. Deze situatie heeft tot gevolg dat rederijen mogelijk de Rode Zee gaan mijden, wat zou kunnen leiden tot langere reistijden en hogere kosten, omdat schepen dan rond Afrika moeten omvaren.

Energiemarkt blijft kwetsbaar

Energie-expert Tom Schlagwein benadrukt de kwetsbaarheid van de energiemarkt in dergelijke geopolitieke situaties: “Deze kaping toont de kwetsbaarheid van onze internationale energievoorziening. Een enkele geopolitieke actie kan aanzienlijke schommelingen in de energieprijzen veroorzaken. Dit onderstreept het belang van het regelmatig vergelijken en je contract checken als consument. De prijs beweegt veel meer dan vroeger, en dit maakt dat het belangrijk is dit in de gaten te houden.”

Zorgen blijven bestaan

De zorgen over de veiligheid van scheepvaartroutes in de Rode Zee, die essentieel zijn voor de levering van vloeibaar aardgas (lng) en olie uit het Midden-Oosten naar Europa, blijven bestaan. Eerder zagen we dat andere gebeurtenissen zoals het conflict tussen Hamas en Israël, een lek in een gaspijpleiding en de naderende winter voor hogere prijzen zorgde.

Tom Schlagwein
Energie-expert
2 minuten 20-11-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven