Wel of niet verzekeren?

Een dierenverzekering zorgt uiteraard voor extra lasten, waardoor het verstandig is om na te denken over het wel of niet afsluiten van deze verzekering. Doorgaans geldt de volgende vuistregel: heb je niet genoeg geld om (zonder problemen) de dierenartskosten van je huisdier te betalen, sluit dan een dierenverzekering af. Op deze pagina behandelen we meerdere situaties waarin het wel of niet verstandig is om een dierenverzekering af te sluiten.

Hond wel of niet verzekeren?

Het afsluiten van een hondenverzekering wordt voornamelijk gedaan voor het verzekeren van de dierenartskosten van een hond. Het wel of niet verzekeren van je hond is dus afhankelijk van de verwachte kosten van je viervoeter. Hier heb je het niet over de aanschafkosten van je hond, maar uitsluitend over de medische kosten. Zo zijn er onverwachte kosten als een operatie of preventieve kosten als de vaccinatie van je puppy.

Wel verzekeren

Het is goed om je af te vragen in welke situaties het nodig is om je hond te verzekeren. Het is in ieder geval verstandig om je hond te verzekeren in de volgende situaties:

 • Je verwacht dat je hond hoge onverwachte kosten gaat maken. Het ras van je hond heeft bijvoorbeeld een verhoogde kans op een gebitsbehandeling of operatie aan de heupen. Je kan je hond zelfs voor bepaalde behandelingen aanvullend verzekeren.
 • Wanneer je weinig spaargeld hebt om op te draaien voor dierenartskosten van je hond. Bij zwaardere honden kunnen deze kosten oplopen tot € 1.500.
 • Een jongere hond staat meestal gelijk aan lagere dierenartskosten. Dit zorgt er ook voor dat de premie erg laag is, waardoor je zelfs voor een voordelige premie gedekt kan zijn.

Niet verzekeren

Het verzekeren van je hond is niet voor elke hondenbezitter van belang. In de volgende situaties is het misschien niet nodig om een dierenverzekering af te sluiten:

 • Wanneer je genoeg spaargeld hebt en bereid bent om een financieel risico te lopen. Wanneer je hond naar de dierenarts moet, betaal je zelf de kosten.
 • Het verzekeren van je hond is niet verstandig als je dit uitsluitend doet voor het dekken van preventieve kosten. Zo hanteren verzekeraars meestal veel voorwaarden aan het dekken van preventieve kosten.
 • Als je hond oud is, kan de premie van een hondenverzekering flink oplopen. Het kan zelfs zo zijn dat je hond te oud is voor het afsluiten van een dierenverzekering. Verder kunnen verzekeraars een hogere premie hanteren voor bepaalde hondenrassen.

Kat wel of niet verzekeren?

Het afsluiten van een kattenverzekering wordt vooral gedaan voor het verzekeren van de dierenartskosten bij een kat. Deze kosten bestaan bijvoorbeeld uit consulten, vaccinaties, gebitsbehandelingen en operaties. De afweging voor het wel of niet verzekeren van je kat, hangt dus af van de verwachte medische kosten.

Wel verzekeren

Voor sommige kattenbezitters is het een goede zaak om je kat te verzekeren. Zeker als je kat vaak naar de dierenarts gaat en je deze kosten dan kan declareren bij je verzekeraar. In de volgende situaties is het verstandig om je kat te verzekeren:

 • Je houdt er rekening mee dat je kat hoge medische kosten gaat maken, door bepaalde aandoeningen die vaak voorkomen bij katten.
 • Als je weinig tot geen spaargeld hebt om de dierenartskosten van je kat te betalen. Een kattenverzekering geldt dan als “spaarpotje” voor de dierenartsbezoeken van je kat.
 • Wanneer je voor een voordelige premie een kattenverzekering kan afsluiten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een jongere kat.

Niet verzekeren

Niet in elk geval is het verstandig om een dierenverzekering voor je kat af te sluiten. Zo is het niet altijd mogelijk om alle soorten kosten te declareren bij je verzekeraar. In de volgende situaties is het niet verstandig om een dierenverzekering af te sluiten:

 • Als je alleen kosten als vaccineren, ontwormen en vlooien preventie wilt dekken met deze verzekering.
 • Wanneer je zelfstandig geld kan sparen voor de dierenartskosten van je kat. Je neemt dan wel een financieel risico.
 • Als de premie van de kattenverzekering te hoog is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oudere katten.

De vergoedingen van verzekeraars

De maximale vergoeding op jaarlijkse basis verschilt per verzekeraar. Meestal ligt dit bedrag tussen de € 2.500 en € 6.000. Bij een enkele verzekeraar kan je zelf je eigen verzekerde bedrag bepalen. Wel moet je rekening houden met een eigen bijdrage of een eigen risico, die van invloed is op het bedrag dat je kan declareren.

VerzekeraarVerzekerd bedrag
PetSecur€ 3.250, € 4.000 of € 6.000
Univé€ 2.500 of € 5.000
OHRA€ 3.000, € 4.000 of € 6.000
Figo Pet€ 3.000, € 6.000 of onbeperkt bedrag

Is een huisdierenverzekering verplicht?

Het afsluiten van een verzekering voor je hond of kat is in Nederland niet verplicht. Wel pleiten steeds meer dierenartsen voor het verplicht maken van een huisdierenverzekering. Zo kunnen veel mensen niet meer de kosten van de dierenartsbezoeken betalen. Een verplichte dierenverzekering zorgt ervoor dat elke hond of kat in Nederland in ieder geval medische hulp kan krijgen.

Heeft een dierenverzekering zin?

Of een dierenverzekering rendabel is, hangt af van de specifieke situatie van je huisdier. Wanneer je huisdier veel dierenartskosten maakt, is het uiteraard verstandig om een dierenverzekering af te sluiten. Je dekt dan met de dierenverzekering de medische kosten van je hond of kat.

Hoe duur is het om je huisdier te verzekeren?

De kosten van het verzekeren van je huisdier ligt tussen de € 10 en € 40 per maand. De kosten zijn afhankelijk van het soort dier, het ras, de leeftijd en je woonplaats. Meestal is het voordeliger om een kat te verzekeren dan een hond.