Intermediair verzekering: wat houdt dit in? | Overstappen.nl

Intermediair verzekering

Wil je een autoverzekering afsluiten, dan heb je twee keuzes: direct bij de verzekeraar of via het intermediair, oftewel de tussenpersoon. Wat doet het intermediair en wat zijn de voor- en nadelen om je autoverzekering af te sluiten via een tussenpersoon? We geven je objectieve informatie zodat je tot een weloverwogen keuze komt.

Intermediair verzekering – Wat is het?

Een intermediair verzekering is geen echte verzekering, maar een benaming voor een verzekering die wordt afgesloten door de intermediair, oftewel de tussenpersoon. Deze tussenpersoon werkt als bemiddelaar tussen jou als consument en de verzekeraar. Eigenlijk is het een bedrijf die bemiddelt tussen de autoverzekeraar en degene die een autoverzekering wilt afsluiten. Misschien vind je “verzekeringsadviseur” een meer passende term, omdat je als consument door de tussenpersoon wordt geadviseerd over verzekeringen.

Vroeger was het niet meer dan normaal dan dat je een autoverzekering afsloot via het intermediair. Het was namelijk niet mogelijk om zelf autoverzekeringen te vergelijken of af te sluiten. Echter heb je hier sinds de komst van het internet volop de mogelijkheid voor. Daarom verdwijnen er steeds meer intermediairs of ze werken alleen nog maar online. Een (online) intermediair of tussenpersoon ontvangt commissie als zij een verzekering voor jou afsluiten.

Intermediair verzekering

Taken van het intermediair

Als je je autoverzekering afsluit via het intermediair, dan heeft dit iets vergelijkbaars met een winkel: er worden alleen producten uit het eigen assortiment verkocht. Elk assurantiekantoor heeft namelijk samenwerkingen met agent- en subagentschappen voor verzekeraars. Dankzij zo’n agentschap mag de tussenpersoon bepaalde voorwaarden en premies aanbieden namens de verzekeringsmaatschappij.

Intermediair verzekering afsluiten of rechtstreeks verzekering afsluiten

Toen er nog geen mogelijkheden bestonden om online autoverzekeringen te vergelijken, waren er slechts een paar verzekeringsmaatschappijen waar je je auto kon verzekeren. Dit zijn de zogenaamde “direct writers”. De laatste jaren zie je echter steeds meer prijsvechters verschijnen die ook rechtstreeks autoverzekeringen afsluiten. Meestal zijn dit goedkopere labels van de grote verzekeraars. Het verschil tussen een autoverzekering afsluiten via een direct writer en afsluiten via het intermediair is dat deze laatstgenoemde vaak meerdere verzekeringen vertegenwoordigt. Daarbij treedt de tussenpersoon op namens de klant.

Als je liever eerst zelf een vergelijking maakt tussen autoverzekeringen in plaats van een intermediair, plaats jouw gegevens dan in onze vergelijker. Overstappen.nl is 100% onafhankelijk en hoort niet bij een specifieke verzekeraar. Zo ben je zeker van een objectieve vergelijking.

Autoverzekeringen vergelijken

Intermediair verzekering – De voordelen

Welke voordelen zijn er als je je autoverzekering afsluit via het intermediair?

  • Ze kunnen een scherpe premie bieden bij de goedkoopste verzekeraar.
  • Ze treden namens jou op als klant, ook bij schade.
  • Ze hebben gedegen kennis en ervaring om zo tot een goed advies te komen.
  • Ook voor alleen informatie kun je terecht bij het intermediair.
  • Ze hebben de beschikking over jouw volledige dossier. Zo worden verschillende verzekeringen niet met elkaar overlapt.
  • Ze hebben de bevoegdheid om pakketten – met korting – samen te stellen.

Intermediair verzekering – De nadelen

Naast voordelen gaan er ook een aantal voordelen gepaard met het afsluiten van je autoverzekering via het intermediair.
De afwikkeling van schade moet langs verschillende partijen en duurt daarom langer
Intermediair is niet altijd onpartijdig. Bijvoorbeeld als ze een hogere commissie bij een bepaalde verzekeraar ontvangen
Het intermediair vergelijkt niet alle autoverzekeringen, maar slechts een paar
Je gegevens worden overal bekend, omdat het intermediair meerdere verzekeraars benadert voor een scherpe premie voor jou
Als je zelf een korte online vergelijking maakt ben je sneller verzekerd dan wanneer je dit via een tussenpersoon doet

Vergelijkingssites als tussenpersoon of direct doorsturen

Op internet vind je vele websites die autoverzekeringen vergelijken. Je kunt ze hier zowel vergelijken als afsluiten. Maar er is wel een verschil. De ene vergelijker sluit de verzekering namelijk zelf af als een soort tussenpersoon en ontvangt dan ook commissie van de verzekeraar. De andere vergelijkers – zoals Overstappen.nl – maken een overzicht van autoverzekeringen op basis van jouw persoonlijke gegevens. Daarna word je doorgestuurd naar de website van de verzekeraar die je kiest.

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je je autoverzekering niet via het intermediair afsluiten, maar direct bij de verzekeraar? Blijf dan op Overstappen.nl. Geef alle benodigde informatie op in onze vergelijker en je ziet direct een overzicht van alle autoverzekeringen. Zo ontdek je eenvoudig welke verzekering het beste bij je past.