-
-
motorverzekering
-
faq
Top 3 veelgestelde vragen
Welke motorverzekeringen zijn er?
Als je een motor op je naam hebt gezet zal je die moeten verzekeren. Net zoals bij je autoverzekering heb je bij een motorverzekering drie dekkingen. Het is verplicht om je motor minimaal met een WA-dekking te verzekeren. Dan ben je alleen gedekt voor schade die je aan anderen toebrengt. De WA beperkt casco motorverzekering dekt ook schade door brand en storm en ook schade door een botsing met dieren en tegen diefstal. De meest uitgebreide dekking, de all risk motorverzekering, dekt ook nog schade die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt.
Kan ik een motor verzekeren zonder rijbewijs?
Veel nieuwe motorrijders kopen al een motor tijdens het lessen en als je de motor gekocht hebt en op jouw naam hebt gezet moet je deze ook direct verzekeren. Dus je Natuurlijk mag je deze dan niet zonder rijbewijs zelf naar huis toe rijden, dus zorg voor transport om de motor bij jou thuis te krijgen.
Je motor verzekeren zonder rijbewijs kan als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
– je moet minstens 18 jaar oud zijn
– je mag niet rijden tot je je rijbewijs hebt gehaald
Zijn er aanvullende dekkingen bij een motorverzekering?
Voor je motorverzekering kan je behalve de keuze van de basisdekking (WA, WA+ of allrisk) ook kiezen voor extra aanvullende dekkingen.
Niet elke verzekeraar biedt dezelfde extra’s aan, de meest populaire zijn:
– Ongevallen opzittendenverzekering
– Pechhulp
– Rechtsbijstandsverzekering
– No-claimbeschermer
– Aanschafwaarderegeling
Motor schade/diefstal en kosten motorverzekering
Wat moet ik doen als ik motorschade oploop?
Het allerbelangrijkste bij een botsing of andere schade aan de motor is dat je op een veilige plek gaat staan om de schade op te nemen. Bel wanneer nodig de nooddiensten.
Er zijn verschillende soorten schade aan de motor. Schade door een aanrijding, door diefstal of door zaken als brand- of stormschade.
Schade melden doe je altijd bij je verzekeraar zelf, meestal in de online omgeving. Als je er online niet uitkomt kan je telefonisch contact opnemen.
Wat kan je doen tegen motordiefstal?
Motoren worden regelmatig gestolen. De belangrijkste tip blijft altijd om het voor dieven zo moeilijk mogelijk te maken. Denk hierbij aan het gebruiken van meerdere sloten (minimaal vier sterren op het ART-keurmerk), slim parkeren (afgesloten ruimte of lichte en drukbezochte plek) en het installeren van een GPS-tracker. Ook een alarmsysteem schrikt altijd goed af.
Als je motor toch gestolen is moet je in ieder geval aangifte doen, je verzekeraar informeren en online marktplaatsen in de gaten houden. Ook kan je een melding doen bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV).
Wat kost een motorverzekering?
De hoogte van de premie voor een motorverzekering hangt van een aantal dingen af: dekking, leeftijd, schadevrije jaren, woonplaats en natuurlijk het type motor. Gemiddeld kost een motorverzekering tussen de €10,- en €50,- per maand.