Sparen? Vergelijk spaarrentes en spaarrekeningen | Overstappen.nl

Sparen

 • Vergelijk meer dan 20 banken
 • Vind direct de hoogste rente
 • Veilig met depositogarantiestelsel

Snel naar:

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3404 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  16 uur geleden
  Het was overzichtelijk en duidelijk.

  Het was overzichtelijk en duidelijk.

  Karin Astrid
  Star on Star on Star on Star on Star off
  22 uur geleden
  Duidelijkheid

  Duidelijkheid

  Roelof Robertino Poot
  Star on Star on Star on Star on Star on
  1 dag geleden
  Goed en snel geregeld

  Goed en snel geregeld

  J. Werder
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3404 reviews

  Spaarrekening en spaarrente

  Sparen is het opzij zetten van een deel van je inkomsten. Bij Overstappen.nl begrijpen we dat je dit spaargeld veilig weg wil zetten. En je wil waarschijnlijk het liefst ook profiteren van de beste spaarrente. Wij helpen je daarom om gemakkelijk en snel de spaarrekening of deposito te vinden die perfect aansluit op jouw wensen, mét de hoogste rente. Dat is wel zo fijn! Ga naar onze vergelijker, geef je voorkeuren aan en vind direct een overzicht van de actuele spaarrente en vergelijk eenvoudig spaarrente, spaarrekeningen en deposito’s.

  Spaardoel

  Of je nu spaart voor de toekomst van je (klein)kinderen, het kopen van een eigen huis of de aanschaf van een nieuwe auto, het vaststellen van je spaardoel is belangrijk voor je spaarplan. Wij zetten een aantal verschillende spaardoelen voor je op een rijtje en vertellen je waar je op moet letten.

  Sparen voor (klein)kinderen

  Als ouders of grootouders staat het welzijn van je (klein)kinderen vaak op nummer een. Je wil een spaarpotje opbouwen voor hun toekomst, educatie en gezondheid. Het is hierbij belangrijk om te kijken wat je precies wil bereiken. Wil je bijdragen aan hun studiekosten of een rijbewijs, wil je ze een financieel zetje geven bij het volwassen worden, of iets anders? Bepaal het spaarbedrag aan de hand van deze keuze. Je kunt de spaarrekening op je eigen naam zetten, of op naam van het kind. Dan mag het kind vanaf zijn achttiende er mee doen wat hij of zij wil.

  Huis

  Sparen voor een huis

  Bij het kopen van een woning komen er veel kosten kijken. Niet alleen de hypotheek, maar ook de makelaarskosten, aankoopkosten en natuurlijk de kosten voor het klussen. Ga je sparen voor een huis? Dan is het belangrijk om een realistisch spaarbedrag te bepalen en een tijdlijn op te stellen waarin je dit bedrag wil bereiken. Neem in dit bedrag alle mogelijke kosten mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het kan een langdurig proces zijn, maar het helpt je op weg bij het kopen van een huis.

  Sparen voor een verbouwing

  Het sparen voor een (toekomstige) verbouwing zorgt ervoor dat je je woning kan transformeren of renoveren naar je wensen, zodra je daar behoefte aan hebt. Misschien wil je bijvoorbeeld wegens gezinsuitbreiding een dakkapel laten plaatsen, of wil je je huis verduurzamen door zonnepanelen te plaatsen. Houd bij het sparen voor een verbouwing rekening met kosten voor een eventuele aannemer en materialen. Kijk voor meer informatie over de kosten van een verbouwing en het financieren hiervan op onze pagina verbouwing.

  Sparen voor een auto

  Ga je voor het eerst een auto kopen of wil je eindelijk de auto van je dromen aanschaffen? Houd dan ook rekening met de maandelijkse kosten die erbij komen, zoals de autoverzekering en wegenbelasting. Zorg bij het sparen voor een auto dus dat deze maandelijkse lasten, naast de aankoopkosten, in je budget passen. Wil je meer weten over het financieren van een auto? Kijk dan op onze pagina auto financieren.

  Waarom spaarrekeningen vergelijken bij Overstappen.nl?

  Weegschaal

  Overzicht van spaarrekeningen

  Met onze overzichtelijke vergelijker ontdek je snel en eenvoudig welke banken spaarrekeningen aanbieden en zie je direct het rentepercentage.

  Vind de hoogste rente

  Vergelijk de rentetarieven van verschillende banken en vind de hoogste rente.

  Behaal het hoogste rendement

  Door spaarrentes te vergelijken kun je het hoogste rendement behalen voor je spaargeld.

  Spaarplan maken

  Wat je spaardoel ook is, het is belangrijk om een goed plan te hebben om het benodigde bedrag te bereiken. Heb je je doel bepaald? Volg dan onderstaande stappen om een plan te maken om geld te sparen.

  1. Stap 1

   Bereken het benodigde bedrag

   Hoeveel geld heb je (ongeveer) nodig om je spaardoel te bereiken? Onderzoek de gemiddelde kosten van jouw spaardoel en bepaal hoeveel je moet sparen.

