Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Energienieuws

« Naar Nieuws

Wat betekent de Brexit voor de energiesector?

24-06-2016

Vandaag is gebleken dat de Britten na 43 jaar ervoor hebben gekozen om de Europese Unie te verlaten. Een Brexit heeft verregaande gevolgen voor de Europese economie, waaronder voor de energiesector. Wat gaat de energiesector merken van het vertrek van Groot-Brittannië? Wij hebben onderzoek voor u gedaan.

Gevolgen van een BrexitBrexit

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU heeft meerdere gevolgen, direct en indirect. Zo daalde de pond direct 10% in waarde ten opzichte van de dollar toen de eerste tekenen van een Brexit
eraan kwamen. De Nederlandse en Europese handel zal de gevolgen ook flink gaan merken nu de Britten weer zelf het handelsbeleid mogen bepalen. Het is echter niet voor iedere sector goed in te schatten wat voor gevolgen de Brexit heeft, zo zijn de gevolgen voor de energiesector nog onduidelijk.

Stroomtekort voor de Britten

Groot-Brittannië is erg afhankelijk van Europa wat de stroomvoorziening betreft. Veel stroom wordt namelijk uit Europa geïmporteerd. Op het moment dat de Brexit wordt doorgezet valt Groot-Brittannië niet meer onder de Europese regelgeving, hierdoor krijgen andere EU landen voorrang op stroomvoorziening en moeten de Britten achteraan aansluiten. Dit kan leiden tot een stroomtekort. Aan de andere kant biedt de Brexit juist ook mogelijkheden om tegen een lager tarief energie te importeren uit niet-EU landen.

Eigen regelgeving

De afscheiding van Europa betekent dat Groot-Brittannië niet meer onder de regelgeving van de EU valt en eigen regels mag maken. Hierdoor kunnen zij beperkende regelgeving omzeilen, zo ook op het gebied van energie. Wat duurzame energie betreft heeft Groot-Brittannië zelf al regelgeving over de vermindering van CO2-uitstoot en duurzame energie wat overeenkomt met de Europese regelgeving. Op dit gebied zal daarom waarschijnlijk weinig veranderen. Alle verwachtingen rondom de Brexit zijn tot dusverre nog speculatief, wat de gevolgen precies zijn zal in de komende jaren blijken.

Definitief afscheid nog ver weg

Het stemmen voor een Brexit betekent nog geen direct vertrek van de Britten uit de EU. Voordat dit daadwerkelijk zover is zullen nog vele onderhandelingen gevoerd moeten worden. Na het aftreden van premier David Cameron zal een nieuw verkozen premier deze onderhandelingen moeten gaan voeren. Het definitieve afscheid kan daarom nog enkele jaren duren.

Brexit en de energiesector

Ondank de waarschuwingen van analisten, deskundigen en invloedrijke bedrijven voor de negatieve gevolgen van een Brexit, heeft de meerderheid van de Britten toch voor een vertrek gestemd. Dat dit gevolgen gaat hebben voor Groot-Brittannië en Europa is zeker, maar de grootte van de gevolgen zijn nog moeilijk in te schatten, ook voor de energiesector. Hierover kan nu alleen gespeculeerd worden, dit zal in de komende jaren duidelijk worden. Altijd zeker zijn van de goedkoopste stroom? Vergelijk energieleveranciers en stap snel over naar een contract met de goedkoopste tarieven.

energie vergelijken

Volg ons via Facebook of Twitter!

Meer energienieuws