Wegenbelasting scooter
Rijd je met je voertuig op de openbare weg, dan moet je Motorrijtuigenbelasting betalen, in de volksmond ook wel ‘wegenbelasting’ genoemd. Maar geldt deze belasting voor scooters en vergelijkbare voertuigen? Op deze pagina leggen we alles uit over scooters en wegenbelasting. Welke uitzonderingen er zijn, met welke andere kosten je rekening moet houden als je in het bezit bent van een scooter en hoe je kunt besparen op je scooterverzekering.
Wat je moet weten over wegenbelasting voor je scooter
Ben je in het bezit van een scooter of een soortgelijk voertuig (gemotoriseerd en/of elektrisch) met twee kleine, brede wielen, zoals een brommer, snorfiets, speed pedelec of high speed e-bike? Dan vraag je je misschien af: betaal je wegenbelasting voor een scooter?
Goed nieuws: voor deze voertuigen hoef je geen wegenbelasting te betalen. Al deze voertuigen kunnen maximaal 25 tot 45 km/u waardoor al deze voertuigen vallen onder de categorie ‘scooter’ en dus vrijgesteld zijn van wegenbelasting.
Waarom betaal je met je scooter geen wegenbelasting?
Het is simpel: de meeste scooters vallen buiten de wegenbelasting. Maar waarom betaal je met je scooter geen wegenbelasting? Omdat ze lichter zijn en minder belastend voor het wegennet en daarnaast veel minder uitstoot produceren dan bijvoorbeeld een auto of bus.
En de meeste ‘gewone’ scooters komen niet op snelwegen. Wegen die, doordat ze belast worden door zwaar verkeer, veel kostbaar onderhoud vergen. Dit onderhoud verhaalt de staat op het meest belastende verkeer, hier vallen scooters (en brommers, snorfietsen, speed pedelecs én high speed e-bikes) niet onder.
Uitzonderingen
Echter, er zijn uitzonderingen. Scooters met een geel kenteken, die harder dan 45 km/u mogen en een cilinderinhoud van meer dan 50 cc hebben (dit zijn veelal de zwaardere modellen), vallen wél onder de wegenbelasting.
Heb je bijvoorbeeld een scooter met een cilinderinhoud van 100 cc, dan spreken we over een motorscooter. Deze valt niet onder de categorie scooters/bromfietsen en hiervoor moet je dus wel motorrijtuigenbelasting betalen. Ook geldt hier een ander rijbewijs (motorrijbewijs) dan een scooterrijbewijs voor.
Andere kosten voor je scooter
Heb je een scooter of bijvoorbeeld een speed pedelec, dan ben je vast nieuwsgierig naar de overige kosten, naast de uitgaven die je hebt voor de aanschaf.
Overige kostenposten voor je scooter:
- Verzekering: een must-have (minimaal WA-verzekering).
- Brandstof: afhankelijk van je rijgedrag.
- Onderhoud: voorkomen is beter dan genezen.
Wist je dat je door slim te vergelijken en te kiezen flink op je scooterverzekering kunt besparen?
Bespaar op je scooterverzekering met onze vergelijker
Nu we het toch over besparen hebben: je scooterverzekering is een van die gebieden waar je echt slim kunt zijn. Gebruik onze scooterverzekeringvergelijker om de beste deal voor jouw situatie te vinden.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.