Spaarrente verwachting

Of je nu al een (deposito) spaarrekening hebt of van plan bent te gaan sparen, je wilt altijd de hoogste rente ontvangen voor jouw geld. Het is daarom goed om de vergelijking te maken tussen alle soorten spaarrekeningen en hierin de huidige rente verwachtingen mee te nemen. Op deze pagina lees je meer over hoe de spaarrente zich zal ontwikkelen in de komende jaren.

Ontwikkeling spaarrente

Zoals je op onze pagina over spaarrente kunt lezen, hangt de hoogte van de landelijke en buitenlandse rente af van een aantal factoren. Denk hierbij aan inflatie (het stijgen van de prijzen voor producten en goederen) en vraag en aanbod van leningen en spaarrekeningen. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) speelt een grote rol in het bepalen van de rentestand. Door naar de ontwikkelingen rondom inflatie en Europese ontwikkelingen te kijken, kunnen wij een verwachting maken van de spaarrente in 2024 en 2025.

Ontwikkeling inflatie

Tot 2022 was er amper sprake van inflatie, waardoor sparen tot die tijd weinig rendement opleverde vanwege de lage spaarrente. Dat veranderde na de coronatijd, toen de inflatie de lucht in schoot met een percentage van maar liefst 17,1 in september 2022. En bij zo een ontwikkeling komen de Nederlandse banken en de ECB om de hoek kijken. Bij een hoge inflatie verhogen zij namelijk ook de spaarrente, zodat het voor de consument aantrekkelijker is om geld te sparen dan uit te geven. Dit remt automatisch de economische groei af, waardoor de inflatie weer daalt. Momenteel is de spaarrente dus uitzonderlijk hoog – in oktober 2023 gemeten op 4%. Dit geldt helaas niet voor de grote Nederlandse banken, die een spaarrente van ongeveer 1,5% uitbetalen.

Depositogarantiestelsel dekt niet altijd

Bijna alle lopende rekeningen, spaarrekeningen en spaardeposito’s vallen onder het depositogarantiestelsel. Je krijgt dus bijna altijd (soms gedeeltelijk) je geld terug, maar er zijn enkele uitzonderingen. Zo zijn achtergestelde deposito’s geen onderdeel van het garantiestelsel. Ben je een spaarder met een achtergestelde deposito? Dan sta je achteraan in de rij bij het terugvragen van jouw geld. Ook met aandelen of obligaties ben je niet gegarandeerd van teruggave bij een faillissement. Informeer altijd bij de bank of het product dat jij bij ze afsluit onder het garantiestelsel valt.

Verwachting spaarrente 2024

De inflatie in Nederland is in maart 2024 gerekend op 3,1%. In vergelijking met de afgelopen jaren is dit percentage dus aan het dalen, mede door ingrijpen van de ECB. Het streven van de ECB is een inflatiepercentage van 2. Omdat dit een inflatiedaling betekent, zullen de banken op den duur ook de spaarrentes weer verlagen. Dit zal niet van de een op de andere dag gebeuren, ook vanwege de lopende wereldwijde spanningen (denk aan oorlogen) die invloed kunnen hebben op de Europese (en dus Nederlandse) economie.

Spaarrente verwachting 2025

Om uiteindelijk bij een stabiele inflatie van 2% te komen, zal de economische groei nog steeds moeten dalen. Dit krijg je voor elkaar door mensen minder te laten uitgeven, en meer te laten sparen. Banken zullen daarom hun spaarrentes proberen zo hoog mogelijk te houden, ook onder toezicht van de ECB. Uiteindelijk zal de spaarrente in lijn met de verwachting van 2024 dus wel dalen, maar dit zal heel langzaam en stap voor stap worden doorgevoerd.

Deposito rente verwachting

Zoals ook de normale spaarrente sinds 2022 is gestegen, is ook de depositorente tot een recordhoogte gekomen. Waar deze rente in juli 2022 nog op 0% stond, was deze in september 2023 omhoog geklommen tot zelfs 4%. Momenteel kun je bij sommige banken nog steeds zo’n hoog depositorentepercentage uitgekeerd krijgen. Net als bij de normale spaarrente verwachten experts dat dit percentage nog een tijdje gangbaar blijft, en dat langzamerhand ook de depositospaarrente zal dalen.

Spaarrekening vergelijken

Wil jij graag sparen, maar wil je eerst meer lezen over alle soorten spaarrekeningen? En ben je benieuwd welke banken welke spaarrentes nu écht bieden? Wij nemen je graag mee in de mogelijkheden, zodat je een duidelijk beeld hebt van de verschillen en voor- en nadelen als het gaat om sparen. Via onze Vergelijker ontdek je bovendien wat per rekening de goedkoopste en meest winstgevende opties zijn binnen jouw spaarwensen en –behoeften. Op Overstappen.nl kun je ook verder lezen over de historie en verwachtingen rondom spaarrente en variabele rente, en leggen wij je uit hoe sparen in het buitenland, zoals in Duitsland, precies werkt. Heb je al een keuze gemaakt? Op onze pagina over spaarrekening openen lees je hoe je dit makkelijk en snel kunt doen.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
3 minuten 14-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!