Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Veelgestelde vragen over zorgverzekeringen

Welke tandartskosten worden gedekt?

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan wordt een groot deel van de tandartskosten vergoed uit de basiszorgverzekering. Ben je ouder dan 18 jaar? De basisverzekering dekt in dit geval slechts enkele specialistische behandelingen. Verwacht je grote ingrepen aan je gebit? Dan kan een aanvullende tandartsverzekering een voordeligere oplossing zijn dan zelf betalen.

Tandzorg tot 18 jaar

Ben je jonger dan 18 jaar? In dat geval worden de meeste tandartsbehandelingen volledig vergoed. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Minimaal een keer per jaar een periodiek preventief onderzoek
 • Incidenteel onderzoek naar aanleiding van een klacht
 • Verwijderen van tandsteen
 • Behandeling van het tandvlees
 • Verdovingen
 • Vullingen

Tandzorg vanaf 18 jaar

Als je ouder dan 18 jaar bent, dekt je basisverzekering bijvoorbeeld de jaarlijkse preventieve controle of het aanbrengen van vullingen en kronen niet. Wil je voor periode tandzorg en eenvoudige behandelingen wel worden verzekerd? Dan kun je kiezen uit verschillende aanvullende tandverzekeringen. Een aantal zorgverzekeraars biedt aparte tandartsverzekeringen, anderen bieden dekking voor tandzorg via hun aanvullende verzekeringen.

Hoe zit het met de vergoeding van tandzorg?

De vergoeding van tandzorgkosten varieert van 75% vergoeding bij € 150 per jaar tot volledige vergoeding bij meer dan € 1000 kosten. Hoe hoger de dekking, hoe meer premie de zorgverzekeraar rekent. Bekijk hier de vergoedingen voor tandartskosten per verzekeraar.

Wat dekt de basisverzekering wel?

Een aantal tandartsbehandelingen wordt wel uit de basisverzekering vergoed door je zorgverzekeraar. In de meeste gevallen wordt dit verrekend met je eigen risico. Vergoede behandelingen zijn:

 • Chirurgische tandheelkundige hulp door een specialist
 • Röntgenonderzoek voor deze chirurgische tandheelkundige hulp
 • Uitneembare kunstgebitten voor de boven- of onderkaak

Tandheelkundige zorg vanuit de basisverzekering

Tandheelkundige zorg die ervoor zorgt dat je gebit niet verder achteruit gaat, wordt alleen door je basisverzekering vergoed als het gaat om:

 • Ernstige stoornissen of afwijkingen van de mond of het gebit
 • Lichamelijke of geestelijke aandoeningen
 • Medische behandelingen, waarvan het resultaat mede afhankelijk is van tandheelkundige zorg

Orthodontie en de vergoeding hiervan

De basisverzekering vergoedt orthodontie alleen bij een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond of het gebit. In andere gevallen is het aan te raden een aanvullende verzekering af te sluiten. Lees hier meer over de vergoeding van orthodontie.

Los betalen of een aanvullende verzekering afsluiten?

Als je grote ingrepen aan je gebit verwacht, kan het  aantrekkelijk zijn om een tandartsverzekering af te sluiten. Let op. De meeste tandartsverzekeringen vergoeden slechts 70% of 80% van de behandelingskosten. Verwacht je geen grote ingrepen en bezoek je de tandarts slechts 1 tot 2 keer per jaar voor controle? Dan is het in veel gevallen slimmer om los voor deze behandelingen te betalen.

[esos-chat]

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

 • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
 • Je betaalt in 2016 meer voor het eigen risico
 • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Zorgverzekeringen vergelijken

Vraag? Bel ons.

We zijn 6 dagen per week bereikbaar.

Openingstijden klantenservice

Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur
Zaterdag van 10:00u tot 16:00 uur
Zondag zijn we gesloten

Bel 020 - 760 42 42 (lokaal tarief)