Rijbewijs kwijt | Overstappen.nl

Rijbewijs kwijt

Wat moet je doen als je je rijbewijs bent kwijtgeraakt of als deze is gestolen? Overstappen.nl legt je precies uit welke stappen je moet nemen zodat je zo snel mogelijk weer legaal en met rijbewijs op zak de weg op kan.

Rijbewijs kwijt in Nederland

Als je je rijbewijs kwijtgeraakt bent in Nederland, geef je dit online door aan de RDW (de organisatie waar alle Nederlandse rijbewijzen staan geregistreerd). De RDW blokkeert je rijbewijs, zodat niemand er misbruik van kan maken. Daarna kun je het beste zo snel mogelijk een nieuwe aanvragen bij de gemeente. Dit moet je persoonlijk en meestal op afspraak doen. Vaak kun je van tevoren online een afspraak maken bij jouw gemeente. Tijdens de afspraak geef je in een verklaring aan dat je je rijbewijs kwijt bent, waarna je meteen een nieuwe kunt aanvragen. Je hebt hiervoor een geldig identificatiebewijs, recente kleurenpasfoto en een handtekening nodig. Na de aanvraag kun je meestal na een week je rijbewijs ophalen.

Kosten nieuw rijbewijs

Voor een nieuw rijbewijs betaal je ongeveer veertig euro. In sommige gemeenten betaal je extra kosten omdat je rijbewijs kwijt of gestolen is. Dit noemt de gemeente verificatiekosten.

Rijbewijs teruggevonden

Zodra je jouw kwijtgeraakte/gestolen rijbewijs hebt aangegeven bij de gemeente of de RDW, kun je dit niet meer terugdraaien. Als je toch je rijbewijs terugvindt, is deze niet meer geldig. Je kunt dan helaas niet meer met je gevonden pas de weg op, maar wel inleveren bij de gemeente.

Rijbewijs verlopen

Is jouw rijbewijs verlopen? Dan moet je hem verlengen via jouw gemeente. Meer informatie hierover lees je op onze rijbewijs verlopen pagina.

Rijbewijs kwijt in buitenland

Het kan voorkomen dat je rijbewijs is kwijtgeraakt tijdens je vakantie. Doe in dat geval aangifte bij de plaatselijke politie. Als je terug bent in Nederland kun je op dezelfde wijze bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen als wanneer je deze in Nederland bent kwijtgeraakt.

Rijbewijs gestolen

Ook als je rijbewijs is gestolen, geef je dit door aan de RDW, die het rijbewijs meteen blokkeert. Aangifte doen bij de politie hoeft niet. Het is ook mogelijk om het gestolen rijbewijs alleen bij de gemeente aan te geven. De gemeente verklaart jouw rijbewijs dan als ongeldig en kun je meteen een nieuwe aanvragen.

Spoedgeval?

Heb je met spoed je rijbewijs nodig, maar is deze kwijt of gestolen? Dan kun je een spoedaanvraag indienen bij de gemeente. Dien je aanvraag voor drie uur in, om je rijbewijs de volgende dag weer in handen te hebben. Let wel op: dat je voor een spoedaanvraag meer moet betalen.

Rijden zonder rijbewijs

Rijden zonder rijbewijs is een strafbaar feit. Als de politie je staande houdt, krijg je een proces-verbaal en een bekeuring van € 90,-. Rij je zonder rijbewijs en veroorzaak je een ongeval? Dan krijg je twee proces-verbalen en is de kans groot dat je autoverzekeraar de schade niet dekt. De politie zal in dat geval een onderzoek starten.