Wegenbelasting scooter

Rijd je met je voertuig op de openbare weg, dan moet je Motorrijtuigenbelasting betalen, in de volksmond ook wel ‘wegenbelasting’ genoemd. Maar geldt deze belasting voor scooters en vergelijkbare voertuigen? Op deze pagina leggen we alles uit over scooters en wegenbelasting. Welke uitzonderingen er zijn, met welke andere kosten je rekening moet houden als je in het bezit bent van een scooter en hoe je kunt besparen op je scooterverzekering.

Wat je moet weten over wegenbelasting voor je scooter

Ben je in het bezit van een scooter of een soortgelijk voertuig (gemotoriseerd en/of elektrisch) met twee kleine, brede wielen, zoals een brommer, snorfiets, speed pedelec of high speed e-bike? Dan vraag je je misschien af: betaal je wegenbelasting voor een scooter?

Goed nieuws: voor deze voertuigen hoef je geen wegenbelasting te betalen. Al deze voertuigen kunnen maximaal 25 tot 45 km/u waardoor al deze voertuigen vallen onder de categorie ‘scooter’ en dus vrijgesteld zijn van wegenbelasting.

Waarom betaal je met je scooter geen wegenbelasting?

Het is simpel: de meeste scooters vallen buiten de wegenbelasting. Maar waarom betaal je met je scooter geen wegenbelasting? Omdat ze lichter zijn en minder belastend voor het wegennet en daarnaast veel minder uitstoot produceren dan bijvoorbeeld een auto of bus.

En de meeste ‘gewone’ scooters komen niet op snelwegen. Wegen die, doordat ze belast worden door zwaar verkeer, veel kostbaar onderhoud vergen. Dit onderhoud verhaalt de staat op het meest belastende verkeer, hier vallen scooters (en brommers, snorfietsen, speed pedelecs én high speed e-bikes) niet onder.

Uitzonderingen

Echter, er zijn uitzonderingen. Scooters met een geel kenteken, die harder dan 45 km/u mogen en een cilinderinhoud van meer dan 50 cc hebben (dit zijn veelal de zwaardere modellen), vallen wél onder de wegenbelasting.

Heb je bijvoorbeeld een scooter met een cilinderinhoud van 100 cc, dan spreken we over een motorscooter. Deze valt niet onder de categorie scooters/bromfietsen en hiervoor moet je dus wel motorrijtuigenbelasting betalen. Ook geldt hier een ander rijbewijs (motorrijbewijs) dan een scooterrijbewijs voor.

Andere kosten voor je scooter

Heb je een scooter of bijvoorbeeld een speed pedelec, dan ben je vast nieuwsgierig naar de overige kosten, naast de uitgaven die je hebt voor de aanschaf.

Overige kostenposten voor je scooter:

  • Verzekering: een must-have (minimaal WA-verzekering).
  • Brandstof: afhankelijk van je rijgedrag.
  • Onderhoud: voorkomen is beter dan genezen.

Wist je dat je door slim te vergelijken en te kiezen flink op je scooterverzekering kunt besparen?

Bespaar op je scooterverzekering met onze vergelijker

Nu we het toch over besparen hebben: je scooterverzekering is een van die gebieden waar je echt slim kunt zijn. Gebruik onze scooterverzekeringvergelijker om de beste deal voor jouw situatie te vinden.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
3 minuten 11-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Nee, voor elektrische scooters betaal je geen wegenbelasting. Dit is onderdeel van het stimuleren van duurzaam vervoer. Elektrische scooters worden gezien als milieuvriendelijker en daarom vrijgesteld van wegenbelasting, net als de meeste benzine scooters.

Of je scooter onder een uitzondering valt, hangt af van het type en de specificaties, zoals het gewicht en of het een geel of blauw kenteken heeft. Scooters met een geel kenteken en een bepaald gewicht of motorvermogen (vanaf 50 cc cilinderinhoud) kunnen inderdaad onder de wegenbelasting vallen. Check dit altijd bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) voor de meest accurate informatie.

Registratie van je scooter is verplicht, maar dit staat los van de wegenbelasting. Alle scooters moeten een kenteken hebben en geregistreerd staan bij de RDW. Of je wel of geen wegenbelasting betaalt, hangt niet af van de registratie, maar van de criteria die de Belastingdienst hanteert, zoals het type en gewicht van de scooter.

Als blijkt dat je scooter onder de uitzonderingen valt en je dus wegenbelasting moet betalen, maar dit niet doet, dan kun je een boete krijgen van de Belastingdienst. Het is belangrijk om zelf actief te controleren of je wegenbelasting verschuldigd bent om dergelijke boetes te voorkomen. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst of de RDW voor duidelijkheid.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!