19-04-2024

Overstappen van internetprovider levert consument € 103,- op.

Consumenten betalen te veel voor hun internetabonnement. Ook hebben huishoudens vaak een abonnement met een hoge internetsnelheid die niet altijd nodig is. Lees er hier meer over.

3 minuten 25-04-2024
Jean-Paul Wursten
Telecomexpert

Consumenten betalen te veel voor hun internetabonnement in vergelijking met andere Europese landen. Ook hebben huishoudens vaak een abonnement met een hoge internetsnelheid die niet altijd nodig is, blijkt uit een uitzending van Radar op 15 april. Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat meer dan 30 % van de overstappers kiest voor een abonnement met een snelheid hoger dan 100 mbit/s. Ook kunnen consumenten tot wel € 103,- besparen wanneer ze overstappen van internetprovider.

Weinig concurrentie en onnodig hoge internetsnelheid

De hoge prijzen liggen mogelijk ten grondslag aan een monopolie op de markt en een gebrek aan concurrentie. 75 % van de internetmarkt is in handen van de twee grootste aanbieders: KPN en Ziggo. Ook hebben veel consumenten een abonnement met een internetsnelheid die zij niet nodig hebben. Zij betalen hierdoor onnodig te veel. De abonnementen met een hoge internetsnelheid zijn vaak duurder en providers prijzen deze daarom ook aan. Als reactie op de uitzending geeft VodafoneZiggo aan dat de provider verschillende abonnementen op maat aanbiedt, met snelheden tot 1 Gbit/s. Dat is voor nu meer dan voldoende, maar biedt ook ruimte voor toekomstige toepassingen waar hoge internetsnelheid nodig is. KPN voegt daaraan toe dat zij abonnementen aanbiedt gebaseerd op de behoefte van de consument. Zij zien dat de behoefte aan sneller internet toeneemt. Consumenten willen bijvoorbeeld films snel kunnen downloaden of vakantievideo’s in hoog tempo in de cloud zetten.

ACM adviseert consumenten om over te stappen

Toezichthouder Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) houdt de ontwikkelingen in de telecommarkt nadrukkelijk in de gaten. In tegenstelling tot Radar geeft ACM aan dat er wel voldoende concurrentie is en dat het marktaandeel van nieuwe of kleine aanbieders zelfs groeit. Deze concurrentie biedt volgens de ACM de mogelijkheid om over te stappen naar een andere provider, wat volgens de toezichthouder erg voordelig kan uitvallen.
Daarnaast adviseert ACM consumenten om te toetsen of de internetsnelheid uit het abonnement wel echt nodig is. Het loont om over te stappen naar een abonnement met een lagere snelheid aIs dat niet het geval is.

Bij Overstappen.nl zien wij dat iets meer dan 30% van de overstappers afgelopen jaar koos voor een abonnement met een internetsnelheid tussen de 100 Mbit/s en 1 Gbit/s. In het eerste kwartaal van 2024 zien we dit aandeel verder toenemen naar 35%. Deze groep huishoudens adviseren wij om eens te kijken of deze snelheid echt nodig is.
Jean-Paul Wursten
Telecomexpert

Meer dan 30% van de overstappers kiest voor een abonnement met een snelheid hoger dan 100 Mbit/s.

Door internetabonnementen met verschillende snelheden te vergelijken kunnen consumenten vaak flink wat besparen. Zo scheelt een overstap naar een ander internet-only abonnement tot wel € 103,- per maand. Providers hebben vaak een aantrekkelijke korting voor nieuwe klanten. Door jaarlijks overstappen wordt steeds gebruikgemaakt van deze kortingen, die bestaande klanten vaak niet krijgen. Check welke internetabonnementen er zijn en bespaar mogelijk tientallen euro’s per maand.

Geschreven door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
3 minuten 25-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Terug naar boven