Volatiliteit in Europese gasprijzen: stijging en daling wisselen elkaar af
28-08-2023

Volatiliteit in Europese gasprijzen: stijging en daling blijven elkaar afwisselen

De Europese gasprijzen blijven volatiel. Wat is er aan de hand?

3 minuten 31-08-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

De Europese gasmarkten blijven een periode van volatiliteit doormaken, met aanzienlijke prijsschommelingen die in korte tijd plaatsvinden. Terwijl de energieprijzen minder stijgen dan verwacht, waarschuwen experts dat een einde aan de huidige energiecrisis nog niet in zicht is.

Gasprijzen blijven hoog

De gasprijzen zijn momenteel ongeveer 2,5 keer hoger dan voor het uitbreken van de crisis, die voortkwam uit de oorlog in Oekraïne. Opmerkelijk genoeg zijn de omstandigheden gunstig: een milde winter, overvloedige gasvoorraden en een minder sterke economische groei in China. Desondanks blijven de prijzen fluctueren vanwege de krappe marktomstandigheden en de afhankelijkheid van speculatie en marktsentiment.

Onzekerheid in de energielevering zorgt voor nieuwe stijging

De recente volatiliteit werd weerspiegeld in snelle prijswijzigingen op de gasmarkt. Na een aanzienlijke daling in de afgelopen week, steeg de gasprijs plotseling met 11 procent op vrijdag, waarmee de neerwaartse trend werd omgekeerd. Deze opwaartse beweging werd veroorzaakt door onzekerheid in de energielevering, met name door de dreiging van stakingen bij Australische LNG-fabrieken.

De vrees voor een staking bij Woodside Energy Group, een belangrijke speler in de LNG-export, had de prijzen eerder omhoog gestuwd. Maar recente berichten geven aan dat vakbonden in Australië hebben ingestemd met een ‘sterk aanbod’ van het bedrijf, hoewel de definitieve goedkeuring nog moet volgen. Een eventuele staking had een aanzienlijke verstoring van de wereldwijde LNG-bevoorrading kunnen veroorzaken.

Ondanks de ruime gasreserves blijft de markt toch volatiel

Hoewel de Europese Unie momenteel beschikt over ruime gasreserves, blijft de markt volatiel, mede dankzij speculatie door handelaren. Deze volatiliteit wordt naar verwachting nog minstens een jaar voortgezet, verwacht Tom Schlagwein, Energie expert bij Overstappen.nl.

“De markt staat er redelijk voor, maar bij het minste of geringste schiet de prijs omhoog en omlaag. De gasprijs heeft daarmee een “emotioneel” component en is op dit moment erg paniek-gedreven. De markt is het meeste gebaat bij een stabiele prijs. Er is daarom actie nodig om de gasleveranties voor de lange termijn veilig te stellen. Dit leidt tot een stabiele prijs. De visie moet gefocust blijven op de lange termijn, anders houden we deze onzekerheid veel te lang”, aldus Tom Schlagwein.
Tom Schlagwein
Energie-expert bij Overstappen.nl

De mondiale energiemarkten blijven in beweging

Het patroon van prijsdalingen en -stijgingen weerspiegelt de voortdurende onzekerheid en complexiteit van de mondiale energiemarkten. De markt zal nauwlettend gevolgd moeten worden om inzicht te krijgen in de verdere ontwikkeling van de energieprijzen en om strategische beslissingen te nemen, met name wat betreft het vastzetten van energiecontracten.

Tom Schlagwein
Energie-expert bij Overstappen.nl
3 minuten 31-08-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarieven specialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkelt tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven