Stroomtarieven

Bekijk de stroomtarieven per energieleverancier en maak direct een vergelijking.
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Vergelijk leningen
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ

Je bent op zoek naar de laagste stroomtarieven? Door de ontwikkelingen op de energiemarkt zijn de energiekosten voor de meeste mensen flink opgelopen. Zeker wanneer je een variabel contract hebt of als je vaste contract afloopt kan dit nadelig uitvallen. Gelukkig kun je door stroomtarieven te vergelijken nog steeds besparen op je energierekening. De exacte besparing hangt af van je huidige contract en voorwaarden.

Ontwikkeling stroomtarieven

Door verschillende ontwikkelingen op politiek en economisch gebied is de situatie op de energiemarkt het afgelopen jaar enorm veranderd. De extreem lage tarieven zijn omgeslagen tot extreem hoge tarieven. In 2022 werden recordhoogtes bereikt. De belangrijkste oorzaken zijn als volgt:

  • De aantrekkende economie na de eerste lockdowns.
  • Azië is bereid om meer te betalen voor gas waardoor de gasprijs wordt opgedreven.
  • De Nederlandse gasvoorraad is minder gevuld dan normaal.
  • Nederland is grotendeels afhankelijk geworden van buitenlands gas.
  • De politieke spanningen (omtrent de Nord-Stream 2 pijplijn en Oekraïne) tussen Rusland en Europa zijn opgelopen.
  • De inval van Rusland in Oekraïne.

Momenteel betreft het gemiddelde stroomtarief 0,549 euro per kWh. Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en BTW. In januari 2021 was dit nog gemiddeld €0,24 per kWh.

 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van de prijzen en de laatste ontwikkelingen binnen de energiemarkt? Schrijf je dan nu in voor het Energie Alert.

ontwikkeling-stroomtarieven

Grafiek met variabele stroomtarieven 2014 tot 2022

*In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde variabele stroomtarieven van de leveranciers die wij vergelijken. Dit zijn de kale leveringstarieven voor stroom inclusief 21% BTW, energiebelasting en ODE. Je kunt de prijzen op 2 momenten (1 januari en 1 juli) vergelijken in de periode van 2014 tot en met 2022. Door de recente ontwikkelingen worden de variabele tarieven vanaf 1 juli 2021 vaker aangepast door leveranciers.

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6299e24a9a815"></iframe>
Vergelijk stroomtarieven
De beoordeling van Overstappen.nl door onze klanten:

Stroomtarieven per energieleverancier 2022

EnergieleverancierJanuari 2021Mei 2022Juni 2022
1. BudgetEnergie€0,22€0,71€0,71
2. CoolblueNNB€0,46€0,44
3. Delta€0,23€0,78€0,58
4. Eneco€0,26€0,69€0,69
5. Energiedirect.nl€0,23€0,52€0,44
6. Engie€0,23€0,48€0,48
7. Essent€0,23€0,69€0,51
8. Gewoon EnergieNNB€0,60€0,60
9. Greenchoice€0,24€0,54€0,56
10. Innova EnergieNNB€0,60€0,60
11. MegaNNB€0,39€0,39
12. NLE€0,22€0,71€0,50
13. OM | Nieuwe EnergieNNB€0,44€0,42
14. Oxxio€0,25€0,69€0,69
15. Powerpeers€0,24€0,58€0,58
16. Pure Energie€0,24€0,59€0,59
17. Vandebron€0,24€0,51€0,47
18. Vattenfall€0,24€0,48€0,43
19. Vrijopnaam€0,28€0,85€0,85
20. United consumersNNB€0,54€0,54

Toelichting op de tarieven

De tarieven bestaan uit het enkele leveringstarief inclusief BTW, ODE en energiebelasting. Dit zijn de variabele tarieven op basis van het instaptarief van een modelcontract. Het instaptarief geldt wanneer je op dat moment als nieuwe klant een modelcontract afsluit bij de betreffende leverancier. Elke leverancier is verplicht om een modelcontract aan te bieden. De tarieven van juni 2022 zijn op 1 juni 2022 geregistreerd. Echter kunnen de leveranciers de instaptarieven op ieder moment wijzigen. Het is dus een momentopname en de tarieven kunnen na deze datum weer zijn veranderd.

Vaste of variabele stroomtarieven

Wanneer je een nieuw energiecontract afsluit heb je de keuze uit een vast of variabel contract. Ieder contract heeft zijn eigen voor-en-nadelen. Een variabel contract is een vrij opzegbaar contract waarbij de prijzen twee keer per jaar kunnen veranderen. De tegenhanger hiervan is een vast contract. Hierbij sluit je een contract af voor een langere periode en blijven de tarieven gedurende de looptijd gelijk.

stekker-stroom

Variabele stroomtarieven

Bij een variabel contract zit je zoals eerder aangegeven, nergens aan vast. Het is vrij opzegbaar, dus je kunt op ieder moment overstappen naar een andere leverancier. Dat is erg fijn als de stroomprijs per kWh elders voordeliger is. Het nadeel van een variabel contract is dat de leverancier de prijzen mag verhogen of verlagen. Dit gebeurt meestal op 1 januari en op 1 juli.  Door de hevige prijsschommelingen wordt er tegenwoordig van deze standaard afgeweken. De tarieven zijn al door verschillende leveranciers op andere tijdstippen veranderd. In de afgelopen periode leidde dit tot een flinke stijging van de stroomtarieven. Echter, bij een eventuele prijsdaling profiteer je juist. Kortom, je hebt dus geen zekerheid van de tarieven die je betaalt.

tip

Goed om te weten

Sommige leveranciers hebben aangegeven dat zij de tarieven maandelijks gaan verhogen of verlagen. Kijk daarom goed wat er in de algemene voorwaarden van het contract staat over prijsveranderingen.

Vaste stroomtarieven

Als je liever zekerheid hebt over het tarief dat je voor stroom betaalt, dan is een vast contract een goede optie. Bij een vast contract blijft de prijs gedurende de looptijd van het contract hetzelfde. Ook wanneer de prijzen stijgen of dalen blijft het tarief gelijk. Stijgen de tarieven dan is dit voordelig. Omgekeerd geldt dat je niet profiteert van eventuele prijsdalingen. Een ander voordeel van vaste tarieven is dat je weet waar je aan toe bent en geen omkijken hebt naar je energiezaken.

Enkele en dubbele stroomtarieven

Je kunt als consument kiezen voor enkele en dubbele stroomtarieven. Heb je een enkele energiemeter? Voor jouw stroomtarieven maakt het dan niet uit op welk tijdstip je elektriciteit verbruikt. Met een dubbele energiemeter gelden er 2 verschillende tarieven:

  • het laagtarief (daltarief): tussen 23.00 en 07.00 uur*
  • het normaaltarief (piektarief), tussen 07.00 en 23.00 uur

*In het weekend en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.

De laagste stroomtarieven

Wil je weten bij wie je de laagste energietarieven krijgt? Energieleveranciers zijn verplicht hun stroomtarieven te vermelden op hun website. Onze energie vergelijker is de snelste manier om de laagste tarieven te vinden. Op basis van je postcode en wensen (groene stroom, contractvorm) krijg je de energieleveranciers met de laagste energieprijzen op een rij. Wil je ook gas afnemen? Gastarieven kun je in een moeite meenemen in de energievergelijking.

Stroomtarieven vergelijken op Overstappen.nl

Gas en stroom vergelijken doe je eenvoudig op Overstappen.nl. Energieleveranciers pakken extra uit om goed uit de energievergelijking te komen. Hierdoor zijn onze energie-aanbiedingen meestal scherper dan de aanbiedingen op de websites van energieleveranciers. Andere voordelen van elektriciteit vergelijken op Overstappen.nl: je bespaart tijd en kunt gebruikmaken van onze handige overstapservice. Controleer nu hoeveel je bespaart door energietarieven te vergelijken.

Stroomtarieven vergelijken

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice en stel je vraag aan een van onze energie-experts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.