Stroomtarieven

Bekijk de stroomtarieven per energieleverancier en maak direct een vergelijking.
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Vergelijk leningen
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ

Laatste update:

Je bent op zoek naar de laagste stroomtarieven? Door de ontwikkelingen op de energiemarkt zijn de energiekosten voor de meeste mensen flink opgelopen. Zeker wanneer je een variabel contract hebt of als je vaste contract afloopt kan dit nadelig uitvallen. Gelukkig kun je door stroomtarieven te vergelijken nog steeds besparen op je energierekening. De exacte besparing hangt af van je huidige contract en voorwaarden. Wil je advies voor je energiecontract? Bekijk hier ons advies.

Ontwikkeling stroomtarieven

Door verschillende ontwikkelingen op politiek en economisch gebied is de situatie op de energiemarkt het afgelopen jaar enorm veranderd. De extreem lage tarieven zijn omgeslagen tot extreem hoge tarieven. In 2022 werden recordhoogtes bereikt. De belangrijkste oorzaken zijn als volgt:

  • Er is al langere tijd oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Nederland is deels afhankelijk van Russisch gas.
  • De plannen voor de extra gastoevoer via de Nord Stream 2 pijpleiding zijn stopgezet.
  • De import van Russisch gas werd verder beperkt vanwege onderhoud en problemen bij Nord Stream-1, waardoor het aanvullen van de Europese gasvoorraden vertraging opliep. De naderende winter zorgde voor onrust in de markt.

Momenteel betreft het gemiddelde stroomtarief 0,79 euro per kWh. Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW. In augustus 2021 was dit nog gemiddeld €0,24 per kWh.

ontwikkeling-stroomtarieven

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Grafiek met variabele stroomtarieven 2014 tot 2022

*In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde variabele stroomtarieven van de leveranciers die wij vergelijken. Dit zijn de kale leveringstarieven voor stroom inclusief 21% BTW, energiebelasting en ODE. Je kunt de prijzen op 2 momenten (1 januari en 1 juli) vergelijken in de periode van 2014 tot en met 2022. Door de recente ontwikkelingen worden de variabele tarieven vanaf 1 juli 2021 vaker aangepast door leveranciers. Door de BTW-wijziging zijn de tarieven vanaf 1 juli 2022 met 9% BTW in plaats van 21% BTW.

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6363eec796df1"></iframe>
Vergelijk stroomtarieven
De beoordeling van Overstappen.nl door onze klanten:

Stroomtarieven per energieleverancier 2022

LeverancierOktober 2022 November 2022
Budget energie€ 1,364€ 1,364
Coolblue energie€ 0,850€ 0,765
Delta energie€ 0,723€ 0,567
Eneco€ 0,958€ 0,958
Energiedirect.nl€ 0,815€ 0,667
Engie€ 0,810€ 0,693
Essent€ 0,836€ 0,734
Gewoon energie€ 0,768€ 0,768
Greenchoice€ 0,890€ 0,890
Innova energie€ 0,768€ 0,768
Mega energie€ 0,998€ 0,685
OM | Nieuwe energie€ 0,609€ 0,555
Oxxio€ 0,958€ 0,958
Powerpeers€ 0,713€ 0,713
Pure energie€ 0,913€ 0,882
Shell Energy€ 0,839€ 0,651
Vandebron€ 0,852€ 0,829
Vattenfall€ 0,891€ 0,695
Vrijopnaam€ 1,143€ 0,783
United Consumers€ 0,726€ 0,879

Toelichting op de tarieven

De tarieven bestaan uit het enkele leveringstarief inclusief BTW, ODE en energiebelasting. Dit zijn de variabele tarieven op basis van het instaptarief van een modelcontract. Het instaptarief geldt wanneer je op dat moment als nieuwe klant een modelcontract afsluit bij de betreffende leverancier. Elke leverancier is verplicht om een modelcontract aan te bieden. De tarieven van november 2022 zijn op 3 november 2022 geregistreerd. Echter kunnen de leveranciers de instaptarieven op ieder moment wijzigen. Het is dus een momentopname en de tarieven kunnen na deze datum weer zijn veranderd. Door de BTW-wijziging zijn de tarieven vanaf 1 juli 2022 met 9% BTW in plaats van 21% BTW.