  2. Stap 2

   Stel een tijdlijn op

   Over hoeveel jaar wil je je spaardoel bereiken?

  3. Stap 3

   Bepaal een maandelijks bedrag

   Je weet nu hoeveel geld je wil sparen en wanneer je dit bedrag bij elkaar wil hebben gespaard. Bereken hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om je doel te halen.

  4. Stap 4

   Kies de juiste spaarrekening

   Maak gebruik van onze spaarrekening vergelijker om een spaarrekening te openen die bij jouw spaardoel past. Op deze manier behoud je een overzicht van je voortgang en voorkom je dat je het geld onopgemerkt uitgeeft aan andere zaken. Je kunt ook een apart spaardoel instellen op je bestaande spaarrekening.

  5. Stap 5

   Stel automatische overschrijvingen in

   Stel een automatische overschrijving in van je betaalrekening naar je spaarrekening, bijvoorbeeld op de dag waarop je je salaris krijgt. Zo spaar je consistent zonder erover na te hoeven denken en wen je aan een vaste maandelijkse uitgave. Je kunt dit bedrag natuurlijk altijd aanpassen wanneer je merkt dat je niet genoeg spaart of wanneer je juist een periode minder wil sparen.

  Zakelijk sparen

  Als ondernemer kun je geld sparen door zakelijke spaarrekeningen te openen. Hiermee zorg je voor inzicht in je zakelijke financiën. Je kunt bijvoorbeeld spaarpotjes maken voor je winst, btw, of vakantieplannen. Zakelijk geld sparen is op zich niet anders dan particulier sparen. Wel goed om te weten is dat zakelijke spaarrentes vaak lager zijn dan voor particulieren. Maak daarom een vergelijking en bekijk de verschillende rentes en voorwaarden voor zakelijk sparen. Zo kun jij de juiste bank kiezen voor het spaargeld van je bedrijf! Kijk op onze pagina over zakelijk sparen voor meer informatie.

  Verschillende vormen van geld sparen

  Er zijn verschillende spaardoelen, maar ook verschillende spaarvormen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit vrij opneembare spaarrekeningen, deposito’s en kinderspaarrekeningen. Wij lichten de bekendste spaarvormen toe:

  • Je kunt op elk moment geld storten en opnemen, zonder kosten of boetes
  • Gemakkelijk toegang tot je spaargeld
  • Vaak geen minimumspaarbedrag vereist
  • Variabele rente
  • Rente is vaak lager dan bij deposito’s

  • Per bank verschillen deze spaarrekeningen
  • Soms ben je vrij om geld te storten wanneer je wil, maar soms moet je maandelijks een zelfgekozen bedrag storten
  • Bij sommige rekeningen moet je een bepaald aantal dagen van tevoren laten weten als je geld op wil nemen
  • Variabele rente

  • Rente en looptijd staat vast
  • Vaak gelden er minimum- en maxiumuminlegbedragen
  • Je kunt niet extra inleggen tot de looptijd is verstreken
  • Geld kan tijdens de looptijd niet opgenomen worden. In sommige gevallen kan dit wel, maar zul je een boete moeten betalen of komt de opgebouwde rente te vervallen.

  • Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel geld je op de rekening zet
  • Geld kan op elk moment worden opgenomen
  • Variabele rente
  • Rente is lager dan bij particuliere spaarrekeningen
  • Beperkt aanbod; niet elke bank biedt een zakelijke spaarrekening

  • Rekening staat op naam van je kind
  • Soms zet je het spaargeld vast tot je kind 18 jaar is
  • Soms is er een maximumspaarbedrag
  • Geld storten kan op elk moment
  • Variabele rente

  Gezamenlijke rekening

  Als je een gezamenlijke rekening hebt, bijvoorbeeld met je partner, kun je ook een gezamenlijke spaarrekening openen. Je kunt hierbij kiezen uit de en/of rekening of de en/en rekening. Met de en/of rekening kunnen alle rekeninghouders geld opnemen en storten wanneer zij willen. De ander hoeft hier geen toestemming voor te geven. Met de en/en variant moeten alle rekeninghouders toestemming geven voordat iemand geld opneemt.

  Een gezamenlijke spaarrekening kan verschillende vormen hebben, zoals een gewone spaarrekening en een deposito. De rente verschilt per bank.

  Welke spaarrekening past bij mij?

  Welke spaarrekening je moet kiezen hangt af van je spaardoel en je voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld op elk moment geld van de spaarrekening kunnen halen? Dan is de gewone spaarrekening de beste optie voor jou. Kun je in één keer een groter bedrag opzij zetten en wil je zorgen dat je tussendoor niet bij dit geld kunt? Kijk dan naar een deposito. Wanneer je geld wil sparen voor de toekomst van je kind, kan de kinderspaarrekening handig zijn. Kijk op onze pagina Welke spaarrekening past bij mij? voor meer informatie.

  Naast het kiezen van de spaarvorm, zul je ook moeten kijken bij welke bank je wil sparen. Dit kan bij de bank waar je al een betaalrekening hebt, maar dit hoeft niet. Maak gebruik van onze vergelijker om een passende spaarrekening te kiezen uit het ruime aanbod van aanbieders.

