No-claimkorting tweede auto | Overstappen.nl

No-claimkorting tweede auto

Heb je een tweede auto gekocht en heb je met je eerste auto al een mooie no-claimkorting opgebouwd? Dan heb je geluk. Onder bepaalde voorwaarden kun je je korting namelijk meenemen naar je tweede autoverzekering.

Schadevrije jaren en no-claimkorting

Claim je een jaar lang geen schade bij je autoverzekering? Dan bouw je een zogenaamd schadevrij jaar op. Dit wordt geregistreerd in de landelijke database Roy-data, en je autoverzekeraar beloont je met een no-claimkorting op je premie. Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe hoger deze korting oploopt.

De tweede autoregeling

De meeste autoverzekeraars bieden een tweede autoregeling aan. Met deze regeling krijgen verzekerden die al een no-claimkorting hebben opgebouwd met hun eerste auto, ook korting op het verzekeren van hun tweede auto. Je hoeft in dit geval dus niet helemaal opnieuw te beginnen met het opbouwen van no-claimkorting, maar begint direct met een voordelige premie.

Tweede auto bij dezelfde verzekeraar

Je opgebouwde schadevrije jaren worden bijgehouden in een landelijke database, Roy-data genoemd. Sluit je dus een nieuwe autoverzekering af, dan kan de verzekeraar in deze database opzoeken hoeveel jaren jij schadevrij hebt gereden.

Om van de tweede autoregeling gebruik te maken, moet je doorgaans beide verzekeringen bij dezelfde autoverzekeraar onderbrengen. Er zijn echter verzekeraars die toch een no-claimkorting bieden op een tweede autoverzekering, zelfs wanneer de eerste verzekering bij een andere partij loopt. Ze kunnen namelijk in Roy-data zien hoeveel jaren jij schadevrij hebt gereden met je eerste auto en schatten daarom de kans op schade met je tweede auto ook lager in.

Soorten tweede autoregeling

De tweede autoregeling wordt door verschillende verzekeraars op verschillende manieren ingericht. Dit zijn soorten tweede autoregeling die we in Nederland kennen:

Volledige tweede autoregeling

Bij een volledige tweede autoregeling kun je de volledige schadevrije jaren en no-claimkorting van je eerste auto meenemen naar je tweede auto. Je krijgt op je tweede autoverzekering dus direct net zoveel korting als op de eerste.

Voorbeeld:
Heb je 8 schadevrije jaren opgebouwd en ontvang je 75% no-claimkorting op je eerste auto, dan krijg je ook op je tweede autoverzekering 75% korting.

Gedeeltelijke tweede autoregeling

Verzekeraars met een gedeeltelijke tweede autoregeling passen een deel van de opgebouwde no-claimkorting toe op de tweede autoverzekering. Vaak stellen ze een limiet in het aantal schadevrije jaren dat je kunt meenemen. Heb je met je eerste autoverzekering dus een hoog aantal schadevrije jaren opgebouwd, dan zit je hier met je tweede verzekering waarschijnlijk een stukje onder.

Voorbeeld:
Bij 10 schadevrije jaren op je eerste auto, maar een limiet van 5 schadevrije jaren voor je tweede auto, krijg je op je tweede autoverzekering de korting die hoort bij die 5 schadevrije jaren.

Autoregeling op percentage

Als laatste biedt een aantal verzekeraars een tweede autoregeling aan op basis van een percentage. Je krijgt in dit geval voor je tweede auto een percentage van de no-claimkorting die je hebt opgebouwd met je eerste auto. Het kortingspercentage is te vinden in de voorwaarden van de verzekeraar.

Voorbeeld:
Stel, je hebt 60% no-claimkorting opgebouwd met je eerste auto. Als de verzekeraar aangeeft dat je 50% van deze korting mag meenemen naar je tweede auto, dan ontvang je 30% korting (50% van 60%) op je tweede autoverzekering.

Voorwaarden tweede autoregeling

Om gebruik te kunnen maken van de tweede autoregeling, moet je aan een paar voorwaarden voldoen. De meeste verzekeraars hanteren de volgende criteria:

  • jij of je partner moet de hoofdbestuurder van de tweede auto zijn
  • de bestuurders moeten ouder zijn dan 24 jaar
  • je mag de afgelopen 1 tot 2 jaar geen schade hebben veroorzaakt
  • de auto mag niet op naam van je kind staan
  • de auto mag geen hoge waarde hebben

De bovenstaande voorwaarden kunnen variëren, dus controleer altijd de specifieke eisen van je verzekeraar in de polisvoorwaarden.

Gevolgen van schade voor tweede autoregeling

Stel, je maakt gebruik van de tweede autoregeling en loopt met je eerste of tweede auto schade op. Wat nu?

Wanneer je autoschade oploopt, heeft dit alleen gevolgen voor de auto waarmee je de schade hebt gereden. Is dit de eerste auto? Dan behoud je de no-claimkorting die je met de tweede autoregeling op je tweede auto hebt gekregen. Dit geldt ook andersom. Heb je schade met je tweede auto, dan blijft de no-claimkorting op je eerste autoverzekering gewoon intact. Hetzelfde geldt voor je schadevrije jaren. Rijd je schade met één van je auto’s schade, dan raak je voor die auto en autoverzekering schadevrije jaren kwijt.

Autoverzekering vergelijken

Ben je op zoek naar een goede autoverzekering voor je eerste of tweede auto? Bij Overstappen.nl zetten we de voordeligste opties voor je op een rij. Jij vult je gegevens in, en binnen een paar minuten weet je precies welke verzekeringen het beste bij jou passen.

Begin nu met besparen en vul onze vergelijker in!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 10-07-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Je kunt in principe een onbeperkt aantal auto’s op jouw naam verzekeren. Wel kan elke verzekeraar eigen beperkingen en regels hebben ingesteld, dus het is verstandig om dit direct bij je verzekeraar te controleren.

Over het algemeen werkt de tweede autoregeling alleen als beide auto’s bij dezelfde verzekeraar zijn verzekerd. Wel krijg je bij sommige verzekeraars een korting op de premie van je tweede auto, ook wanneer je je eerste auto bij een andere verzekering hebt ondergebracht. Controleer in de voorwaarden van je verzekeraar welke regeling op jouw situatie van toepassing is.

Ja, bij veel verzekeraars kun je je no-claimkorting toepassen op zowel een tweede als een derde auto. Soms wordt de volledige no-claimkorting van de eerste auto overgenomen en soms is dit maar een deel of een percentage hiervan. Dit hangt af van de voorwaarden van je verzekeraar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!