Wat is een uitvaartvereniging?

De oorsprong van de uitvaartvereniging is terug te vinden in de sociale omgangsvorm die we kennen van dorpen waarbij buren voor elkaars uitvaart zorgen. Deze zogeheten burenplicht bestaat nog steeds en is een andere optie naast de uitvaartverzekeringen. Iedereen verdient een waardig afscheid. Wij leggen je graag uit wat een uitvaartvereniging voor jou en je dierbaren kan betekenen.

Snel navigeren naar

WAARDEVOLLE BRON VAN ONDERSTEUNING & BEGELEIDING

Wat is een uitvaartvereniging?

Een uitvaartvereniging is een organisatie zonder winstoogmerk geleid door veelal vrijwilligers. De vereniging ondersteunt en begeleidt haar leden bij het regelen van een begrafenis of crematie. Uitvaartverenigingen zijn vaak lokaal georganiseerd en bieden verschillende diensten aan, bijvoorbeeld het organiseren van uitvaarten, plannen van plechtigheden en het bieden van ondersteuning aan nabestaanden. Uitvaartverenigingen werken vaak samen met lokale ondernemers voor het verzorgen van de uitvaart.

Hoe het werkt

Als lid van een uitvaartvereniging betaal je contributie. In ruil hiervoor krijg je uitvaartdiensten als je komt te overlijden. Dit maakt het een alternatief voor de reguliere uitvaartverzekering.

tip

Wist je dat?

Uitvaartverenigingen kunnen fungeren als een soort van collectieve inkooporganisatie, waardoor ze in staat zijn om diensten en producten tegen lagere kosten aan te bieden aan hun leden. Ook zijn uitvaartverenigingen vaak persoonlijker dan een verzekeraar, vanwege het lokale karakter en kleinschaligheid.

Verschil uitvaartvereniging en uitvaartverzekering

We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat het verschil is tussen een vereniging en verzekeraar. De organisaties zijn anders opgebouwd en hebben andere voor- en nadelen.

Uitvaartvereniging

 • Leden betalen maandelijks een contributie
 • Leden hebben inspraak en invloed op het beleid van de vereniging
 • De vereniging heeft geen winstoogmerk
 • Uitvaartverenigingen zijn lokaal georganiseerd
 • Vrijwilligers zijn doorgaans betrokken bij de werkzaamheden
 • Lidmaatschap is alleen mogelijk als je in de omgeving woont

Uitvaartverzekering

 • Je betaalt maandelijks premie
 • Verzekerden hebben geen inspraak of invloed op het beleid van de verzekeraar
 • Er is meestal sprake van een winstoogmerk
 • Uitvaartverzekeraars zijn landelijk georganiseerd
 • Medewerkers worden betaald aan de hand van lonen
 • Het afsluiten van een verzekering is mogelijk ongeacht waar je woont

Voor- en nadelen van een uitvaartvereniging

Om een beeld te schetsen van een uitvaartvereniging is het nodig zowel de voordelen als nadelen tegen elkaar af te wegen. Dit geeft je een compleet plaatje, zodat je voor jezelf de juiste beslissing kunt maken.

Voordelen

 • pluspunt
  Als lid van een uitvaartvereniging heb je toegang tot verschillende diensten en producten, waaronder uitvaartplanning, rouwverwerking en nabestaandenzorg
 • pluspunt
  De vereniging biedt financiële, praktische en emotionele ondersteuning bij het regelen van een uitvaart
 • pluspunt
  Lidmaatschap is gericht op gemeenschapszin en solidariteit, waardoor de uitvaartplanning persoonlijk en waardig kan zijn
 • pluspunt
  Uitvaartverenigingen zijn vaak lokaal georganiseerd en werken met vrijwilligers, waardoor de kosten vaak lager zijn dan bij commerciële uitvaartverzekeraars
 • pluspunt
  Leden hebben inspraak en zeggenschap over de gang van zaken en ontwikkelingen binnen de vereniging

Nadelen

 • minpunt
  Het lidmaatschap is vereist en kan beperkt zijn tot een specifieke regio
 • minpunt
  De vereniging biedt geen directe financiële ondersteuning voor de uitvaartkosten
 • minpunt
  Diensten en producten zijn mogelijk beperkt afhankelijk van de grootte van de vereniging
 • minpunt
  De vereniging kan minder bekendheid of reputatie hebben dan commerciële uitvaartverzekeraars
 • minpunt
  De vereniging kan minder middelen hebben om ondersteuning te bieden dan commerciële uitvaartverzekeraars

Hoe weet ik welke uitvaartvereniging het beste bij mij past?

Een uitvaartvereniging vinden die voldoet aan jouw wensen begint allereerst met het zoeken naar de beschikbare verenigingen in jouw omgeving. Wil je lid worden van een vereniging dan is het namelijk belangrijk dat je als lid in de buurt woont. Daarnaast kun je kijken naar de hoogte van de contributie, het aanbod van diensten en de ervaring van andere leden.

Zijn de beschikbare uitvaartverenigingen toch niet helemaal wat je zoekt? Dan is de uitvaartverzekering, zoals eerder besproken, een goed alternatief. Je kunt er meer over lezen op deze pagina.

Veelgestelde vragen

  Hoe wordt een uitvaart bij een uitvaartvereniging geregeld?

  Bij een uitvaartvereniging wordt de uitvaart meestal geregeld door het bestuur van de vereniging of door een uitvaartverzorger die namens de vereniging werkt. Leden kunnen zelf aangeven welke diensten zij willen afnemen en in overleg met de vereniging worden de kosten bepaald.

  Kan ik lid worden van een uitvaartvereniging als ik al een uitvaartverzekering heb?

  Ja, het is mogelijk om lid te worden van een uitvaartvereniging, zelfs als je al een uitvaartverzekering hebt. Het is wel verstandig om eerst te controleren of je geen dubbele dekking hebt en om te bepalen welke optie het beste bij jouw wensen past.

  Hoeveel kost het lidmaatschap van een uitvaartvereniging?

  De kosten van het lidmaatschap van een uitvaartvereniging kunnen variëren en zijn afhankelijk van de vereniging en de gewenste diensten. Vaak betaal je eenmalig inschrijfgeld en een jaarlijkse contributie.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.