Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten
Stroom en Gas afsluiten

Vul je postcode en huisnummer in:

{{energy_consumption_buttons_show ? 'Schat mijn jaarverbruik' : 'Vul je jaarverbruik in'}}

1
2
Kies je huidige leverancier Kies je huidige leverancier

Stroom en gas

Stroom en gas zijn ongetwijfeld twee van de meest gebruikte energiebronnen die we nodig hebben voor zowel bedrijven als particuliere woningen. Zonder gas en stroom werken machines niet, hebben we geen verlichting en kunnen we eigenlijk niet veel doen. Als je op zoek gaat naar een energieleverancier voor je gas of stroom dan is het belangrijk om meer te weten over wat beide precies inhouden, wat ze kosten en hoe je de beste keuze kan maken met een vergelijking. Het volgende overzicht geeft je de kans om dat te doen:

Wat kost stroom?

De kosten van stroom worden weergegeven per kWh. Tegenwoordig ligt die prijs tussen 0,17 en 0,19 cent maar hoeveel je precies betaalt voor je stroom hangt volledig af van de energieleverancier. De kosten voor stroom bestaan onder andere uit de ‘kale’ stroomprijs, de kosten voor transport van de netbeheerder en tenslotte de energiebelastingen.

Elke aanbieder van stroom moet sinds 2005 verplicht een zogenaamd stroometiket publiceren, dat aangeeft waar de stroom precies vandaan komt. Dit etiket geeft consumenten een goed beeld van waar hun energie werd opgewekt zodat het eenvoudiger is om een energieleverancier te kiezen.

Wat kost gas?

Gas wordt per kubieke meter berekend en betaald. Gemiddeld betaal je voor gas rond de 0,65 cent per kubieke meter en daarmee is het één van de duurste energiebronnen, ook al is de prijs voor olie momenteel relatief laag. De gasprijs is, net zoals die voor stroom, de laatste jaren gestegen door de verhoogde belastingen. Over het algemeen wordt gas in woningen gebruikt voor verwarming en om te douchen: verwarmingskosten zijn verantwoordelijk voor wel 60 % van de gasrekening!

Besparen op gas en stroom

De prijzen voor gas en stroom veranderen continu en het is dan ook belangrijk om altijd up-to-date te blijven met de huidige aanbiedingen. Zo kan je bijvoorbeeld elk jaar overstappen naar een andere energieleverancier om van elke mogelijke korting te profiteren. Dergelijke aanbieders geven immers vaak zogenaamde ‘welkomstkortingen’ aan nieuwe klanten, wat natuurlijk goed uitkomt voor je portemonnee.

Stroom en gas vergelijken

De zoektocht naar de beste en voordeligste aanbieder van gas en stroom is geen eenvoudige opdracht. Een vergelijking maken is de beste manier om meer duidelijkheid te krijgen op de mogelijkheden en dus heel wat te besparen. Op basis van je situatie, de grootte van het huishouden en het type woning kan je kiezen voor de beste leverancier die interessante acties aanbiedt.

Stroom en gas afsluiten

Om zeker te zijn dat je altijd gebruik kan maken van gas en stroom tegen een voordelige prijs is het dus aangeraden om elk jaar te veranderen van aanbieder. Tal van energievergelijkers zoals EasySwitch geven je de mogelijkheid om automatisch leveranciers te vergelijken en dus snel de voordeligste keuze te maken.

Vaak kan je kiezen voor een contract waarbij je enkel gas of enkel stroom krijgt. Dit is echter nooit interessant aangezien de combinatie van beide verschillende financiële voordelen met zich meebrengt. Als je stadsverwarming gebruikt of aangesloten bent op een Warmte Koude Opslagvoorziening dan kan je echter wel enkel stroom vergelijken.

Enkel stroom nodig?

In bepaalde gevallen heb je echter enkel stroom nodig om in alle huishoudelijke noden te voorzien. Als je woning is aangesloten op de stadsverwarming, of je beschikt over een WKO installatie, dan worden je leidingwater en verwarming automatisch opgewarmd. Soms heb je bij zo’n stadsverwarming geen toegang tot gas en is het niet nodig om een contract voor stroom aan te gaan. Als je echter wel nog een aansluiting voor gas hebt, bijvoorbeeld op het fornuis, dan is een contract voor zowel gas als stroom wel noodzakelijk.