Nummerbehoud - Hoe werkt dit? - Overstappen.nl

Nummerbehoud

Nummerbehoud is het meenemen van je vaste nummer naar een nieuw abonnement. Heb je een goede internetaanbieding gezien en wil je overstappen? Het is dan handig om je huidige vaste telefoonnummer, dat iedereen kent, te blijven gebruiken. Nummerbehoud wordt ook wel nummerportabiliteit genoemd.

Vaste telefoonnummer behouden

Iedere regio in Nederland heeft een eigen kengetal. Regio Den Haag heeft bijvoorbeeld kengetal 070 en regio Woerden 0348. Verander je van abonnement of aanbieder? Als je binnen dezelfde regio blijft, kun je altijd hetzelfde nummer blijven gebruiken/ meeverhuizen. Verhuis je buiten de regio? Dan krijg je een nieuw vast telefoonnummer met het kengetal van die regio.

Wanneer overstappen?

Je kunt je oude abonnement pas opzeggen als de contractperiode (1 of 2 jaar) is afgelopen. Je abonnement wordt daarna meestal omgezet in een contract voor onbepaalde tijd met 1 maand opzegtermijn. In de voorwaarden van je abonnement of de algemene voorwaarden kun je nagaan welke opzegtermijn en contractduur voor jou van toepassing is.

Nummerbehoud en overstappen

  • Overstapservice Overstappen.nl kan samen met je nieuwe aanbieder het abonnement bij je oude provider opzeggen. Dit heet overstapservice. Wil je hiervan gebruikmaken? Vermeld dan bij de bestelling het contractnummer, de naam van je huidige aanbieder en eventueel het nummer van vast bellen dat je mee wilt nemen.
  • Zelf opzeggen Wil je zelf je huidige contract opzeggen? Dat is ook mogelijk. Zeg pas je huidige contract op, als je van de nieuwe provider een brief met aansluitdatum hebt ontvangen. Als je eerst opzegt en dan pas een nieuwe aanvraag doet, is de kans aanwezig dat nummerbehoud niet meer mogelijk is.

Zelf nummerbehoud regelen

Wil je zelf het nummerbehoud regelen? Geef dit dan aan bij je nieuwe aanbieder. Doe dit in ieder geval 10 werkdagen voordat je oude abonnement stopt. Dan moet het omzetten goed gaan. Aanbieders hebben namelijk maximaal 10 werkdagen de tijd om nummerbehoud te regelen. Je kunt ook pas op de laatste dag van je abonnement besluiten je nummer mee te nemen. Het kan dan wel zijn dat je een aantal dagen niet bereikbaar bent op je oude nummer. Het vaste nummer kan overigens maar aan 1 abonnement tegelijk zijn gekoppeld.

Kosten van nummerbehoud

Wil je je oude nummer meenemen naar een nieuwe aanbieder? Dan is dit meestal gratis. Het mag maximaal € 10 kosten. Dit bedrag betaal je aan de nieuwe aanbieder. Sluit je een nieuw abonnement af bij je oude aanbieder en wil je je oude nummer blijven gebruiken? Dan kost dat niets. Je oude aanbieder mag dan geen geld vragen voor nummerbehoud.

Uitzonderingen nummerbehoud

Nummerbehoud is in 2 situaties niet mogelijk.

  • Verhuizen naar een andere regio Verhuis je naar een regio met een ander kengetal, dan kun je je huidige vaste nummer niet meenemen. Een voorbeeld: je verhuist van Amsterdam (020) naar Haarlem (023). Je krijgt dan van de nieuwe aanbieder een nieuw telefoonnummer.
  • Abonnement met meerdere nummers Heb je een abonnement met meerdere telefoonnummers? Met bijvoorbeeld ISDN? Als je overstapt naar een abonnement met 1 nummer, raak je die andere nummers kwijt. Je geeft bij je bestelling aan welk nummer je wilt meenemen

Pakketten met vaste telefonie vergelijken

Wil je vaste telefonie in een alles-in-een-pakket opnemen omdat je veel gebruikmaakt van vast bellen? Op Overstappen.nl kun je per aanbieding nagaan hoe hoog de beltarieven zijn en of onbeperkt bellen mogelijk is.

Internet + tv + bellen vergelijken

Op zoek de beste aanbieding met internet, tv en vast bellen? Vergelijk internet en bestel direct het beste pakket inclusief nummerbehoud en overstapservice.