Europese energieprijzen blijven verrassend laag ondanks koud winterweer | Overstappen.nl
10-01-2024

Europese energieprijzen blijven verrassend laag ondanks koud winterweer

Na een stijging van 10% in enkele dagen tijd zijn de energieprijzen weer gedaald tot een laag niveau.

 

4 minuten 10-01-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Terwijl de winter zijn intrede doet in Europa, brengen de koude temperaturen mogelijke veranderingen met zich mee op de energiemarkt. Maar laten we niet meteen in paniek schieten; de situatie lijkt vooralsnog beheersbaar en de gasprijs blijft verrassend genoeg stabiel. De vraag is of dit zo zal blijven of nog gaat veranderen.

Europese energieprijzen

De Europese energieprijzen zijn nu relatief laag, ondanks de winterse temperaturen die het grootste deel van Europa in een greep van ijs houden. De gasprijzen op de Nederlandse TTF-beurs (red: je zou dit de Nederlandse Gasmarkt kunnen noemen) zijn zelfs licht gedaald naar ongeveer 31 euro per megawattuur. Dit is tot twee keer minder dan in het voorjaar van 2023 en tot tien keer minder dan in de zomer van 2022, het hoogtepunt van de energiecrisis.

Oorzaken van stabiele gasprijs

De reden voor deze stabiliteit? Een combinatie van mild winterweer in december, gevulde gasvoorraden, energiebesparing door huishoudens, en een verminderde energievraag vanuit de industrie. De gasreserves van de EU-lidstaten zijn momenteel voor 84 procent gevuld, wat aanzienlijk hoog is voor deze tijd van het jaar.

Stijging lijkt niet op de planning te staan

Ondanks de voorspelde kou blijft de stijging van de gasprijs voorlopig uit. Zelfs het koude weer in januari lijkt geen substantiële invloed te hebben gehad op de huidige energiemarkt. Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl wijst erop dat de gasprijs vanaf 3 januari steeg van 30,5 euro per mWh naar 34,5 euro per mWh, in een relatief korte tijd. De prijs staat op het moment van schrijven weer op de 30,5 euro per mWh. “Dat haalt met deze kou wat spanning uit de lucht op de gasmarkt”, aldus Schlagwein.

Afschaffing van prijsplafond blijft voor onzekerheid zorgen

Met de afschaffing van het prijsplafond voor energie op 1 januari 2024, staan consumenten nu voor keuzes in hun energiecontracten. Dynamische, variabele en vaste prijzen bieden verschillende opties. Huishoudens met langlopende contracten lijken voorlopig gevrijwaard te zijn van de directe impact van stijgende gasprijzen, terwijl dynamische contracten direct reageren op prijswijzigingen. Variabele contracten reageren over het algemeen later op prijsveranderingen, vanwege verschillen in het inkoopmoment van de leveranciers.

Tom Schlagwein, Energie Expert bij Overstappen.nl, benadrukt het belang van bewuste keuzes: “Consumenten met dynamische of variabele gastarieven doen er goed aan de ontwikkeling van gasprijzen nauwlettend te volgen. Bij stijgende gasprijzen kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen naar een vast contract. Toch blijft het onzeker hoe de prijzen zich na de winter zullen ontwikkelen. Als de prijzen weer dalen, dan profiteer je niet direct met een vast contract. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Voor de klanten die nu zekerheid willen, raden we altijd een vast contract aan.”
Tom Schlagwein
Energie-expert

Onaangename verrassingen zelf in de hand

Kortom, terwijl de thermometer daalt, biedt de energiemarkt momenteel stabiele prijzen. Consumenten hebben de sleutel in handen met verschillende contractopties en de komende weken zullen uitwijzen of de huidige trend zich voortzet. Het verleden heeft reeds uitgewezen dat de gasprijs in een zeer korte tijd flink kan stijgen. Het is daarom verstandig om je daar bewust van te zijn als consument, zodat je met je vaste lasten niet voor onaangename verrassingen kan komen te staan.

Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 10-01-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven