Belastingvrij sparen 2024 | Alles over heffingsvrij vermogen

Belastingvrij sparen: hoeveel spaargeld mag je hebben?

Wie spaart, kan te maken krijgen met belasting. Op deze pagina leggen we je uit wat vermogensrendementsheffing is en hoeveel spaargeld je mag hebben.

Belasting over je spaargeld

Sparen is een manier om een buffer op te bouwen en om voorbereid te zijn op grote uitgaven. Jouw spaargeld telt mee als deel van je vermogen, waarover je belasting betaalt als het boven een bepaald bedrag komt. Het vermogen bestaat uit je bezittingen minus je schulden. Naast je spaargeld, tellen ook beleggingen en een vakantiehuis mee voor je vermogen.

Een vast bedrag van dit vermogen is belastingvrij: dat heet ook wel heffingsvrij vermogen. Dit bedrag dat je belastingvrij mag sparen is niet elk jaar hetzelfde.

Heffingsvrij vermogen 2024

Elk jaar bepaalt de overheid een grensbedrag voor het heffingsvrij vermogen. Dit wordt ook wel de belastingvrije voet genoemd. In 2024 mag je tot € 57.000 sparen zonder dat je hier belasting over hoeft te betalen. Met een fiscale partner is dit bedrag €114.000.

Vermogensrendementsheffing

Wanneer je met je spaargeld over de belastingvrije voet gaat, betaal je belasting over het bedrag dat boven de vrijstelling komt. Dit heet ook wel vermogensrendementsheffing. Ben je bijvoorbeeld alleenstaand en heb je €80.000 spaargeld? Dan betaal je dus belasting over € 80.000 – € 57.000 = € 23.000. Let op: heb je nog ander vermogen of beleggingen? Dan wordt dit ook bij het spaargeld opgeteld.

Fictief rendement

Wanneer jouw vermogen groeit, heb je een positief rendement. Over dit gedeelte betaal je belasting. Maar let op: er wordt niet gekeken naar het daadwerkelijke rendement dat jij hebt behaald. De vermogensrendementsheffing werkt op basis van een zogenoemd fictief rendement. Dit fictief rendement betekent dat de Belastingdienst een aanname maakt over de winst die jij behaalt over je vermogen. Hieronder vind je de voorlopige tarieven voor 2024.
 

beweeg de tabel van links naar rechts
SoortTarief
Belastingtarief36%
Spaargeld1,03%
Beleggingen6,04%
Schulden2,47%

Voorbeeld fictief rendement

Hoe werkt dit dan precies? Wij geven je een voorbeeld.

Stel je hebt in totaal € 200.000 vermogen, waarvan € 50.000 spaargeld en € 150.000 beleggingen. Dan wordt er 36% gerekend over de winst die je zou hebben op basis van het fictieve rendement. Dit bereken je als volgt: je neemt 1,03% van € 50.000 en 6,04% van € 150.000. Dan kom je uit op een belastbaar rendement van € 518 + € 9.060 = € 9.578.
 

beweeg de tabel van links naar rechts
VermogenVermogenBelastbaar rendement
Spaarrekening€ 50.0001,03%€ 518
Beleggingen€ 150.0006,04%€ 9.060
Totaal€ 200.000€ 9.578

Vervolgens haal je van het totale vermogen de belastingvrije voet. Dus: € 200.000 – € 57.000 = € 143.000. Het aandeel in de rendementsgrondslag is dan € 143.000 / € 200.000 = 0,715. Vermenigvuldig dit met 100 en je komt uit op 71,5%.

Om het voordeel uit sparen en beleggen te weten, bereken je 71,5% over het belastbaar rendement. Dit komt uit op € 6.848 en hier betaal je uiteindelijk 36% vermogensbelasting over. Je betaalt dan (€ 6.848 x 36% =) € 2.465 aan belasting.

Vermogen en toeslagen

De hoogte van je vermogen kan invloed hebben op bepaalde toeslagen die je ontvangt, zoals de zorgtoeslag. Wij vertellen je hoeveel spaargeld je mag hebben voor bepaalde toeslagen.

Hoeveel spaargeld mag je hebben voor huurtoeslag?

Je hebt in 2024 recht op huurtoeslag als je vermogen op 1 januari 2024 niet hoger was dan € 36.952. Wanneer je een fiscaal partner hebt, is dit maximaal € 73.904. Staat jouw echtgenoot of geregistreerde partner niet ingeschreven op hetzelfde adres? Dan telt zijn of haar vermogen niet mee voor de huurtoeslag.

