Spaarrente verwachting 2025
Of je nu al een (deposito) spaarrekening hebt of van plan bent te gaan sparen, het is altijd goed om op de hoogte te zijn van de huidige rente verwachtingen. Op deze pagina lees je meer over hoe de spaarrente zich zal ontwikkelen in de komende jaren.
Ontwikkeling spaarrente
Zoals je op onze pagina over spaarrente kunt lezen, hangt de hoogte van de landelijke en buitenlandse rente af van een aantal factoren. Denk hierbij aan inflatie (het stijgen van de prijzen voor producten en goederen) en vraag en aanbod van leningen en spaarrekeningen. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) speelt een grote rol in het bepalen van de rentestand. Door naar de ontwikkelingen rondom inflatie en Europese ontwikkelingen te kijken, kunnen wij een verwachting maken van de spaarrente in 2024 en 2025.
Rente 30 jaar geleden
Begin jaren ‘90 was er een economische crisis. De banken verhoogden de rente om de economie te stabiliseren. Daarom was de spaarrente 30 jaar geleden hoger vergeleken met de huidige tarieven. De rentes lagen tussen de 5-8%.
Rente 20 jaar geleden
Tussen 1997 en 2008 lag de rente tussen 2-4%. Daarna kwam er door de kredietcrisis in 2008/2009 een flinke daling in de rente.
Rente 10 jaar geleden
In deze periode was de rente historisch laag; vaak minder dan 1%. Na de financiële crisis hielden de banken de rente laag om de economie te helpen herstellen.
Spaarrente ontwikkeling afgelopen jaren
Tijdens de COVID pandemie in 2020-2022 hanteerde de ECB een lage rente om de economie te ondersteunen. De afgelopen paar jaar begon de rente langzaam weer te stijgen als reactie op de inflatie en economische groei. De spaarrentes vertoonden begin dit jaar een lichte stijging, maar bleven laag vergeleken met de spaarrente historie en zullen de komende tijd weer dalen.
Ontwikkeling inflatie
Tot 2022 was er amper sprake van inflatie, waardoor sparen tot die tijd weinig rendement opleverde vanwege de lage spaarrente. Dat veranderde na de coronatijd, toen de inflatie de lucht in schoot met een percentage van maar liefst 17,1 in september 2022. En bij zo een ontwikkeling komen de Nederlandse banken en de ECB om de hoek kijken. Bij een hoge inflatie verhogen zij namelijk ook de spaarrente, zodat het voor de consument aantrekkelijker is om geld te sparen dan uit te geven. Dit remt automatisch de economische groei af, waardoor de inflatie weer daalt. De spaarrente is hierdoor een periode uitzonderlijk hoog geweest – in oktober 2023 gemeten op 4%.
Verwachting spaarrente 2024
De inflatie in Nederland is in oktober 2024 gerekend op 3,6%. In vergelijking met de afgelopen jaren is dit percentage dus aan het dalen, mede door ingrijpen van de ECB. Het streven van de ECB is een gemiddeld Europees inflatiepercentage van 2%. