Zusterbedrijf Co-Med failliet: veel huisartsen slecht bereikbaar
Als gevolg van een faillissement bij een zusterbedrijf van Co-Med dreigen veel huisartsen slecht bereikbaar te worden. Lees in dit artikel hoe dat komt en wat je kunt doen als je huisarts niet bereikbaar is.
PCC Tele-Services, een dochteronderneming van Co-Med Zorg is failliet verklaard door de rechtbank in Maastricht. PCC Tele-Services is een callcenter waar huisartsenpraktijken hun telefoon naartoe door kunnen schakelen als de drukte aan de telefoon te veel oploopt. De patiënten van de huisarts krijgen dan via PCC Tele-Services een doktersassistent aan de lijn.
De werkwijze van Co-Med, een huisartsenketen, staat al langer ter discussie. Praktijken die Co-Med overneemt functioneren vaak slecht. Het bedrijf kreeg eerder deze week ook al een aanwijzing van de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd, omdat veel van haar praktijken onvoldoende bereikbaar zijn in geval van spoed. De Inspectie Gezondheidszorg krijgt al sinds 2021 klachten over de bereikbaarheid van Co-Med.
Gepensioneerde huisartsen krijgen geen opvolgers
Vaak is er voor huisartsen die met pensioen gaan geen opvolger te vinden en zijn partijen als Co-Med de enige die de praktijk willen overnemen. Co-Med heeft vaak grote problemen om de personele bezetting rond te krijgen waardoor praktijken onbereikbaar zijn voor de patiënten. Omdat huisartsenpraktijken per patiënt een vergoeding krijgen, is een huisartsenpraktijk een lucratieve business, ook als er geen zorg wordt geleverd.
Huisartsen stappen niet meer in vanwege de werkbelasting
Onderdeel van het probleem is dat veel jongere huisartsen geen zin meer hebben in de werkbelasting die een eigen praktijk met zich meebrengt. Zorgverzekeraars hebben echter een verantwoordelijkheid om te zorgen voor voldoende huisartsen. Daarom zijn zorgverzekeraars en huisartsen in gesprek om de werkdruk van huisartsen te verminderen en de financiering van de administratieve taken te verbeteren.
Huisartsen zijn de basis van onze gezondheidszorg en snelle toegang tot de huisarts is heel belangrijk. Als een huisarts niet bereikbaar is, gaan veel mensen op eigen houtje naar de eerste hulp. Dat moet je ook doen als je er echt van overtuigd bent dat iemand levensbedreigend ziek of gewond is. Maar als te veel mensen onnodig naar de eerste hulp gaan loopt het systeem vast.
Wat moet je doen als je huisarts niet bereikbaar is
Bel altijd 112 als de situatie levensbedreigend wordt. Als het kan wachten, bel dan later nog een keer terug. Op www. thuisarts.nl vind je informatie over de meest voorkomende klachten. Veel huisartsen zijn ook online bereikbaar voor bijvoorbeeld herhaalrecepten.
Eva van Erk Zorgexpert