Hond begraven | Overstappen.nl

Hond begraven

Het verlies van je hond is een vervelende ervaring die jij als baasje kan doormaken. Wanneer je hond overlijdt, komt er veel op je af en moet je verschillende beslissingen nemen, waaronder de keuze voor crematie of begrafenis.

Hond begraven in tuin

Het begraven van je hond in je eigen tuin kan een mooie en persoonlijke manier zijn om afscheid te nemen van je trouwe maatje. Het biedt je de mogelijkheid om je hond dicht bij huis te houden en een speciale plek te creëren waar je herinneringen kunt koesteren.

Het begraven van je hond in je tuin is een kosteloze manier van afscheid nemen. Let wel op dat dit uitsluitend mag op grond die in jouw bezit is. Je hond begraven in een park of bos is dus ten strengste verboden. Als jij besluit je hond te begraven op een openbare plek kan je een boete tot € 900 krijgen.

Waar moet je op letten

  • Wet- en Regelgeving: In Nederland zijn er regels verbonden aan het begraven van huisdieren in de eigen tuin. Informeer bij je gemeente naar de lokale wetgeving. Vaak gelden er voorschriften met betrekking tot de diepte van het graf en de afstand tot waterbronnen.
  • Locatie: Kies een rustige en niet te natte plek in de tuin. Zorg ervoor dat het graf diep genoeg is (minimaal 75 cm) om te voorkomen dat wilde dieren het kunnen opgraven.
  • Milieu: Denk aan het milieu bij het begraven van je hond. Gebruik biologisch afbreekbare materialen voor de bekleding van het graf, zoals een katoenen doek of een houten kistje.

Hond begraven op dierenbegraafplaats

Uiteraard is het ook mogelijk om je hond te begraven op een speciale begraafplaats voor dieren. In Nederland heb je nu ongeveer 30 dierenbegraafplaatsen waar je terechtkunt. Via de locatietool van Afscheidvaneenhuisdier.nl vind je gemakkelijk een locatie bij jou in de buurt.

Kijk van tevoren goed welke mogelijkheden de dierenbegraafplaats te bieden heeft. Denk aan de mogelijk van een ceremonie, de vorm van begraven en de mogelijkheid om een grafmonument af te nemen.

Individueel of gemeenschappelijk begraven

Er zijn twee manieren van begraven, namelijk individueel en gemeenschappelijk. Bij een gemeenschappelijke of anonieme begrafenis worden meerdere honden in hetzelfde graf gelegd. Dit is de goedkoopste manier van begraven. Daarnaast kan je hond individueel begraven worden, wat betekent dat de hond een eigen graf krijgt. Meestal betaal je bij een gemeenschappelijk graf uitsluitend een eenmalig bedrag, terwijl je bij een individueel graf ook jaarlijkse kosten betaalt voor het verlengen van het graf.

Kosten van een dierenbegraafplaats

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het begraven van je hond. Je kunt dit uiteraard zo beperkt of uitgebreid doen als je zelf wilt.
 

beweeg de tabel van links naar rechts
Product of dienstKosten
Ceremonie of bijeenkomstVanaf €50
Individueel begraven€150 – €200
Grafhuur (alleen bij individueel graf)€50 per jaar
Gemeenschappelijk begraven€100 – €200
Vervoerskosten€1 per kilometer
Kisten of manden€100 – €200
Grafmonument€50 – €100

Worden de kosten gedekt door een hondenverzekering?

De kosten voor een begrafenis van je hond worden nooit gedekt door je hondenverzekering. Kosten voor crematie kan je bij een aantal verzekeraars weer wel dekken.

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
3 minuten 15-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!