Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Energienieuws

« Naar Nieuws

Energierekening stijgt met 13 euro per jaar bij sluiting kolencentrales

12-04-2016

energierekening gaat omhoog

Uit onderzoek blijkt dat wanneer alle Nederlandse kolencentrales worden gesloten, de energierekening per consument gemiddeld met 13 euro omhoog gaat. Het onderzoek waaruit dit blijkt werd uitgevoerd door SEO in opdracht van Natuur & Milieu.

Geen schade meer aan volksgezondheid en klimaat

De sluiting zou voor de energiebedrijven een inkomstenverlies betekenen van 1,9 miljard euro. Uit het onderzoek blijkt echter dat de sluiting 4,7 miljard aan extra welvaart oplevert voor Nederland. De extra welvaart kan worden verklaard doordat er geen kosten hoeven worden gemaakt voor schade aan de volksgezondheid en klimaat, aldus het onderzoek.

Vroegtijdig overlijden omwonenden

In Nederland zijn momenteel vijf kolencentrales actief. Natuur & Milieu denkt dat de luchtvervuiling voor een verminderde kwaliteit van leven zorgt rondom de centrales en voor vroegtijdig overlijden bij de omwonenden.

Reactie op het klimaatakkoord Parijs

Minister Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Dijksma reageerden op het klimaatakkoord in Parijs met het voornemen de vijf oudste kolencentrales van Nederland te sluiten. Door twee andere centrales ook te sluiten zou de uitstoot van broeikasgassen nog verder kunnen worden verminderd.

25% minder uitstoot bij sluiting alle centrales

Volgens het in 2013 gesloten Energieakkoord moet in 2020 14 procent van de energie duurzaam worden opgewekt. Om dit te bewerkstelligen moeten vijf kolencentrales worden gesloten. Greenpeace wil dat álle centrales in Nederland dicht gaan, zodat de CO2-uitstoot in 2020 25% minder zal zijn.

Jij kunt ook wat doen: kies voor duurzaam

Vind jij het milieu belangrijk en wil je zelf ook een bijdrage leveren? Kies dan voor groene energie van een energieleverancier die investeert in de opwekking van duurzame energie. Door in onze energievergelijker de resultaten te filteren op ‘duurzaam’ zie je alleen energieproducten afkomstig van energieleveranciers die zelf actief zijn met duurzame energie.

 

energie vergelijken

Volg ons via Facebook of Twitter!

Meer energienieuws