Stroom en gas aanvragen en afsluiten in 2023

Vul je gegevens in en check of je nog goed zit.
Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ
Stroom en gas vergelijker
Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ

Stroom en gas zijn twee van de meest gebruikte energiebronnen die we nodig hebben voor zowel bedrijven als particuliere woningen. Zonder gas en stroom werken machines niet, hebben we geen verlichting en kunnen we eigenlijk niet veel doen. Als je op zoek gaat naar een energieleverancier voor je gas of stroom dan is het belangrijk om meer te weten over wat beide precies inhouden. Je wilt natuurlijk weten wat de kosten zijn en hoe je de beste keuze kan maken met een vergelijking. Het volgende overzicht geeft je de kans om dat te doen.


Wat kost stroom?

De kosten van stroom worden weergegeven per kWh. Tegenwoordig ligt die prijs rond de € 0,61 per kWh maar hoeveel je precies betaalt, hangt volledig af van de energieleverancier. De kosten voor stroom bestaan uit de ‘kale’ stroomprijs, de kosten voor transport van de netbeheerder en tenslotte de energiebelastingen.
Elke aanbieder van stroom moet sinds 2005 verplicht een zogenaamd stroometiket publiceren, dat aangeeft waar de stroom precies vandaan komt. Dit etiket geeft consumenten een goed beeld van waar hun energie werd opgewekt zodat het eenvoudiger is om een energieleverancier te kiezen.

Wat kost gas?

Gas wordt per kubieke meter berekend en betaald. Gemiddeld betaal je voor gas rond de € 2,20 per kubieke meter en daarmee is het één van de duurste energiebronnen, ook al is de prijs voor olie momenteel relatief laag. De gasprijs is, net zoals die voor stroom, de laatste jaren gestegen door de verhoogde belastingen. Over het algemeen wordt gas in woningen gebruikt voor verwarming en om te douchen: verwarmingskosten zijn verantwoordelijk voor wel 60 % van de gasrekening!

Is er al stroom en gas in mijn nieuwe woning?

Er is altijd stroom en gas in de woning aanwezig. Ook wanneer je nog geen energie hebt aangevraagd. De netwerkbeheerder blijft leveren tot er een nieuwe leverancier is aangemeld. Je zult dus nooit zomaar zonder komen te zitten.

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 8.6

2303 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  15 dagen geleden
  Toppie

  overgaan naar een ander aanbieder ging heel makkelijk

  Mamasam Mamsam
  Star on Star on Star on Star on Star on
  22 dagen geleden
  Overtsap is zeer goed gegaan

  Overstap is zeer goed gegaan. Contract is opgezegd en bevestigd door de vorige leverancier. Kortom, zoals verwacht eigenlijk!

  René Eijgenhuijsen
  Star on Star on Star on Star on Star on
  23 dagen geleden
  Overstapservice met problemen

  Het was online makelijk te doen.Maar nu, lijkt het , dat het niet zonder problemen kan….ik ben begin januari overgestapt. 22 januari komt er een mail, dat ik vanaf 25 januari kan overstappen en dat vanaf deze dag vrijopnaam mijn nieuwe leverancier is. 10 februari komt er een herinnering van de oude leverancier ( Energie direct), dat ik voor februari nog moet betalen en dat de volgende factuur in maart op tijd betaald word. Helaas heb ik geen reactie van energiedirect op mijn mail. Maar 2 weken later een aanmaning met 25 Euro incassokosten. Dus, voor wat een overstapservice, als het niet echt werkt? Update: inmiddels verzoekt mijn oude leverancier verder geld af te schrijven en bedreigd met incassobureau.Via overstappen.nl heb ik helaas geen bewijs voor het overstappen….mijn advies: zelfst maken zonder overstappen aanbieders!!!!! Update: Ik ben niet overgestapt naar Greenchoice en zo een bericht heb ik nooit van jullie ontvangen.Dit heb ik van jullie ontvangen:"Vrijopnaam zegt vervolgens je huidige energiecontract op en laat je weten wanneer je precies overstapt. Ook vraagt Vrijopnaam, als je geen slimme meter hebt, je meterstanden op." Update: Inmiddels heb ik van vrijopnaam een mail ontvangen. Zij hebben alles aan energiedirect verder gegeven. De fout zit bij energiedirect en deze zijn niet ze bereiken. Bekijk de reviews over energiedirect hier op TrustPilot. Het lijkt, dat Overstappen.nl alles goed heeft gedaan!!!!!

  Andy
  Four and a half stars

  Trustscore: 8.6

  2303 reviews

  Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

  Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

  wekker-alert

  Besparen op gas en stroom

  De prijzen voor gas en stroom veranderen continu en het is dan ook belangrijk om altijd up-to-date te blijven met de huidige aanbiedingen. Zo kan je bijvoorbeeld elk jaar overstappen naar een andere energieleverancier om van elke mogelijke korting te profiteren. Dergelijke aanbieders geven immers vaak zogenaamde ‘welkomstkortingen’ aan nieuwe klanten, wat natuurlijk goed uitkomt voor je portemonnee.

  Stroom en gas aanvragen en afsluiten

  Wij vergelijken de volgende leveranciers

  Stroom en gas vergelijken

  De zoektocht naar de beste en voordeligste aanbieder van gas en stroom is geen eenvoudige opdracht. De beste manier is om een vergelijking te maken, zodat je meer duidelijkheid krijgt over de mogelijkheden en hoeveel geld je kunt besparen. Op basis van je situatie, de grootte van het huishouden en het type woning kan je kiezen voor de beste leverancier die de meest interessante acties aanbiedt.

  Stroom en gas afsluiten

  Om er zeker van te zijn dat je altijd gebruik kan maken van gas en stroom tegen een voordelige prijs, raden we je aan om elk jaar te veranderen van aanbieder. Tal van energievergelijkers zoals Overstappen.nl geven je de mogelijkheid om automatisch leveranciers te vergelijken en dus snel de voordeligste keuze te maken.

  Vaak kan je kiezen voor een contract waarbij je enkel gas of enkel stroom krijgt. Dit is echter nooit interessant aangezien de combinatie van beide verschillende financiële voordelen met zich meebrengt. Als je stadsverwarming gebruikt of aangesloten bent op een Warmte Koude Opslagvoorziening dan kan je echter wel enkel stroom vergelijken.

  Enkel stroom nodig?

  In bepaalde gevallen heb je echter enkel stroom nodig om in alle huishoudelijke noden te voorzien. Als je woning is aangesloten op de stadsverwarming, of je beschikt over een WKO installatie, dan worden je leidingwater en verwarming automatisch opgewarmd. Soms heb je bij zo’n stadsverwarming geen toegang tot gas en is het niet nodig om een contract voor stroom aan te gaan. Als je echter wel nog een aansluiting voor gas hebt, bijvoorbeeld op het fornuis, dan is een contract voor zowel gas als stroom wel noodzakelijk.

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.