Fietsverzekering schade

De meeste Nederlanders kunnen (bijna) niet zonder hun fiets. Ze fietsen op en neer naar werk, gebruiken de fiets voor de boodschappen en fietsen naar hun hobby’s of vrienden. Maar wat als je stalen ros ineens schade oploopt? Hoe meld je deze bij je fietsverzekering en welke soorten schade bestaan er eigenlijk?

Wat te doen bij schade

Wanneer je een fietsverzekering hebt, meld je eventuele schade altijd bij je verzekeraar. Hoe en wanneer je dit precies doet, hangt af van de situatie:

Aanrijding met een auto

Ben je aangereden door een auto? Vul dan samen met de andere betrokkene(n) het deel van het Europees schadeformulier in dat van toepassing is op fietsongevallen. Noteer daarnaast de gegevens van zowel betrokkenen als getuigen en maak foto’s van de situatie. Hoe meer gegevens je verzamelt, hoe beter.

Meld de schade vervolgens bij je fietsverzekeraar. Meestal kan dit online. Is dit niet het geval? Neem dan telefonisch contact op en informeer naar de juiste stappen.

“Wist je dat je het Europese schadeformulier ook kunt gebruiken als je met de fiets bent aangereden door een auto? Niet alle velden zijn in dit geval van toepassing, maar een groot deel is dit wel. Vul zo veel mogelijk gegevens in om je verzekeraar te helpen bij de schadeclaim.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Aanrijding met een fietser of voetganger

Bij een aanrijding met een fietser of voetganger is het niet nodig om het schadeformulier in te vullen. Zorg in dit geval wel dat je zelf zo veel mogelijk informatie bewaart. Noteer gegevens van betrokkenen en getuigen, en maak foto’s.

Meld de schade bij je verzekeraar en volg alle vereiste stappen op.

Diefstal

Fiets gestolen? Doe dan direct aangifte bij de politie. Bewaar een kopie van het proces-verbaal en meld de diefstal bij je verzekeraar. Meestal kan dit online. Zo niet, neem dan telefonisch contact op.

Voor het uitkeren van een bedrag bij diefstal stellen verzekeraars als voorwaarde dat je je fiets goed op slot hebt gezet. Meestal is een fietsslot met ART-keurmerk en minimaal 2 sterren vereist als diefstalpreventie. Verzekeraars kunnen om een foto van je originele fietssleutel vragen als bewijs. Heb je die niet? Dan kan het zijn dat je de sleutel zelf moet opsturen.

Stormschade en overige schade

Schade door storm of een andere externe oorzaak? Controleer in de voorwaarden van je verzekeraar of deze onder jouw fietsverzekering valt en welke stappen je moet ondernemen.

Kost de reparatie maximaal €500,-? Dan kan het zijn dat je deze zelf mag laten uitvoeren voordat je een claim indient bij de verzekeraar. Dubbelcheck dit echter wel even, want niet iedere verzekeraar staat dit toe. Vaak vragen verzekeraars je om eerst contact met ze op te nemen. Doe je dit niet en had het wel gemoeten, dan worden de kosten niet altijd vergoed.

Aansprakelijkheidsverzekering

Fietsverzekeraars dekken alleen schade aan je eigen fiets en bijbehorende accessoires. Dit betekent dat schade die je met je fiets aan anderen of andermans eigendommen veroorzaakt helaas niet onder de fietsverzekering valt. Ben je aansprakelijk voor schade aan iemand anders? Meld deze dan bij je aansprakelijkheidsverzekering.

Verschillende soorten schade

Zoals je hierboven kunt lezen, dekken verzekeraars bijvoorbeeld schade door storm of een aanrijding. Ook schade door vallen of stoten wordt doorgaans vergoed, net als vandalisme.

Er zijn echter vormen van schade aan je eigen fiets die niet onder de fietsverzekering vallen. Het volgende lijstje wordt door de meeste verzekeraars niet vergoed:

  • Slijtage: normale slijtage door gebruik.
  • Banden: problemen met banden, tenzij dit onderdeel is van schade door bijvoorbeeld storm of een aanrijding.
  • Kleine krassen en schrammen: oppervlakkige krassen of schrammen die geen invloed hebben op de functionaliteit van de fiets.
  • Nalatigheid: denk aan diefstal zonder het gebruik van een goed slot, of schade als gevolg van slecht onderhoud.

De bovenstaande richtlijnen geven een algemeen beeld. Voor specifieke vragen of situaties, bekijk de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

Eigen risico

Bij het afsluiten van een fietsverzekering kun je kiezen voor een eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je als verzekerde zelf betaalt bij elke schadeclaim voordat de verzekeraar de rest van de schade vergoedt. Je kiest het eigen risico meestal zelf. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit €0, €100,- €250,- of €500,-. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager je premie.

Daarnaast hanteren veel verzekeraars verschillende eigen risicobedragen voor verschillende schades of situaties. Soms geldt er bijvoorbeeld een hoger eigen risico wanneer je de schade per ongeluk zelf hebt veroorzaakt, of geldt er juist geen eigen risico voor specifieke situaties.

Hoe kies je het juiste eigen risico? Uiteindelijk is dit een individuele keuze. Bedenk simpelweg hoeveel schade je zelf kunt én wilt dragen om op je premie te besparen.

Fietsverzekering vergelijken

Fietsverzekering afsluiten? Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze. Vul je gegevens in op onze vergelijker en krijg de voordeligste opties in beeld.

Nieuwsgierig geworden? Begin direct met het vergelijken van je fietsverzekering!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, schade aan je fiets is verzekerd als je een fietsverzekering hebt afgesloten met schadedekking. Dit houdt in dat schade door bijvoorbeeld een ongeval, diefstal, of vandalisme vergoed kan worden, afhankelijk van je gekozen dekking.

Een fietsverzekering dekt bijvoorbeeld schade door een ongeval, storm of vandalisme en diefstal. De exacte dekking kan variëren per verzekeraar en is afhankelijk van de gekozen dekking.

Na een ongeluk dekt de fietsverzekering doorgaans de kosten voor reparatie van de schade aan je eigen fiets. Dit kan schade zijn als gevolg van een botsing met een auto, een val, of een aanrijding met een ander object.

Ben jij aansprakelijk voor schade aan iemand anders of aan andermans eigendommen? Dit valt niet onder de fietsverzekering. Je kunt hiervoor bij je aansprakelijkheidsverzekering terecht.

Bij de meeste verzekeraars kun je accessoires meeverzekeren, zolang deze aan de fiets zitten gemonteerd. Denk bijvoorbeeld aan kinderzitjes, fietstassen of een accu. Geef bij het aanvragen van de verzekering de accessoires op, inclusief de waarde hiervan.

Kun je het accessoire echter makkelijk verwijderen? Dan valt het meestal niet onder de verzekering.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!