Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten
Geld lenen ribbon

Restschuld financieren

Vind een lening waarmee je jouw restschuld kan financieren

Vergelijk leningen

Een lening die bij je past

3,9% is het laagste rentepercentage.
Onze klanten geven de vergelijker van Overstappen.nl op Trustpilot een:
Wij geven om je privacy, bij ons zijn je gegevens veilig.
103.598 vergelijkers gingen je deze maand voor

Wij vergelijken de volgende aanbieders

Klanten over Overstappen.nl

Mogelijk gemaakt door Trustpilot
8.8
Gemiddelde score
Gebaseerd op 1338 reviews
2 dagen geleden
 
Zonder problemen de overstap gemaakt prima geregeld.
Zonder problemen de overstap gemaakt prima geregeld.
2 dagen geleden
 
Ging vlot zonder problemen de overstap
Ging vlot zonder problemen de overstap

Kan ik een restschuld financieren?

Wanneer je te maken hebt met een restschuld, kun je er voor kiezen om te lenen. Op deze pagina lees je meer over restschuld financieren: wat is het, hoe bereken je restschuld, tips voor restschuldfinanciering en hoe voorkom je restschuld?

Wat is een restschuld?

Helaas komt het geregeld voor dat de woningeigenaar zijn woning niet met winst kan verkopen. Er ontstaat hierdoor een restschuld. In Nederland hebben 1 op de 6 mensen een restschuld van gemiddeld €35.000,-.

Simpelweg is de restschuld het negatieve saldo dat resteert wanneer de verkoop van een woning niet het daadwerkelijke schuldbedrag van de hypotheek overlapt. Het deel van de hypotheek dat niet kan worden terugbetaald wordt aangeduid als restschuld.

Tegenwoordig bieden steeds meer kredietverstrekkers restschuldfinanciering aan. Hierdoor wordt het alsnog mogelijk om een nieuwe woning te financieren, ondanks dat de huidige woning niet is afgelost. Wanneer men in dit geval een nieuwe woning koopt kun je er voor kiezen om de restschuld automatisch mee te financieren in de nieuwe hypotheek.

Daarnaast kunt u een restschuld consumptief financieren door middel van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Koop je geen woning meer en ga je bijvoorbeeld huren? Ook dan kun je restschuld financieren door middel van een lening.

Restschuld hypotheek berekenen

De hoogte van de restschuld hangt af van twee factoren. De verkoopprijs van de woning en de hoogte van de bijbehorende hypotheek.
Wanneer een woning met een hypotheek van €300.000,- wordt verkocht tegen een prijs van €250.000,-, bedraagt de restschuld in dit geval €50.000 euro. De restschuld definieert dus het verschil tussen de verkoopprijs van de woning en de hypotheekschuld.

Tips bij het financieren van restschuld

  1. Pleeg overleg met een makelaar. Zij kunnen een concreet beeld schetsen over de verwachte opbrengst van de woning. Hierdoor is te achterhalen of er überhaupt sprake is van restschuld.
  2. Restschuld aflossen met spaargeld. Het benutten van een spaarrekening kan een simpele en efficiënte oplossing zijn voor het financieren van restschuld.
  3. Het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Wanneer u geen gebruik maakt van eigen middelen kan het een juiste beslissing zijn om een passende lening aan te vragen bij de bank.

Tips bij het voorkomen van restschuld

  1. Extra aflossen. U kunt er voor kiezen om het maandelijkse aflosbedrag te verhogen zodat u later niet tegen een restschuld aanloopt.
  2. Hypotheekvorm wijzigen. Een aflossingsvrije hypotheek draagt niet bij aan het voorkomen van een restschuld. Een uitkomst is om uw hypotheek om te zetten naar een vorm waar u wel maandelijks aflost.
  3. Restschuld meefinancieren. Zoals eerder werd beschreven is het mogelijk om de restschuld mee te financieren met de huidige afgesloten hypotheek.