Zonneboiler

Met een zonneboiler verwarm je water met de zon in plaats van met gas. Zo verwarm je je huis met duurzame warmte en verbruik je geen aardgas om water te verwarmen. We vertellen je alles over de zonneboiler op deze pagina.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een installatie die met behulp van zonne-energie water verwarmt. De zonneboiler staat meestal op het dak, waar het de zon goed kan opvangen. De zonneboiler vangt de energie van de zon op met een zonnecollector, zet deze om in warmte en verwarmt dan water. Je kunt het warme water van de zonneboiler gebruiken om te douchen, een warm sopje te maken of bijvoorbeeld om je vloeren te verwarmen. Bij het gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en bij het verwarmen van het water wordt geen aardgas gebruikt. De warmte van een zonneboiler noemen we daarom duurzame energie. Met een zonneboiler kun je ook flink wat energie besparen: je hebt bijna de helft minder energie nodig om je water te verwarmen.

Hoe werkt een zonneboiler?

De zonneboiler zet zonlicht om in warmte, maar hoe werkt een zonneboiler? Om dat te begrijpen, moeten we weten waar een zonneboiler uit bestaat. De zonneboiler bestaat uit:

  • Een of meerdere zonnecollectoren om het zonlicht op te vangen.
  • Een voorraadvat voor het warme water.
  • Een pomp en leidingen die lopen naar het voorraadvat.
  • Een naverwarmer, zoals een combiketel.

De zon schijnt op jouw zonnecollectoren, niet te verwarren met zonnepanelen. In deze collectoren zit een vloeistof die wordt opgewarmd door de zon. Via een pomp gaat de opgewarmde vloeistof via de pomp en leidingen naar het voorraadvat. Het water wordt daar opgewarmd en de vloeistof wordt teruggepompt naar de collectoren als de warmte is afgegeven. Om geen warmte te verliezen is het belangrijk dat de collectoren en het voorraadvat niet ver uit elkaar liggen. Vanuit het vat gaan er leidingen naar de plekken waar jij warm water nodig hebt. Het voorraadvat houdt het water warm genoeg. Hoe groter jouw zonneboiler en hoe groter het voorraadvat, hoe meer water je kunt verwarmen met jouw zonneboiler.

Een zonneboiler werkt beter in de zomer, je hebt dan geen andere verwarmingsbron nodig om jouw water te verwarmen. In de winter is dit anders: je zult gebruik moeten maken van een andere bron. En is het water in je zonneboiler niet warm genoeg? Dan neemt je cv-ketel of je hr-ketel het over. Een ketel met een Gaskeur-NZ label is vereist.

Soorten zonneboilers

Je hebt zonneboilers in verschillende maten en verschillende functies. De standaard zonneboiler en de compacte zonneboiler leveren alleen warm water. Met een zonneboilercombi kun je ook water voor je centrale verwarming verwarmen. Je hebt dan minder gas nodig voor de verwarming van jouw huis. Een zonneboilercombi kost wel meer geld. Alle zonneboilers gaan rond de 15 tot 20 jaar mee.

Zonneboiler kosten

Wat kost een zonneboiler? De kosten voor een zonneboiler lopen flink uiteen en liggen aan de grootte, het aantal collectoren, de soort zonneboiler en de kosten voor professionele installatie. Je moet er op rekenen dat je al gauw € 2000,- tot € 4000,- betaalt. Kijk altijd of je vanuit de overheid subsidie kunt krijgen om de kosten te drukken. Ook al is de zonneboiler duur, met een zonneboiler bespaar je hoe dan ook op je energierekening. Je gebruikt namelijk bijna de helft minder gas voor het verwarmen van water. Je kunt de zonneboiler dus zeker in een paar jaar terugverdienen.

Zonneboiler subsidie

Voor de aanschaf van zonneboiler kan je subsidie krijgen. Je vraagt de subsidie binnen 24 maanden na de installatie van de zonneboiler aan. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) geldt alleen als je de zonneboiler laat installeren door een professionele installateur. Ook moet de zonneboiler die je hebt gekocht op de lijst staan van zonneboilers die in aanmerking komen voor subsidie. De subsidie is afhankelijk van de zonneboiler en ligt tussen de € 300,- en € 1700,-.

Zonneboiler kopen

Voordat je een zonneboiler koopt, moet je rekening houden met een aantal factoren. Kun je bijvoorbeeld subsidie krijgen? Hoe groot moet jouw boiler zijn? Welk type boiler past het beste bij jouw woning en jouw gezinssamenstelling? Heeft jouw CV-ketel het keurmerk Gaskeur-NZ? Met al deze vragen kan een installateur je verder helpen. Zo weet je zeker dat je de juiste zonneboiler aanschaft voor jouw situatie. Een zonneboiler die past bij jouw waterverbruik en bij jouw woning levert je het meeste rendement.

Zonneboiler en energiecontract

Met een zonneboiler bespaar je flink op je energierekening. Ook al verbruik je minder energie met een zonneboiler, je hebt nog steeds stroom nodig en gas voor de verwarming als je geen zonneboilercombi hebt. Om zo min mogelijk te betalen voor de overige energiekosten is het verstandig om energie te vergelijken. Vul je gegevens in in onze energievergelijker en wij laten je de contracten zien die het beste bij je passen. Vergelijk je energie met zonnepanelen? Dan moet je ook letten op de terugleververgoeding en de vaste terugleverkosten. De goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie staat altijd bovenaan.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Je cv-ketel is geschikt voor een zonneboiler als deze het keurmerk Gaskeur-NZ heeft. Daarnaast moet de ketel toelaten dat de temperatuur soms hoger dan 85 graden Celsius is.

Een zonneboiler werkt ook in de winter. Het water in de zonneboiler is dan iets kouder dan in de zomer, maar het water is warm genoeg om jou te voorzien van warm water.

Duurzame energie vergelijken werkt precies hetzelfde als het vergelijken van andere energiecontracten. Vink in onze vergelijker aan dat je op zoek bent naar duurzame energie en we laten je alleen contracten met een hoge duurzaamheidscertificering.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!