Scooter verzekeren zonder rijbewijs

Heb je je zinnen gezet op een (nieuwe) scooter, maar (nog) geen scooterrijbewijs? Dan vraag je je misschien af: kan ik een scooter verzekeren zonder rijbewijs? Op deze pagina vertellen we je alles over het kopen, op naam zetten en verzekeren van je scooter als je nog geen rijbewijs hebt. En natuurlijk geven we tips hoe je kunt besparen met onze vergelijkingstool.

Scooter kopen zonder rijbewijs

Goed nieuws: ben je 16 jaar of ouder, dan kun je een scooter kopen en op naam zetten (registreren dat jij de eigenaar bent) zonder dat je je rijbewijs hebt. Je kunt je (elektrische) scooter, brommer, snorfiets/bromfiets, speed pedelec én high speed e-bike op je eigen naam zetten of op die van je ouders. Het enige wat je er dan nog niet mee mag, is rijden op de openbare weg.

Scooter verzekeren zonder rijbewijs

Behalve het op naam zetten van je scooter, hoort bij het aanschaffen van een scooter ook het regelen van een scooterverzekering. Maar kan je je scooter ook verzekeren zonder rijbewijs? Het antwoord is: ja! Verzekeraars kijken vooral naar het bezit van de scooter, niet per se naar je rijbewijs. Dit betekent dat je alvast je scooter kunt verzekeren en klaar kunt zijn voor de dag dat je, met je scooterrijbewijs, de weg op mag.

Zonder rijbewijs de weg op

Heb je scooter al gekocht of misschien wel gekregen, bijvoorbeeld voor je 16e verjaardag, maar heb je je scooterrijbewijs nog niet gehaald, dan is de verleiding vast groot om ‘vast even een rondje te rijden’… Maar hoe zit het met scooter rijden zonder rijbewijs? Simpel gezegd, dat is een no-go. Doe je dit wel, dan loop je niet alleen het risico op een ongeluk, maar ook op hoge boetes en juridische gevolgen. Dus: bescherm jezelf en anderen door eerst dat rijbewijs te halen!

Let op bij uitlenen

Heb je nog geen scooterrijbewijs, dan is het wel toegestaan om je scooter uit te lenen, maar de bestuurder moet dan wel in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Het is niet toegestaan voor iemand zonder rijbewijs om jouw scooter te besturen. Als de persoon aan wie je de scooter uitleent over een rijbewijs beschikt, kun je wel altijd als passagier mee. Zo kun je alsnog van je scooter genieten in afwachting van het behalen van je eigen rijbewijs.

Scooter verzekeren ook verplicht zonder rijbewijs

Veel mensen denken dat een scooter verzekeren zonder rijbewijs niet nodig is. Maar ook zonder rijbewijs, als je een scooter hebt, ben je wettelijk verplicht deze te verzekeren. Voor je scooter (of soortgelijke voertuig) geldt dat je deze minimaal WA (wettelijke aansprakelijkheid) moet verzekeren.

Bespaar op je scooterverzekering

Heb je een scooter met of zonder scooterrijbewijs, je zult je scooter hoe dan ook moeten verzekeren. Maar welke scooterverzekering past nu het beste bij jou en jouw situatie? Is dit een WA-scooterverzekering, een WA beperkt casco scooterverzekering of toch een all risk scooterverzekering? Met de scooterverzekering vergelijker van Overstappen.nl zet je alles eenvoudig en snel op een rijtje. Zo zie je direct welke scooterverzekering voor jou de beste keus is.

Waarom kiezen voor Overstappen.nl?

  • Consumenten helpen besparen: wij helpen je graag met besparen op je vaste lasten.
  • Onafhankelijk vergelijken: duidelijk overzicht van verschillende aanbiedingen, zodat je de beste keuze kunt maken.
  • Gratis advies: altijd eerlijk advies over de producten die je kunt vergelijken bij ons.

Gebruik onze scooterverzekering vergelijker om vandaag nog de beste deal te vinden!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt een scooterverzekering afsluiten zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs. Verzekeraars eisen dat de scooter op jouw naam staat (of die van je ouders), maar het bezitten van een rijbewijs is voor het afsluiten van de verzekering zelf niet noodzakelijk.

Zeker! Je kunt een scooter op je naam zetten en deze verzekeren, terwijl je nog bezig bent met het behalen van je rijbewijs. Het is een goede manier om alles geregeld te hebben tegen de tijd dat je jouw rijbewijs behaalt.

Rijden zonder een geldig rijbewijs is illegaal en kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor je verzekering als juridisch. In het geval van een ongeluk kan je verzekering besluiten de schade niet te dekken, en je kunt ook te maken krijgen met boetes of juridische consequenties.

Het proces van het verzekeren van een scooter is over het algemeen hetzelfde, of je nu wel of geen rijbewijs hebt. Er zijn geen extra kosten specifiek omdat je geen rijbewijs hebt. Echter, factoren zoals de leeftijd van de bestuurder, het type scooter en de dekking voorkeuren kunnen de premie beïnvloeden.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!