Uitvaartvereniging: wat is het en hoe werkt het?

Uitvaartvereniging

De uitvaartvereniging is een concept dat al een lange tijd voorkomt in Nederland. Het doel is hetzelfde als bij een uitvaartverzekering, namelijk het bekostigen of organiseren van de uitvaart van een klant (uitvaartverzekering) of lid (uitvaartvereniging). Op deze pagina lees je alle relevante informatie over uitvaartverenigingen in Nederland.

Wat is een uitvaartvereniging

Zoals eerder benoemd bestaat een uitvaartvereniging uit leden. Zo hanteert een uitvaartvereniging geen winstoogmerk, maar zijn zij uitsluitend gericht op het behartigen van de belangen van de leden. Een uitvaartvereniging wordt veelal geleid door vrijwilligers die ondersteuning en begeleiding bij het regelen van een begrafenis of crematie. Een uitvaartvereniging is meestal lokaal georiënteerd, opererend in een bepaald gebied. Zo wordt een uitvaart geregeld met lokale ondernemers, die de uiteindelijke diensten van de uitvaart verzorgen.

Hoe word ik lid van een uitvaartvereniging

Als je een uitvaartvereniging hebt gevonden, die in jouw omgeving te werk gaat, dan kan jij een verzoek tot aanmelden indienen. Dit kan meestal via telefonisch contact, e-mail, brief of de website. Je vult een aanmeldformulier in of geeft telefonisch je gegevens door. Hierna zal de uitvaartvereniging je aanvraag in behandeling nemen. Wanneer je uitvaartvereniging in gaat, word je geacht om elke maand contributie te betalen.

Hoe werkt een uitvaartvereniging

Als lid van een uitvaartvereniging betaal je contributie. In ruil hiervoor krijg je uitvaartdiensten als je komt te overlijden. De uitvaartvereniging kan fungeren als een collectieve inkooporganisatie, waardoor ze in staat zijn om diensten en producten tegen lagere kosten aan te bieden aan hun leden. Denk zo aan de locatie van de uitvaart, maar ook belangrijke attributen zoals de kist.

Daarnaast is een uitvaartvereniging een lokaal georiënteerde organisatie die meestal het persoonlijke aspect van de uitvaart centraal zet. Andere vormen van het bekostigen van de uitvaart zijn meestal zonder persoonlijk contact, maar gaan uitsluitend om de financiering van de uitvaart.

Welke uitvaartverenigingen zijn er?

In Nederland zijn er ruim 200 uitvaartverenigingen die weer kunnen vallen onder grotere coöperaties. Bekende Nederlandse uitvaartverenigingen zijn:

 • Mekander uitvaartvereniging
 • De Laatste Eer
 • Algemene belangenvereniging
 • Memento mori

Bekijk goed de lijst met alle uitvaartverenigingen in Nederland en vind een vereniging in de buurt. Uiteraard moet je dan ook in de regio waar de uitvaartvereniging opereert de uiteindelijke uitvaart houden.

Verschil uitvaartvereniging en uitvaartverzekering

Hoewel het doel van een uitvaartvereniging en uitvaartverzekering hetzelfde is, verschillen deze twee vormen van elkaar. Zoals eerder genoemd is een uitvaartvereniging niet gericht op het maken van winst en bestaat het uit leden. De organisatie zelf wordt geleid door vrijwilligers. Een uitvaartverzekeraar is juist winst georiënteerd en heeft een klantenbestand. Daarnaast bestaat de organisatie uit medewerkers die onder loondienst staan.

De uitkering bij overlijden verschilt ook. Zo ontvang je bij een uitvaartvereniging geen bedrag, zoals bij een kapitaal uitvaartverzekering, maar een pakket aan producten en diensten. Je kiest dus vooraf welke dingen jij wilt uitgekeerd krijgen bij je uitvaart. Dit is in wezen hetzelfde als bij een natura uitvaartverzekering.

Verder is een uitvaartvereniging lokaal georiënteerd en een uitvaartverzekeraar landelijk. Je kan dus uitsluitend een uitvaartvereniging afsluiten die opereert op de plek waar jij gecremeerd of begraven wilt worden. Waar je ook in Nederland woont, je kan altijd een uitvaartverzekering afsluiten, afhankelijk van je locatie.

