Rijbewijs verlopen: wat nu?

Eens in de 10 jaar is het zover: je rijbewijs verloopt en je moet een nieuwe aanvragen. Maar wat nu als je even niet oplet en de datum ineens al verstreken blijkt? Hoe zit het met je autoverzekering, hoe hoog is de boete en hoe zorg je dat je zo snel mogelijk weer legaal de weg op mag? Lees verder voor een uitgebreid antwoord op al je vragen.

Autorijden met een verlopen rijbewijs

In Nederland is rijden zonder geldig rijbewijs verboden. Is je rijbewijs dan ook verlopen, dan mag je helaas niet de weg op. Doe je dit toch? Dan kunnen de gevolgen vervelend zijn:

Auto niet verzekerd met een verlopen rijbewijs

Vrijwel alle autoverzekeraars stellen als voorwaarde dat een verzekerde automobilist een geldig rijbewijs heeft. Is je rijbewijs dan ook verlopen, dan ben je per direct niet meer verzekerd. En dit kan vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Een krasje of deukje is vaak makkelijk te repareren, maar de schade kan nog veel ernstiger zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk waarbij jouw auto of die van een ander total loss raakt, of een aanrijding met een voetganger die verregaande medische zorg nodig hebt. Ben jij verantwoordelijk en blijk je niet verzekerd, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk met een juridisch geschil en hoge kosten te maken.

Rijden met verlopen rijbewijs, wat is de boete?

Rijden met een verlopen rijbewijs is een overtreding van de Wegenverkeerswet. Je kunt daarom een boete verwachten wanneer je in de auto stapt zonder geldig rijbewijs. Hoe hoog deze boete precies is, hangt af van de ernst van de situatie. Wanneer je rijbewijs bijvoorbeeld al een lange tijd is verlopen of wanneer het herhaaldelijk gebeurt, wordt de boete steeds hoger.

Is je rijbewijs minder dan een jaar verlopen? Dan is de boete vanaf 1 mei 2023 €110,-. Rij je al meer dan een jaar zonder geldig rijbewijs rond, dan is het boetebedrag €390,-. Dit is exclusief €9,- administratiekosten.

“Rijden met een verlopen rijbewijs is niet alleen illegaal, maar ook riskant. Je bent niet verzekerd bij een ongeval, wat kan leiden tot enorme financiële gevolgen en juridische problemen.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Je rijbewijs verlengen

Het mag duidelijk zijn dat het verlengen van je rijbewijs de moeite waard is. Maar hoe en waar doe je dit precies? Een flinke lijst aan Nederlandse gemeenten biedt inmiddels de mogelijkheid om de verlenging online aan te vragen. Staat jouw gemeente op de lijst? Dan regel je de verlenging via DigiD op de website van de RDW.

Doe je de aanvraag liever bij de balie of kom je er online niet uit? Maak dan een afspraak jouw gemeente om de aanvraag bij de balie te regelen.

De kosten voor het verlengen van je rijbewijs zijn in 2024 €51,11.

Een aantal weken voordat jouw rijbewijs verloopt en je het moet verlengen, ontvang je van de RDW een brief waarin je herinnert wordt aan het feit dat je jouw rijbewijs binnenkort moet verlengen. Je zult dus altijd op de hoogte gesteld worden van de verlenging. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat je rijbewijs verloopt zonder dat je dit door hebt.

Wat gebeurt er als je te laat bent met je rijbewijs verlengen?

Als je te laat bent met het verlengen van je rijbewijs, mag je niet meer rijden totdat je rijbewijs is vernieuwd. Rijden met een verlopen rijbewijs is illegaal en kan leiden tot boetes en problemen met je autoverzekering. Vraag daarom zo snel mogelijk een verlenging aan bij de gemeente.

Hoelang mag je rijbewijs verlopen zijn om te mogen verlengen?

Alleen als je je rijbewijs voor 30 juni 1980 hebt gehaald of als dit voor 30 juni 1985 is verlopen, kun je dit niet meer verlengen. Nieuwere rijbewijzen mogen nog gewoon verlengd worden, al is het natuurlijk aan te raden om dit snel te regelen. Zonder geldig rijbewijs mag je namelijk niet de weg op.

Vind de goedkoopste autoverzekering

Geldig rijbewijs op zak en op zoek naar een goede autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je bij het kiezen van de voordeligste optie. Jij vult je gegevens in, en wij zetten de beste opties voor je op een rij. Zo bespaar je urenlang puzzelen en weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Benieuwd? Begin nu met besparen en vul onze vergelijker in!