  Spaartips

  Door geld te sparen, kun je financiële problemen voorkomen en heb je de ruimte voor leuke of belangrijke uitgaven in de toekomst. Maar hoe pak je dit aan? Wij geven je een aantal tips.

  1. Tip 1

   Maak meerdere spaarpotjes of spaarrekeningen

   Voor ieder spaardoel kun je een apart spaarpotje aanmaken. Zo houd je overzicht en weet je precies hoeveel geld je al hebt gespaard voor die mooie reis naar Indonesië en voor je nieuwe auto.

  2. Tip 2

   Stort geld niet te snel terug

   Het gemak van internetbankieren maakt het soms verleidelijk om snel even wat geld van je spaarrekening terug te storten. Het kan helpen om je spaarrekening bij een andere bank te openen, zodat je er moeilijker bij kan.

  3. Tip 3

   Automatisch sparen

   Stel een automatische maandelijkse overschrijving in. Zo wen je aan de vaste uitgave en spaar je zonder erover na te hoeven denken.

  4. Tip 4

   Zet financiële meevallers en extra inkomsten opzij

   Soms krijg je plotseling geld terug, bijvoorbeeld van de Belastingdienst of van je energieleverancier. Of krijg je extra inkomsten, zoals vakantiegeld. In plaats van deze meevallers te gebruiken voor impulsaankopen, kun je gelijk je spaarrekening aanvullen door dit geld over te maken naar je spaarrekening.

  5. Tip 5

   Spaar zodra je salaris is gestort

   Wacht niet tot het einde van de maand om geld over te maken naar je spaarrekening: stort het direct nadat je je salaris binnen hebt. Op die manier voorkom je dat je het geld uitgeeft aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt.

  Over ons

  Overstappen.nl als tussenpersoon

  Via onze vergelijker kun je verschillende spaarrekeningen met elkaar vergelijken. Om een goede vergelijking te kunnen maken, dien je de inleg in te voeren. Op basis van deze inleg tonen wij de spaarrekeningen die hier aan voldoen. Je kunt via onze vergelijker de spaarrekening van jouw keuze kiezen, maar voor het openen van de spaarrekening word je doorverwezen naar de website van de aanbieder.

  Hoe verdienen wij geld?

  Wanneer je via onze vergelijker een spaarrekening bij een van de getoonde aanbieders opent, ontvangen wij hiervoor vaak een eenmalige vergoeding van de aanbieder. Als je geen product afsluit, ontvangen wij geen vergoeding. De vergoedingen verschillen per aanbieder. De hoogte van de vergoeding heeft geen invloed op de plaats in de vergelijking.

  100% onafhankelijk

  Onafhankelijkheid vinden wij belangrijk. De vergoeding die wij van aanbieders ontvangen zal nooit een rol spelen in de uitkomst van de vergelijker, omdat we niet aan welke aanbieder dan ook verbonden zijn. Wij geloven dat vergelijken alleen kan als je volledig onafhankelijk bent.

  Is vergelijken gratis?

  Ja, vergelijken via Overstappen.nl is gratis. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe wij deze service gratis kunnen aanbieden. Dat zit zo: met de aanbieders spreken wij een vergoeding af. Door deze afspraken te maken met vergelijkers kunnen wij onze diensten kosteloos blijven aanbieden.

  Snel antwoord

  Veelgestelde vragen

  Welke bank de hoogste spaarrente aanbiedt hangt van verschillende factoren af. Het is niet ingewikkeld om erachter te komen welke spaarrekening de hoogste spaarrente biedt op dit moment. Onze vergelijker geeft je direct antwoord op die vraag.

  Met een (internet)spaarrekening kun je altijd over je geld beschikken. Het staat je vrij om geld over te maken naar je betaalrekening. Met een deposito kan dat vaak niet. Het geld kan je niet overboeken, of je moet hiervoor een boete betalen. Daartegenover krijg je vaak wel een hogere rente.

  Een depositogarantiestelsel is een regeling die ervoor zorgt dat jij je spaargeld terugkrijgt indien de bank failliet gaat. Het depositogarantiestelsel in Nederland en andere EU-landen beschermt je spaargeld tot € 100.000.

  Sparen was langere tijd wat minder aantrekkelijk. Mede door de opgelopen kapitaalmarkt zijn de spaarrentes weer flink gestegen waardoor het afsluiten van een spaarrekening de afgelopen tijd wederom aantrekkelijk is geworden. Belangrijke redenen om te sparen zijn het opbouwen van een financiële buffer, het bewerkstelligen van persoonlijke spaardoelen en het profiteren van vermogensopbouw.

  Het is moeilijk om een exacte v te geven voor de stijging van spaarrentes. Enkele factoren die invloed hebben op de toekomstige rentetarieven zijn economische groei, inflatie en het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

  Klantenservice

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

   
  Gecontroleerd door
  Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
  Eva van Erk
  Zorgverzekering- en kredietexpert
  16 minuten 08-07-2024

  Over onze expert

  Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.