Vaste of variabele stroomtarieven

Wanneer je een nieuw energiecontract afsluit heb je de keuze uit een vast of variabel contract. Ieder contract heeft zijn eigen voor-en-nadelen. Een variabel contract is een vrij opzegbaar contract waarbij de prijzen twee keer per jaar kunnen veranderen. De tegenhanger hiervan is een vast contract. Hierbij sluit je een contract af voor een langere periode en blijven de tarieven gedurende de looptijd gelijk.

stekker-stroom

Variabele stroomtarieven

Bij een variabel contract zit je zoals eerder aangegeven, nergens aan vast. Het is vrij opzegbaar, dus je kunt op ieder moment overstappen naar een andere leverancier. Dat is erg fijn als de stroomprijs per kWh elders voordeliger is. Het nadeel van een variabel contract is dat de leverancier de prijzen mag verhogen of verlagen. Dit gebeurt meestal op 1 januari en op 1 juli.  Door de hevige prijsschommelingen wordt er tegenwoordig van deze standaard afgeweken. De tarieven zijn al door verschillende leveranciers op andere tijdstippen veranderd. In de afgelopen periode leidde dit tot een flinke stijging van de stroomtarieven. Echter, bij een eventuele prijsdaling profiteer je juist. Kortom, je hebt dus geen zekerheid van de tarieven die je betaalt.

tip

Goed om te weten

Sommige leveranciers hebben aangegeven dat zij de tarieven maandelijks gaan verhogen of verlagen. Kijk daarom goed wat er in de algemene voorwaarden van het contract staat over prijsveranderingen.

Vaste stroomtarieven

Als je liever zekerheid hebt over het tarief dat je voor stroom betaalt, dan is een vast contract een goede optie. Bij een vast contract blijft de prijs gedurende de looptijd van het contract hetzelfde. Ook wanneer de prijzen stijgen of dalen blijft het tarief gelijk. Stijgen de tarieven dan is dit voordelig. Omgekeerd geldt dat je niet profiteert van eventuele prijsdalingen. Een ander voordeel van vaste tarieven is dat je weet waar je aan toe bent en geen omkijken hebt naar je energiezaken.

Enkele en dubbele stroomtarieven

Je kunt als consument kiezen voor enkele en dubbele stroomtarieven. Heb je een enkele energiemeter? Voor jouw stroomtarieven maakt het dan niet uit op welk tijdstip je elektriciteit verbruikt. Met een dubbele energiemeter gelden er 2 verschillende tarieven:

  • het laagtarief (daltarief): tussen 23.00 en 07.00 uur*
  • het normaaltarief (piektarief), tussen 07.00 en 23.00 uur

*In het weekend en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.

De laagste stroomtarieven

Wil je weten bij wie je de laagste energietarieven krijgt? Energieleveranciers zijn verplicht hun stroomtarieven te vermelden op hun website. Onze energie vergelijker is de snelste manier om de laagste tarieven te vinden. Op basis van je postcode en wensen (groene stroom, contractvorm) krijg je de energieleveranciers met de laagste energieprijzen op een rij. Wil je ook gas afnemen? Gastarieven kun je in een moeite meenemen in de energievergelijking.

Stroomtarieven vergelijken op Overstappen.nl

Gas en stroom vergelijken doe je eenvoudig op Overstappen.nl. Energieleveranciers pakken extra uit om goed uit de energievergelijking te komen. Hierdoor zijn onze energie-aanbiedingen meestal scherper dan de aanbiedingen op de websites van energieleveranciers. Andere voordelen van elektriciteit vergelijken op Overstappen.nl: je bespaart tijd en kunt gebruikmaken van onze handige overstapservice. Controleer nu hoeveel je bespaart door energietarieven te vergelijken.

Stroomtarieven vergelijken

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice en stel je vraag aan een van onze energie-experts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.