Stroomtarieven

Lage stroomtarieven, wie wil dat niet? In 2004 werd de energiemarkt vrijgegeven. Sindsdien concurreren energiebedrijven om jouw gunst door de laagste stroomtarieven aan te bieden. Profiteer hiervan en kijk op Overstappen.nl hoeveel je kunt besparen op je energierekening

Enkele en dubbele stroomtarieven

Je kunt als consument kiezen voor enkele en dubbele stroomtarieven. Heb je een enkele energiemeter? Voor jouw stroomtarieven maakt het dan niet uit op welk tijdstip je elektriciteit verbruikt. Met een dubbele energiemeter gelden er 2 verschillende tarieven:

  • het laagtarief (daltarief): tussen 23.00 en 07.00 uur
  • het normaaltarief (piektarief), tussen 07.00 en 23.00 uur

Betaal je te veel voor elektriciteit? Check je stroomtarieven.

Wat zijn de stroomprijzen in 2021?

EnergieleveranciersStroomtarief (kWh) 1 juli 2021Stroomtarief (kWh) 1 januari 2021
BudgetEnergie€0,22€0,23
Delta€0,23€0,23
Eneco€0,26€0,22
Energiedirect.nl€0,23€0,21
Engie€0,23€0,22
Essent€0,23€0,21
Fenor€0,25€0,23
Greenchoice€0,24€0,22
NEM€0,22€0,21
Oxxio€0,25€0,25
Powerpeers€0,24€0,22
Pure Energie€0,24€0,22
Vandebron€0,24€0,22
Vattenfall€0,24€0,22
VON€0,28€0,25

* Dit zijn de variabele tarieven voor stroom. Dit tarief bestaat uit het kale leveringstarief incl. BTW, ODE en energiebelasting.
** Let op: je bent meestal goedkoper uit met een contract met een vast energietarief.

Laatste update:

Grafiek met variabele stroomtarieven 2014 tot 2021

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6109ce8fd91a1"></iframe>

Energiemeter met stroomtarieven

Gebruik je tijdens de daluren meer elektriciteit dan overdag? Dan kan een energiemeter met stroomtarieven voor dal- en piekperiodes voordelig zijn. Overigens betaal je wel meer huur- en aansluitkosten voor een dubbele energiemeter. Let op dat de tijdstippen die gelden bij dubbele stroomtarieven per leverancier verschillen.

Variabele stroomtarieven

Heb je stadsverwarming en gebruik je verder geen gas? Dan zijn voor jou alleen de stroomtarieven van belang. Ga bij jezelf na of je variabele of vaste stroomtarieven wilt. Variabele tarieven worden elk half jaar aangepast. Dalen de stroomtarieven dan profiteer je hiervan. Een prijsstijging is dan minder gunstig. Bij variabele tarieven hoort in de meeste gevallen een contract voor onbepaalde tijd. Je zit dan nergens aan vast. Controleer altijd je contractvorm voor het overstappen.

Vaste stroomtarieven

Vaste stroomtarieven zijn meestal alleen mogelijk als je een contract afsluit bij een energieleverancier. Veel contracten zijn niet vrij opzegbaar. Je betaalt een boete als je het contract met vaste prijzen niet volmaakt. Het voordeel van vaste tarieven is dat je weet waar je aan toe bent en geen omkijken hebt naar je energiezaken. Stijgen de tarieven dan is dit voordelig. Omgekeerd geldt dat je niet profiteert van eventuele prijsdalingen.

Ontwikkeling stroomtarieven

Door de steeds hogere brandstofprijzen van olie, kolen en aardgas op de wereldmarkt van energie zijn de gas- en stroomtarieven lange tijd sterker gestegen dan de inflatie. In 2009 en 2010 gingen de tarieven sinds tijden weer omlaag, waarna ze afgelopen jaren langzaam omhoog gingen. De stroomtarieven van 2013 zijn nagenoeg gelijk gebleven en zijn in sommige gevallen licht gedaald. In 2014 en 2015 dalen de stroomtarieven licht.

De laagste stroomtarieven

Wil je weten bij wie je de laagste energietarieven krijgt? Energieleveranciers zijn verplicht hun stroomtarieven te vermelden op hun website. Onze energie vergelijker is de snelste manier om de laagste tarieven te vinden. Op basis van je postcode en wensen (groene stroom, contractvorm) krijg je de energieleveranciers met de laagste energieprijzen op een rij. Wil je ook gas afnemen? Gastarieven kun je in een moeite meenemen in de energievergelijking.

Stroomtarieven vergelijken op Overstappen.nl

Gas en stroom vergelijken doe je eenvoudig op Overstappen.nl. Energieleveranciers pakken extra uit om goed uit de energievergelijking te komen. Hierdoor zijn onze energie-aanbiedingen meestal scherper dan de aanbiedingen op de websites van energieleveranciers. Andere voordelen van elektriciteit vergelijken op Overstappen.nl: je bespaart tijd en kunt gebruikmaken van onze handige overstapservice. Controleer nu hoeveel je bespaart door energietarieven te vergelijken.

Stroomtarieven vergelijken

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.