Voor en nadelen van een uitvaartvereniging

Om een beeld te schetsen van een uitvaartvereniging is het nodig zowel de voordelen als nadelen tegen elkaar af te wegen.

Voordelen

 • Als lid van een uitvaartvereniging heb je toegang tot verschillende diensten en producten, waaronder uitvaartplanning, rouwverwerking en nabestaandenzorg
 • De vereniging biedt financiële, praktische en emotionele ondersteuning bij het regelen van een uitvaart
 • Lidmaatschap is gericht op gemeenschapszin en solidariteit, waardoor de uitvaartplanning persoonlijk en waardig kan zijn
 • Uitvaartverenigingen zijn vaak lokaal georganiseerd en werken met vrijwilligers, waardoor de kosten vaak lager zijn dan bij commerciële uitvaartverzekeraars
 • Leden hebben inspraak en zeggenschap over de gang van zaken en ontwikkelingen binnen de vereniging

Nadelen

 • Het lidmaatschap is vereist en kan beperkt zijn tot een specifieke regio
 • De vereniging biedt geen directe financiële ondersteuning voor de uitvaartkosten
 • Diensten en producten zijn mogelijk beperkt afhankelijk van de grootte van de vereniging
 • De vereniging kan minder bekendheid of reputatie hebben dan commerciële uitvaartverzekeraars
 • De vereniging kan minder middelen hebben om ondersteuning te bieden dan commerciële uitvaartverzekeraars

Wat kost een uitvaartvereniging

De kosten van een uitvaartvereniging zijn erg verschillend. Onderstaande tabel laat zien dat je bij een uitvaartvereniging moet rekenen op zo’n € 7 per maand. Ook kan een uitvaartvereniging een eenmalige contributie hanteren met een lagere premie.

UitvaartverenigingMaandelijkse contributie
Onderlinge uitvaartvereniging “algemeen belang Winschoten Delfzijl”€ 6,48
Mekander Uitvaart Groningen€ 7,37
Uitvaartvereniging Sint Paulus Waarland€ 1 + een eenmalige inleg van € 100 tot € 600

Hoe weet ik welke uitvaartvereniging het beste bij mij past?

Een uitvaartvereniging vinden die voldoet aan jouw wensen begint allereerst met het zoeken naar de beschikbare verenigingen in jouw omgeving. Wil je lid worden van een vereniging dan is het namelijk belangrijk dat je als lid in de buurt woont. Daarnaast kun je kijken naar de hoogte van de contributie, het aanbod van diensten en de ervaring van andere leden.

Zijn de beschikbare uitvaartverenigingen toch niet helemaal wat je zoekt? Dan is de uitvaartverzekering, zoals eerder besproken, een goed alternatief. Je kunt er meer over lezen op deze pagina.

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
6 minuten 09-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Bij een uitvaartvereniging wordt de uitvaart meestal geregeld door het bestuur van de vereniging of door een uitvaartverzorger die namens de vereniging werkt. Leden kunnen zelf aangeven welke diensten zij willen afnemen en in overleg met de vereniging worden de kosten bepaald.

Ja, het is mogelijk om lid te worden van een uitvaartvereniging, zelfs als je al een uitvaartverzekering hebt. Het is wel verstandig om eerst te controleren of je geen dubbele dekking hebt en om te bepalen welke optie het beste bij jouw wensen past.

De kosten van het lidmaatschap van een uitvaartvereniging kunnen variëren en zijn afhankelijk van de vereniging en de gewenste diensten. Vaak betaal je eenmalig inschrijfgeld en een jaarlijkse contributie.

In principe kan iedereen lid worden van een uitvaartvereniging, ongeacht leeftijd of gezondheidstoestand. Uitvaartverenigingen staan open voor zowel particulieren als gezinnen.

Over het algemeen kan het lidmaatschap bij een uitvaartvereniging niet direct worden overgedragen bij verhuizing naar een andere regio. Echter, sommige uitvaartverenigingen hebben samenwerkingsverbanden met andere verenigingen in verschillende regio’s, waardoor leden mogelijk kunnen profiteren van de voordelen van hun lidmaatschap, zelfs na verhuizing. Het is raadzaam om contact op te nemen met de betreffende uitvaartvereniging voor specifieke informatie en mogelijkheden in dit geval.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!