Preventie fietsdiefstal

Stel je voor: na een lange werkdag kom je bij het fietsenrek aan, waar je in plaats van je fiets een doorgeknipt fietsslot vindt. Fiets gestolen! Bijna iedere Nederlander is weleens slachtoffer geweest van fietsdiefstal en kent de frustratie en financiële gevolgen die hierbij horen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je fiets te beveiligen. Benieuwd naar de beste tips? Op deze pagina lees je alles over de preventie van fietsdiefstal.

Fietsdiefstal voorkomen

Wist je dat er in Nederland meer fietsen dan mensen zijn? Samen hebben we als Nederlanders meer dan 23 miljoen fietsen, en het is dan ook niet zo gek dat fietsdiefstal een groot probleem vormt in ons land. Jaarlijks worden er volgens Fietsersbond tussen de 468.000 en 772.000 fietsen gestolen, en bijna iedere fietser is weleens een stalen ros kwijtgeraakt.

Vooral in steden slaan fietsendieven vaak toe. Ze zoeken naar donkere hoekjes waar ze makkelijk een slot kunnen doorknippen of de fiets in een busje kunnen laden. Vervolgens verkopen ze de fiets op straat of online via bijvoorbeeld Marktplaats of Facebook.

Gelukkig zijn er diverse manieren om fietsendieven te slim af te zijn. 100% diefstalproof is je fiets bijna nooit, maar met de juiste maatregelen kun je de kans op diefstal wel flink verkleinen.

Tips tegen fietsdiefstal

Fietsdiefstal voorkomen? Met deze tips zullen fietsendieven jouw fiets minder snel uitkiezen:

1. Gebruik verschillende sloten

Het gebruik van verschillende fietssloten van hoge kwaliteit (minimaal ART-2 gecertificeerd) maakt het voor dieven moeilijker om je fiets snel mee te nemen. Combineer je bijvoorbeeld een ringslot met een kettingslot of beugelslot? Dan is de kans groot dat dieven jouw fiets overslaan.

2. Zet je fiets slim op slot

Zet je fiets altijd vast aan een stevig object, zoals een fietsenrek of een lantaarnpaal. Dit voorkomt dat dieven je fiets kunnen optillen en meenemen. Wikkel daarnaast (bijvoorbeeld) een kettingslot om zowel het frame als het voorwiel heen, en zorg dat het kettingslot de grond niet raakt. Zo kunnen dieven het slot minder makkelijk forceren.

3. Ringslot naast je ventiel

Heb je een ringslot (zo’n rond slot bovenaan je achterwiel)? Draai je achterwiel dan door, totdat het ventiel tegen dit slot aan zit. Dit maakt het voor dieven lastiger om het slot door te knippen zonder het ventiel te beschadigen. Een beschadigd ventiel betekent een lekke band, en daar houden dieven niet van.

4. Kies een verlichte plek

Parkeer je fiets op een goed verlichte en bij voorkeur drukke locatie. Dieven gaan liever ongezien te werk, en slaan lichte en drukke plekken meestal over.

5. Zorg dat je fiets niet opvalt

Een opvallend mooie en nieuwe fiets trekt meer aandacht van dieven. Haal dure accessoires daarom van de fiets af en plaats bijvoorbeeld een grote plastic zak over het zadel om de fiets minder aantrekkelijk te maken.

Overweeg daarnaast om je geparkeerde fiets te beschermen met een fietshoes. Zo kunnen dieven de fiets niet zien én hebben ze een extra obstakel, want ook de hoes kan op slot.

6. Gebruik een GPS-tracker in de fiets

Steeds meer e-bikes komen standaard met een ingebouwde GPS-tracker. Hiermee kunnen eigenaren in een app de locatie van hun fiets zien, en worden bijna alle gestolen fietsen weer teruggevonden. Fietsendieven weten dit, en nemen fietsen met trackers minder snel mee.

Heeft jouw fiets geen ingebouwde tracker? Dan kun je deze bij de fietsenmaker laten installeren. Er bestaan verschillende abonnementen en losse diensten waarmee je niet alleen je fiets kunt volgen, maar ook je dagelijkse fietsprestaties.

Naar verwachting zullen naast e-bikes ook steeds meer stadsfietsen standaard worden voorzien van een GPS-tracker.

“Noteer het framenummer van je fiets en bewaar dit op een veilige plek. Het framenummer helpt de politie om je fiets snel te identificeren bij diefstal. Zo vergroot je de kans dat je je gestolen fiets weer terugkrijgt!”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Fietsverzekering vergelijken

Hoeveel preventieve maatregelen je ook neemt, je kunt altijd pech hebben. Op zoek naar een fietsverzekering met diefstaldekking? Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze. Vul je gegevens in op onze vergelijker en krijg direct de beste verzekeringen in beeld.

Nieuwsgierig? Begin nu met je fietsverzekering vergelijken!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Let om fietsdiefstal te voorkomen goed op hoe je je fiets op slot zet. Gebruik hoogwaardige sloten (bij voorkeur twee verschillende ART-gecertificeerde sloten met minimaal 2 sterren), zet je fiets altijd vast aan een stevig object, parkeer op goed verlichte plekken en overweeg het gebruik van een GPS-tracker.

De kans dat je fiets gestolen wordt, hangt sterk af van de manier waarop je zelf met je fiets omgaat. Gebruik je goede sloten en parkeer je je fiets op veilige plekken? Dan verklein je de kans op diefstal flink.

Woon je in de stad? Helaas worden er in drukke stedelijke gebieden meer fietsen gestolen dan op het platteland. Vooral rondom het station slaan veel dieven toe, dus neem in deze omgeving extra preventieve maatregelen.

Ja, duurdere fietsen en fietsen van bekende merken zijn het populairst onder fietsendieven. Denk bijvoorbeeld aan high-end racefietsen, elektrische bakfietsen, dure mountainbikes en fietsen van bekende merken zoals Gazelle, Giant en Urban Arrow. Echter, elke fiets kan een doelwit zijn als je niet voldoende op de preventie van fietsdiefstal let. Investeer daarom in goede sloten en parkeer je fiets op een veilige plek.

Koop je fiets bij een gerenommeerde dealer of winkel en vraag om een aankoopbewijs. Controleer of de fiets geregistreerd staat als gestolen op het online fietsdiefstalregister en wees sceptisch als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn. Een té goede deal betekent waarschijnlijk dat het om een gestolen fiets gaat.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!