Meest verzekerde huisdieren in 2023 | Overstappen.nl
04-10-2023

Meest verzekerde huisdieren in 2023

Bijna de helft van alle Nederlanderse huishoudens heeft een huisdier. Lees in dit artikel wat het vaakst verzekerde huisdier van 2023 is.

4 minuten 04-10-2023
Jean-Paul Wursten
Expert dierenverzekeringen

Het is vandaag dierendag! De dag om je trouwe viervoeter, of elk ander huisdier eens goed te verwennen. Bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens is in het bezit van een huisdier. Wij hebben uitgezocht voor welk huisdier de baasjes het vaakst een verzekering afsluiten en waarom zij dit doen.

De Nederlandse huisdier populatie

Het NVG, oftewel de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren, doet sinds 2002 onderzoek naar de honden- en kattenpopulatie in Nederland. Vanaf 2015 is dit uitgebreid met andere huisdieren als vissen, reptielen, knaagdieren en vogels. Zij melden dat er in april 2022 nauwelijks verandering is geweest in de Nederlandse huisdier populatie ten opzichte van een jaar eerder.

Soort huisdierAantal huishoudens (%)Aantal dieren
Aquariumvissen4,2 %5,6 miljoen
Katten23,4 %3 miljoen
Honden18,3 %1,8 miljoen
Konijnen2,6 %400 duizend
Knaagdieren1,7 %300 duizend

Zoals bovenstaande tabel laat zien, zijn de aquariumvissen de grootste groep huisdieren in Nederland. Toch komen aquariumvissen in maar 4,2% van het aantal huishoudens voor. Honden en katten komen het vaakst voor in de Nederlandse huishoudens.

Meest verzekerde huisdieren op Overstappen.nl in 2023

Bij Overstappen.nl vergelijken wij uitsluitend verzekeringen voor honden of katten. Hoewel er in Nederland meer katten zijn dan honden, sloten meer mensen een hondenverzekering af in onze vergelijker. Van alle verkochte huisdierenverzekeringen was 70% voor honden en 30% voor katten afgesloten.

Waarom wordt een hond vaker verzekerd als een kat?

Het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. De volgende twee punten kunnen dit deels verklaren: 

  • Een hond wordt sneller gezien als “volwaardig lid” van het gezin. Mensen willen daarom goede zorg kunnen garanderen voor hun hond.
  • Honden zijn meestal zwaarder en hebben daardoor duurdere zorg nodig. Daarom is een goede hondenverzekering noodzakelijk.

Voordelen van het verzekeren van je huisdier

Een groot gedeelte van de hondenbezitters doet het al: het verzekeren van je viervoeter. Je huisdier onderbrengen bij een verzekeraar brengt een aantal voordelen met zich mee:

Geen onverwachte medische kosten

Het afsluiten van een huisdierenverzekering zorgt ervoor dat je gedekt bent voor verschillende risico’s. Als je huisdier halsoverkop ziek wordt of een operatie moet ondergaan, biedt een goede huisdierenverzekering hiervoor dekking.

Spreiding van kosten

Met een verzekering betaal je eigenlijk toekomstige kosten vooruit in de vorm van premie. Als je zelf niet goed bent in sparen, is het afsluiten van een dierenverzekering een optie om aan je toekomstige verplichtingen te voldoen.

Gemoedsrust

Het financiële risico valt weg na het afsluiten van een huisdierenverzekering. Dit geeft rust bij jou, waardoor je volledige focus kan liggen op het welzijn van je dier.

Verschillen in prijs

Een handjevol verzekeraars biedt huisdierenverzekeringen aan op de Nederlandse markt. Elke partij hanteert zijn eigen pakketten die weer onderling verschillen in prijs. Het is daarom aan te raden om de verschillende pakketten te vergelijken. Let daarop op de volgende punten:

  • Vergoedingenoverzicht: Bekijk goed welke behandelingen vallen onder de dekking van de verzekeraar
  • Premie: Het bedrag dat je maandelijks betaalt voor de verzekering. Zorg dat dit niet hoger ligt dan de maandelijkse medische kosten van je huisdier.
  • Eigen risico: Bedenk welk financieel risico jij kan betalen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie.

Een manier om deze vergelijking snel en eenvoudig te maken is door het gebruik van onze vergelijker. Wij vergelijken vier verzekeraars die pakketten aanbieden voor honden en katten.

Jean-Paul Wursten
Expert dierenverzekeringen
4 minuten 04-10-2023

Over onze expert

Expert Jean-Paul Wursten is van veel markten thuis. Met zijn ervaring op het gebied van dierenverzekeringen weet hij als geen ander hoe de markt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere dierenverzekering.

Terug naar boven