Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgverzekeringbegrippen

« Naar Begrippen

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage is het deel van de medische kosten die je zelf moet betalen. Een groot gedeelte van de medische zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten die overblijven na de maximale vergoeding is de eigen bijdrage.

De eigen bijdrage kan ter sprake komen bij zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. Er bestaan twee typen eigen bijdragen:

  • Maximale vergoeding

In een aantal gevallen heeft de zorgverzekeraar een maximale vergoeding ingesteld. Dit is het bedrag dat, na de vergoeding overblijft en dat je zelf moet betalen. Van een maximale vergoeding is meestal alleen sprake bij de aanvullende verzekering.

  • De wettelijke eigen bijdrage

Ook bij de basisverzekering is er bij bepaalde typen zorg sprake van een maximum vergoeding. De overgebleven kosten dien je in deze gevallen zelf te betalen.

Eigen bijdrage bij welke typen zorg

Niet bij alle zorg is er sprake van een zelf te betalen eigen bijdrage. Typen zorg waarbij rekening moet worden gehouden met de eigen bijdrage zijn:

  • Kraamzorg

Als je gebruik maakt van kraamzorg thuis, geldt er een wettelijke bijdrage van 4 euro per uur.

  • Geneesmiddelen

Kies je voor een geneesmiddel dat duurder is dan de goedkoopste variant? Dan moet je hier vaak een eigen bijdrage voor betalen in de apotheek.

  • Hulpmiddelen

Bepaalde hulpmiddelen worden niet geheel vergoed, een voorbeeld hiervan zijn orthopedische schoenen. Hiervoor dien je een eigen bijdrage te betalen in de winkel waar je deze koopt.

Het is in een aantal gevallen mogelijk een vergoeding te ontvangen vanuit een aanvullende verzekering voor de eigen bijdrage. Vergelijk aanvullende verzekeringen met vergoedingen voor eigen bijdragen via onze zorgvergelijker.

Waarom zorgverzekering 2019 vergelijken?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2019 veranderen de huidige dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Zorgverzekeringen vergelijken