Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgtoeslag in 2016

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag. 

Zorgtoeslag 2016

Met Prinsjesdag in september 2015 werd bekend dat de zorgtoeslag in 2016 voor Nederlanders met de laagste inkomens stijgt. De verwachting is dat minimuminkomens € 71 per jaar meer zorgtoeslag zullen ontvangen. Pas als de zorgverzekeraars de zorgpremies bekend hebben gemaakt, bepaalt het kabinet wat de zorgtoeslag precies per inkomensgroep wordt. Dus het is nog even afwachten.

Zorgtoeslag 2016 stijgt

Eind vorig jaar was het nog de vraag of in 2015 de zorgtoeslag in de huidige vorm zou blijven bestaan. Dit jaar was de zorgtoeslag geen discussie meer. Op Prinsjesdag werd wel bekend gemaakt dat het kabinet verwacht dat de zorgtoeslag voor minimuminkomens zal stijgen met € 71 per jaar. Dat is bijna € 6 per maand. Pas als de zorgpremies bekend zijn, zal de zorgtoeslag definitief worden vastgelegd voor het komende jaar.

Zorgverzekeringen vergelijken

Er is inmiddels meer bekend over de inhoud van het basispakket van zorgverzekering 2016. Stap je over? Kijk dan goed bij welke zorgaanbieders je terecht kunt bij je nieuwe zorgverzekeraar, zie ook de pagina gecontracteerde zorg. Op Overstappen.nl blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom zorgverzekering 2015. Een zorgverzekering die past bij je situatie en gewenste dekkingen vind je eenvoudig met onze vergelijker van zorgverzekeringen.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • Je betaalt in 2016 meer voor het eigen risico
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Zorgverzekeringen vergelijken

Over de zorgtoeslag

De Wet op zorgtoeslag regelt voor mensen met een bepaald inkomen een tegemoetkoming voor de zorgverzekering. Met de wet wordt getracht zorg voor iedereen betaalbaar te houden. De zorgtoeslag is in 2006 ingevoerd als onderdeel van het nieuwe zorgstelsel. De uitbetaling van de toeslag ligt in handen van de Belastingdienst.

Terugblik zorgtoeslag 2015

Eind augustus 2014 lieten ingewijden van het kabinet weten dat de zorgtoeslag in 2015 omlaag zou gaan. Het kabinet wilde zo bezuinigen op de zorguitgaven en een gat van € 600 miljoen dichten. De daling van de zorgtoeslag was een dubbele tegenvaller, omdat de zorgpremie in 2015 zou stijgen. Met Prinsjesdag bleek dat de zorgtoeslag niet voor iedereen zou dalen. Voor minimuminkomens zou de zorgtoeslag nog wel stijgen.

Afschaffen zorgtoeslag 2015?

De zorgtoeslag bleef in 2015 bestaan. In april 2014 werd bekend dat de overheid zou afzien van de huishoudenstoeslag die de zorgtoeslag zou moeten vervangen. De invoering hiervan zou te complex en te duur zijn. Het was de bedoeling om per 2015 één toeslag in te voeren, ter vervanging van:

  • huur- en zorgtoeslag
  • kindgebonden budget
  • kinderopvangtoeslag

Deze vereenvoudiging zou de aanpak van fraude makkelijker maken.