Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Internetnieuws

« Naar Nieuws

Europees Parlement stemt in met komst van ‘uploadfilters’

27-03-2019

Het Europees Parlement heeft na jaren van onderhandelen ingestemd met de nieuwe auteursrechtenrichtlijn. Dit houdt in dat makers, zoals artiesten of filmproducenten, voor hun werk worden gecompenseerd. Internetplatforms zoals YouTube en Facebook worden hierdoor aansprakelijk voor auteursrechtelijk beschermde video’s, foto’s en muziek.
uploadfilter
Het werk van auteurs wordt tegenwoordig nog vaak zonder toestemming geüpload naar internetplatforms. Pas nadat het werk online staat kunnen rechthebbende bezwaar maken, maar dan zijn ze de inkomsten al misgelopen. In sommige gevallen zijn er wel afspraken over betalingen, maar deze zijn vaak op vrijwillige basis. De auteursrechtenrichtlijn moet hier verandering in gaan brengen.

Tegenstanders van de nieuwe auteursrechtenrichtlijn vrezen dat online platforms zogenaamde uploadfilters moeten gaan installeren die auteursrechtelijk beschermd materiaal moeten weren. Hierdoor komt volgens hen de vrijheid van het internet in het geding. Vorig weekend protesteerden de tegenstanders nog in verschillende Europese steden. Of ze gelijk zullen krijgen zal de praktijk moeten uitwijzen.