Premies voor e-bikes stijgen met 40% | Overstappen.nl
26-10-2023

Premies voor e-bikes stijgen met 40%

Wist je dat jaarlijks 100.000 fietsen worden gestolen, maar dat slechts 14% van de slachtoffers aangifte doet? Voor e-bikes ligt dat percentage waarschijnlijk hoger, omdat diefstal vaak bij de verzekering gemeld moet worden. Het melden van diefstal bij je verzekering heeft gevolgen voor jouw premie, maar waarom?

3 minuten 02-11-2023
Jeremy Broekman
Expert Fietsverzekeringen

De vraag naar e-bikes stijgt, dat betekent vaak meer diefstal en meer diefstal staat gelijk aan een hogere premie. René Middag, de landelijke projectleider voor mobiel banditisme, merkt dan ook op dat steeds meer e-bikes worden gestolen door internationale bendes. Het verzekeren van jouw e-bike is dus een groter risico voor de verzekeraar geworden.

Fietsverzekeraars nemen maatregelen tegen toenemende e-bike diefstal

Het gevolg van de toename van het aantal gestolen fietsen heeft de prijzen van fietsverzekeringen aardig doen stijgen. Verzekeraars zoals ANWB/Unigarant, Univé en Kingpolis werken hard om deze diefstallen te stoppen. Dit doen ze onder andere door de premies te verhogen en strengere eisen te stellen aan de beveiliging: een extra slot of de standplaats van je fiets. Daarnaast maken ze een risicoanalyse op basis van je woonplaats.

In grote steden betaal je het meest

Henk Winters, directeur van Kingpolis, wijst erop dat door de diefstal van de e-bikes de premies van Kingpolis aanzienlijk zijn gestegen, in sommige gebieden stijgen de premies wel tot 40 procent.

Nog nooit heeft Kingpolis de premies over het hele land verhoogd. Maar dit jaar is er iets opvallends veranderd: de hoogte van de premie is nu afhankelijk van waar je woont. Dit is iets wat andere fietsverzekeraars al langer doen, waarbij er verschillende prijzen worden gehanteerd op basis van je locatie. Vooral in grote steden zijn de premies flink gestegen. Dit geldt vooral voor de duurdere e-bikes, omdat er in steden vaak geen veilige plek is om ze op te bergen, in tegenstelling tot op het platteland.

“De premieverhoging voor fietsverzekeringen is buitengewoon en er lijkt nog geen eind in zicht te zijn. Dit heeft directe gevolgen voor de maandelijkse kosten die jij moet betalen. Als je overweegt om een e-bike aan te schaffen, is het verstandig om goed te kijken naar je woonplaats, de nieuwwaarde en de beveiliging van de fiets. Dit kan je helpen om de juiste beslissing te nemen.”
— Jeremy Broekman, Expert fietsverzekeringen

Aanpassingen in de polisvoorwaarden

Fietsverzekeraar ANWB/Unigarant wil de gevolgen van deze trend beperken door wat aanpassingen te maken in de polisvoorwaarden, zoals het toevoegen van een eigen risico als je fiets wordt gestolen. Dit is nog niet definitief maar hopen later dit jaar meer duidelijkheid te kunnen geven over eventuele verhogingen van de prijs, of dat nu geldt voor nieuwe klanten of de mensen die al verzekerd zijn.

Ook Univé ziet deze trend en ook daar komen steeds meer claims binnen. Ze zijn bezig met het bedenken van manieren om de kosten in toom te houden, en ook heeft invloed op de premies en/of de polisvoorwaarden.

Jeremy Broekman
Expert Fietsverzekeringen
3 minuten 02-11-2023

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van de belangrijkste informatie over de fietsverzekeringen van Overstappen.nl

Terug naar boven