10-04-2024

Verzwijgen annuleringskosten door kraambureaus brengt hoge kosten mee voor jonge ouders 

In dit artikel lees je waarom kraambureaus annuleringskosten in rekening brengen en hoe je voorkomt dat je daar mee te maken krijgt.

 

2 minuten 10-04-2024
Eva van Erk
Zorgexpert

Stel, je bent net zwanger en je verloskundige drukt je op het hart om je zo snel mogelijk bij zoveel mogelijk kraamzorgbureaus in te schrijven, omdat de kans anders bestaat dat er geen kraamzorg beschikbaar is na je bevalling. Natuurlijk volg je dat advies op. De kans is groot dat je dan met forse annuleringskosten geconfronteerd wordt als je die zorg niet afneemt. Kraamzorgorganisaties brengen annuleringskosten in rekening om te voorkomen dat zwangeren zich bij meerdere bureaus inschrijven. 

“Als kraamzorgorganisaties dubbele inschrijvingen willen ontmoedigen, waarom vermelden ze die annuleringskosten dan niet vooraf bij de inschrijving als de klant de kosten nog kan vermijden? Nu heeft het er alle schijn van dat kraamzorgorganisaties de annuleringskosten vermelden in de kleine lettertjes om extra te verdienen aan nietsvermoedende jonge gezinnen.”
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert

Mogen kraambureaus annuleringskosten in rekening brengen?

Het is toegestaan dat kraamzorgbureaus annuleringskosten in rekening brengen. Die moeten dan wel in verhouding staan tot de gemaakte kosten en dus niet om dubbele inschrijvingen te ontmoedigen. Als iemand zich via de website heeft aangemeld en zich voor 25 weken weer afmeldt, kan er geen sprake zijn van annuleringskosten die in de honderden euro’s lopen.

Landelijke belangenbehartiger roept op de kosten vooraf te vermelden

BO geboortezorg, de landelijke belangenbehartiging en ondersteuning van zorgorganisaties die actief zijn in kraamzorg, snapt dat haar leden annuleringskosten in rekening brengen, maar vindt wel dat over die inschrijvingskosten beter gecommuniceerd moet worden door kraamzorgorganisaties.

Overige kosten die niet worden vergoed

Rondom de bevalling worden veel ouders geconfronteerd met kosten die de verzekeraar niet vergoed. Als het ziekenhuis meer dan € 246,- voor de verloskamer in rekening brengt voor de verloskamer bijvoorbeeld, worden die hogere kosten doorbelast aan de zwangere. Deze kosten kunnen flink oplopen. Het maximale bedrag voor een verloskamer met verloskundige hulp is € 687,59. Het verschil moet je bijleggen als je geen aanvullende verzekering hebt waarin zwangerschapsdekkingen zijn opgenomen. Check hier wat je moet weten over je zorgverzekering als je gaat bevallen.

Geschreven door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
2 minuten 10-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Terug naar boven