Sparen
- Vergelijk meer dan 30 banken
- Binnen 5 minuten een rekening openen
- Veilig met depositogarantiestelsel
Spaarrekening en spaarrente
Sparen is het opzij zetten van een deel van je inkomsten. Bij Overstappen.nl begrijpen we dat je dit spaargeld veilig weg wil zetten. En je wil waarschijnlijk het liefst ook profiteren van de beste spaarrente. Wij helpen je daarom om gemakkelijk en snel de spaarrekening of deposito te vinden die perfect aansluit op jouw wensen, mét de hoogste rente. Dat is wel zo fijn! Ga naar onze vergelijker, geef je voorkeuren aan en vind direct een overzicht van de actuele spaarrente en vergelijk eenvoudig spaarrente, spaarrekeningen en deposito’s.
Spaardoel
Of je nu spaart voor de toekomst van je (klein)kinderen, het kopen van een eigen huis of de aanschaf van een nieuwe auto, het vaststellen van je spaardoel is belangrijk voor je spaarplan. Wij zetten een aantal verschillende spaardoelen voor je op een rijtje en vertellen je waar je op moet letten.
Sparen voor (klein)kinderen
Als ouders of grootouders staat het welzijn van je (klein)kinderen vaak op nummer een. Je wil een spaarpotje opbouwen voor hun toekomst, educatie en gezondheid. Het is hierbij belangrijk om te kijken wat je precies wil bereiken. Wil je bijdragen aan hun studiekosten of een rijbewijs, wil je ze een financieel zetje geven bij het volwassen worden, of iets anders? Bepaal het spaarbedrag aan de hand van deze keuze. Je kunt de spaarrekening op je eigen naam zetten, of op naam van het kind. Dan mag het kind vanaf zijn achttiende er mee doen wat hij of zij wil.
Sparen voor een huis
Bij het kopen van een woning komen er veel kosten kijken. Niet alleen de hypotheek, maar ook de makelaarskosten, aankoopkosten en natuurlijk de kosten voor het klussen. Ga je sparen voor een huis? Dan is het belangrijk om een realistisch spaarbedrag te bepalen en een tijdlijn op te stellen waarin je dit bedrag wil bereiken. Neem in dit bedrag alle mogelijke kosten mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het kan een langdurig proces zijn, maar het helpt je op weg bij het kopen van een huis.
Sparen voor een verbouwing
Het sparen voor een (toekomstige) verbouwing zorgt ervoor dat je je woning kan transformeren of renoveren naar je wensen, zodra je daar behoefte aan hebt. Misschien wil je bijvoorbeeld wegens gezinsuitbreiding een dakkapel laten plaatsen, of wil je je huis verduurzamen door zonnepanelen te plaatsen. Houd bij het sparen voor een verbouwing rekening met kosten voor een eventuele aannemer en materialen. Kijk voor meer informatie over de kosten van een verbouwing en het financieren hiervan op onze pagina verbouwing.
Sparen voor een auto
Ga je voor het eerst een auto kopen of wil je eindelijk de auto van je dromen aanschaffen? Houd dan ook rekening met de maandelijkse kosten die erbij komen, zoals de autoverzekering en wegenbelasting. Zorg bij het sparen voor een auto dus dat deze maandelijkse lasten, naast de aankoopkosten, in je budget passen. Wil je meer weten over het financieren van een auto? Kijk dan op onze pagina auto financieren.
Sparen was nog nooit zo makkelijk
Overzicht van spaarrekeningen
Met onze overzichtelijke vergelijker ontdek je snel en eenvoudig welke banken spaarrekeningen aanbieden en zie je direct het rentepercentage.
Vind de hoogste rente
Vergelijk de rentetarieven van verschillende banken en vind de hoogste rente.
Behaal het hoogste rendement
Door spaarrentes te vergelijken kun je het hoogste rendement behalen voor je spaargeld.
Spaarplan maken
Wat je spaardoel ook is, het is belangrijk om een goed plan te hebben om het benodigde bedrag te bereiken. Heb je je doel bepaald? Volg dan onderstaande stappen om een plan te maken om geld te sparen.
-
Stap 1
Bereken het benodigde bedrag
Hoeveel geld heb je (ongeveer) nodig om je spaardoel te bereiken? Onderzoek de gemiddelde kosten van jouw spaardoel en bepaal hoeveel je moet sparen.
-
Stap 2
Stel een tijdlijn op
Over hoeveel jaar wil je je spaardoel bereiken?