Hoeveel vermogen mag je hebben voor zorgtoeslag?

Je mag gelukkig flink wat spaargeld hebben zonder dat dit gevolgen heeft voor je zorgtoeslag. In 2024 kun je zorgtoeslag krijgen als je vermogen op 1 januari 2024 niet hoger is dan € 140.213.

Let op: is je inkomen hoger dan € 37.496 per jaar? Dan heb je geen recht op zorgtoeslag, ook al ligt je vermogen onder het maximum.

Hoeveel spaargeld mag je hebben met AOW?

De hoogte van je spaargeld of vermogen heeft geen invloed op het bedrag dat je ontvangt uit de AOW. De AOW wordt namelijk bepaald door hoeveel AOW je hebt opgebouwd en je woonsituatie, bijvoorbeeld of je alleen woont of samenwoont. Als je aanvullende inkomensondersteuning ontvangt, zoals de AIO, dan heeft je vermogen, inclusief spaargeld, wel invloed. Boven een bepaalde grens kun je geen AIO ontvangen.

Belastingvrij sparen

  1. Groen sparen
    Met groen sparen door middel van een spaarrekening of beleggingen help je mee aan milieuvriendelijke projecten. De overheid wil het investeren in duurzame projecten aanmoedigen en biedt daarom fiscale voordelen voor groen sparen. Zo krijg je een verminderde belasting op je vermogen in box 3.
  2. Sparen voor je pensioen
    Met een spaarrekening speciaal voor het opbouwen van pensioen kun je profiteren van belastingvoordelen. Je kunt het bedrag dat je inlegt namelijk aftrekken van je belastbaar inkomen. Daarnaast valt de rekening in box 1 en niet in box 3, waardoor je profiteert van extra belastingvoordeel en er geen vermogensbelasting over hoeft te betalen.

Meer informatie over sparen

Ben je op zoek naar meer informatie over sparen? Dan ben je bij Overstappen.nl aan het goede adres! Je kunt bij ons verder nog lezen over wat de verwachting van rente is, hoe inflatie invloed heeft op je spaargeld en wat op dit moment de hoogste spaarrente is.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
6 minuten 27-06-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

In Nederland wordt spaargeld belast door de vermogensrendementsheffing in box 3. Het heffingsvrije vermogen wordt elk jaar vastgesteld. In 2024 is dit € 57.000 per persoon. Dit betekent dus dat als je spaargeld en ander vermogen (min je schulden) onder dit bedrag blijft, je hierover geen belasting hoeft te betalen. Voor fiscale partners is dit bedrag € 114.000.

Hoeveel spaargeld je als buffer moet hebben, is per persoon en per situatie verschillend. Iemand die alleenstaand is heeft bijvoorbeeld een minder grote buffer nodig dan iemand met een gezin met 2 kinderen. Het Nibud adviseert om 10% van je netto inkomen te sparen. Je kunt ook streven naar een buffer van 3-6 maanden aan maandelijkse uitgaven. Mocht je plotseling je baan verliezen, dan weet je dat je in ieder geval je vaste lasten kunt betalen.

Wanneer je onder de heffingsvrije grens blijft, zal je geen belasting hoeven te betalen. Heb je meer vermogen dan dit? Dan zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen:

  • Wanneer je een fiscale partner hebt, kun je spaargeld spreiden tussen jullie om onder de belastingvrije grens te blijven.
  • Met pensioensparen hoef je (meestal) geen belasting te betalen over het spaargeld op een pensioenspaarrekening.
  • Beleg in groene projecten die (gedeeltelijk) belastingvrij zijn of spaar bij een duurzame bank met een groencertificaat. Voor groene spaarproducten geldt een verhoogde heffingsvrije grens.

In 2024 betaal je over je box 3 inkomen 36% belasting. Dit tarief wordt toegepast op het fictieve rendement dat de overheid elk jaar vaststelt. Hierboven op deze pagina vind je een voorbeeld van hoe dit berekend wordt. Je kunt ook kijken op de website van De Belastingdienst voor een uitgebreide uitleg.

In 2024 mag je tot € 57.000 belastingvrij sparen per persoon. Voor fiscale partners is dit € 114.000. Zolang je onder dit bedrag blijft, hoef je geen belasting te betalen over je vermogen.

Deze bedragen kunnen elk jaar veranderen, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele wetgeving.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!