Kosten zorgverzekering

Jaarlijks maakt de regering met Prinsjesdag in september de wijzigingen bekend van de zorgverzekering van het jaar erop. Dit heeft gevolgen voor wat er wel en niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Wat zijn de kosten die je maakt voor zorg en voor je zorgverzekering? Overstappen.nl geeft jaarlijks inzicht hoe de zorgverzekering van het volgende jaar eruit komt te zien.

Premie zorgverzekering

Jaarlijks wijzigt de inhoud van het basispakket. Zorgverzekeraars laten jaarlijks uiterlijk 19 november weten of de premie gelijk blijft of dat zij een lichte premiestijging of -daling doorvoeren in de basisverzekering. Ook veranderingen van de premies van de aanvullende verzekeringen worden dan bekend.

Eigen risico

Het verplicht eigen risico is de laatste jaren gestegen. Het eigen risico is het deel van de zorgkosten dat je zelf moet betalen. Dit betekent dat als je zorgkosten maakt, je eerst het bedrag van het eigen risico betaalt. Voel je jezelf kiplekker? Dan heb je wellicht minder zorg nodig. Je kunt dan bijvoorbeeld overwegen om het eigen risico te verhogen. Je betaalt dan een lagere premie. Hoeveel korting je ontvangt, verschilt per zorgverzekeraar.

Kosten zorgverzekering terugdringen

Naast een verhoogt eigen risico zijn er nog andere manieren om de kosten van je zorgverzekering terug te dringen:

  • Stem jaarlijks de zorgpolis af op je wensen en behoeften van dit moment. Vergelijk zorgverzekeringen en stap over. Kies een zorgpakket dat vergoedt wat je nodig hebt. Betaal niet voor zorg die je niet nodig hebt.
  • Ben je blakend van gezondheid? Het is mogelijk om alleen een basisverzekering af te sluiten. Je kunt volgend jaar weer een uitgebreidere zorgverzekering kiezen, mocht dat nodig zijn.
  • Je kunt gebruikmaken van een zorgcollectief. Bekijk of je valt onder een speciale doelgroep (bijvoorbeeld student, ondernemer of oudere). Geen recht op ledenkorting? Bij Overstappen.nl komt iedereen in aanmerking voor collectieve kortingen.

Zorgverzekering vergelijken en overstappen

Vul je gegevens in en vergelijk de zorgverzekeringen die passen bij je eigen situatie. Als je uiterlijk 31 december overstapt via Overstappen.nl, dan regelen wij de opzegging van je oude zorgverzekering. Zo eenvoudig is overstappen.