-
Stap 3
Bepaal een maandelijks bedrag
Je weet nu hoeveel geld je wil sparen en wanneer je dit bedrag bij elkaar wil hebben gespaard. Bereken hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om je doel te halen.
-
Stap 4
Kies de juiste spaarrekening
Maak gebruik van onze spaarrekening vergelijker om een spaarrekening te openen die bij jouw spaardoel past. Op deze manier behoud je een overzicht van je voortgang en voorkom je dat je het geld onopgemerkt uitgeeft aan andere zaken. Je kunt ook een apart spaardoel instellen op je bestaande spaarrekening.
-
Stap 5
Stel automatische overschrijvingen in
Stel een automatische overschrijving in van je betaalrekening naar je spaarrekening, bijvoorbeeld op de dag waarop je je salaris krijgt. Zo spaar je consistent zonder erover na te hoeven denken en wen je aan een vaste maandelijkse uitgave. Je kunt dit bedrag natuurlijk altijd aanpassen wanneer je merkt dat je niet genoeg spaart of wanneer je juist een periode minder wil sparen.
Verschillende vormen van geld sparen
Er zijn verschillende spaardoelen, maar ook verschillende spaarvormen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit vrij opneembare spaarrekeningen, deposito’s en kinderspaarrekeningen. Wij lichten de bekendste spaarvormen toe:
Voor welke spaarvorm ga jij?
Welke spaarrekening je moet kiezen hangt af van je spaardoel en je voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld op elk moment geld van de spaarrekening kunnen halen? Dan is de gewone spaarrekening de beste optie voor jou. Kun je in één keer een groter bedrag opzij zetten en wil je zorgen dat je tussendoor niet bij dit geld kunt? Kijk dan naar een deposito.
Naast het kiezen van de spaarvorm, zul je ook moeten kijken bij welke bank je wil sparen. Dit kan bij de bank waar je al een betaalrekening hebt, maar dit hoeft niet. Maak gebruik van onze vergelijker om een passende spaarrekening te kiezen uit het ruime aanbod van aanbieders.
Spaartips
Door geld te sparen, kun je financiële problemen voorkomen en heb je de ruimte voor leuke of belangrijke uitgaven in de toekomst. Maar hoe pak je dit aan? Wij geven je een aantal tips.
-
Tip 1
Maak meerdere spaarpotjes of spaarrekeningen
Voor ieder spaardoel kun je een apart spaarpotje aanmaken. Zo houd je overzicht en weet je precies hoeveel geld je al hebt gespaard voor die mooie reis naar Indonesië en voor je nieuwe auto.
-
Tip 2
Stort geld niet te snel terug
Het gemak van internetbankieren maakt het soms verleidelijk om snel even wat geld van je spaarrekening terug te storten. Het kan helpen om je spaarrekening bij een andere bank te openen, zodat je er moeilijker bij kan.
-
Tip 3
Automatisch sparen
Stel een automatische maandelijkse overschrijving in. Zo wen je aan de vaste uitgave en spaar je zonder erover na te hoeven denken.
-
Tip 4
Zet financiële meevallers en extra inkomsten opzij
Soms krijg je plotseling geld terug, bijvoorbeeld van de Belastingdienst of van je energieleverancier. Of krijg je extra inkomsten, zoals vakantiegeld. In plaats van deze meevallers te gebruiken voor impulsaankopen, kun je gelijk je spaarrekening aanvullen door dit geld over te maken naar je spaarrekening.
-
Tip 5
Spaar zodra je salaris is gestort
Wacht niet tot het einde van de maand om geld over te maken naar je spaarrekening: stort het direct nadat je je salaris binnen hebt. Op die manier voorkom je dat je het geld uitgeeft aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt.
Handige informatie over sparen
Het laatste nieuws
Nederlanders trouw aan bank: 68% is nog nooit overgestapt
Een ruime meerderheid van de Nederlanders (68%) is nog nooit overgestapt van bank. Dit blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl.
Daling ECB-rentes zet door: spaarrentes onder druk
Spaarrentes dalen vooral bij buitenlandse banken, terwijl Nederlandse banken nog geen aanpassingen doen.
Spaarrentes omlaag in navolging van de renteverlaging van de ECB
Spaaraanbieders Trade Republic en Santander verlaagden deze week hun spaarrentes. Volgens de vergelijker Overstappen.nl is de verwachting dat andere banken spoedig zullen volgen.
ACM: Nederlandse spaarrentes te laag door te weinig concurrentie
De ACM vindt dat spaarrentes bij de Nederlandse grootbanken te laag zijn. Lees er hier meer over
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!