07-09-2023

Grote verschillen tussen aanbieders van dynamische energiecontracten

Na recente publicaties van Eneco en Budget Energie waarin beide aanbieders aankondigen het productenpalet uit te gaan bereiden met dynamische energiecontracten, uit onze eigen inventarisatie kunnen we concluderen dat de strijd om de dynamische
energieklant is losgebarsten. Steeds meer consumenten overwegen een dynamisch
energiecontract, waarbij de prijzen dagelijks verschillen voor gas en voor stroom verschilt per uur.

6 minuten 07-09-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

In een tijd waarin bewustwording over energieverbruik en het streven naar een duurzamer huishouden steeds belangrijker wordt, is de keuze voor het juiste energiecontract nog belangrijker. Steeds meer consumenten overwegen een dynamisch energiecontract, waarbij de prijzen dagelijks verschillen en kunnen schommelen op basis van de marktomstandigheden.

Intern onderzoek toont aan dat het marktaandeel van dynamische energiecontracten in het eerste kwartaal van 2023 een flinke opmars kende ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Het tweede en derde kwartaal van 2023 tonen aan dat het marktaandeel van dynamische
energiecontracten gemiddeld rond de 23% ligt.

Bovenstaande tabel geeft weer dat het dynamische energiecontract inmiddels kan worden beschouwd als een van de contractvormen waar een consument uit kan kiezen naast een vast- en variabel energiecontract.

Dynamische energiecontracten in het kort

Dynamische energiecontracten worden steeds populairder bij consumenten vanwege hun potentieel om kosten te besparen en voor leveranciers om bij te dragen aan een gespreid energieverbruik over de dag heen. Dit is nodig om de netbeheerders te kunnen ontzien bij het in balans houden van het net (de zogeheten net-congestie).

Dynamische contracten hebben geen vaste tarieven; in plaats daarvan variëren de energieprijzen op basis van marktfactoren, soms zelfs van uur tot uur. Consumenten kunnen hun verbruik optimaliseren door slim gebruik te maken van apps en technologieën die deze prijzen in realtime weergeven.

Bijvoorbeeld, je kunt als consument je auto opladen als de prijzen op het net per uur het laagst zijn. In enkele gevallen zijn de prijzen zelfs negatief, en krijg je geld toe als consument wanneer je gebruik maakt van deze negatieve
stroomprijzen.

Nieuwe dynamische energie aanbieders

Uit een inventarisatie van Overstappen.nl en de marktmonitor van de ACM blijkt dat er steeds meer aanbieders zijn die dynamische energiecontracten aanbieden op de Nederlandse markt. Aanbieders zoals Tibber, Frank Energie en ANWB Energie bieden al langer dynamische energiecontracten aan. Deze aanbieders hebben elk hun eigen unieke kenmerken en verschillen onderling in prijs en kwaliteit. Uit recent onderzoek is gebleken dat het aantal klanten dat kiest voor een dynamisch energiecontract fors blijft groeien. Sinds 4 september hebben grote, gevestigde aanbieders Budget Energie en Eneco aangekondigd ook een dynamisch energiecontract aan te gaan bieden. Innova Energie uit Den Haag en het Amsterdamse Vandebron (onderdeel van Essent) gingen hen reeds voor.

Bovendien wordt er verwacht dat alle grote energieleveranciers per 2025 verplicht een dynamisch energiecontract moeten gaan aanbieden van de ACM. Deze nieuwe contractvorm lijkt daarmee flink voet aan de grond te krijgen. Uit het meest recente onderzoek van de ACM Energiemonitor blijkt ook dat de prijs nog steeds de belangrijkste motivatie is om over te stappen van leverancier. Hoe gaan de dynamische energieleveranciers straks om met de gestegen concurrentie?

Grote prijsverschillen in vastrecht en opslag tussen dynamische aanbieders

Dynamische aanbieders geven aan dat het aanbod vaak bestaat uit de inkoopprijs in combinatie met een vastrecht. Op de inkoopprijs hanteren de meeste leveranciers vaak een opslag als inkoopvergoeding. Met de toename van nieuwe aanbieders van dynamische energiecontracten ontstaan er ook grote verschillen tussen de prijzen van dynamische energiecontracten.

Uit onze inventarisatie blijkt dat er (naast kortingen of loyaliteitsbonussen) significante prijsverschillen in zowel de gehanteerde inkoopvergoeding op de inkoopprijs als het vastrecht tussen aanbieders zijn. Wij raden consumenten die interesse hebben in dynamische energiecontracten dan ook aan om de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken.

Inkoopvergoedingen/opslagen per kWh en per m3 zullen fors gaan dalen

De opslagen per kWh en per m3 kunnen mogelijk flink gaan dalen, wordt verwacht. Door de toegenomen concurrentie van deze grote leveranciers komen er veel meer aanbieders op de markt. Dit zal ervoor zorgen dat de leveranciers veel meer concurrerend moeten zijn om mee te kunnen doen met de strijd om nieuwe klanten. Ook zullen zaken als een goede klantenservice, een hoge online beoordeling en een goed-werkende app van vitaal belang worden. Partijen als Next Energy en Frank Energie concurreren er flink op los. Zo hangen de bushokjes vol met posters van Next Energy en wist Frank Energie al vele succesvolle tv-campagnes te doen, zelfs tijdens het afgelopen WK in Qatar. Uit inventarisatie van Overstappen.nl blijkt dat deze aanbieders flinke kortingen over hebben voor het werven van nieuwe klanten. Zo lopen de kortingen op tot wel 100 euro per jaar. Tot nu toe was dat nog niet vertoond, en werden kortingen louter geboden voor contracten met een vaste looptijd.

Is een dynamisch energiecontract dan voor iedereen een goede oplossing?

De flink gestegen marketingkosten bewijzen dat de strijd om de dynamische consument flink is losgebarsten. Als bestaande aanbieders ook met een dynamische propositie in de markt gaan komen, zullen aanbieders die alleen een dynamisch energiecontract aanbieden andere methoden moeten gaan vinden om nieuwe klanten te werven en bestaande klanten te behouden.

“Wij zijn van mening dat je als consument goed moet nadenken voordat je kiest voor een dynamisch energiecontract. Indien je voor zekerheid wil kiezen of als je weinig mogelijkheden hebt om te sturen in je energieverbruik, kan een vast contract beter bij je passen. Er zitten namelijk ook risico’s aan een dynamisch contract. Indien de prijzen hard stijgen door bijvoorbeeld een oorlog of een aanbodtekort, zullen je maandelijkse lasten hard stijgen. Niet iedereen kan deze gestegen kosten goed dragen. Een vast contract geeft dan meer zekerheid en minder risico.”
Tom Schlagwein
Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
6 minuten 07-09-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.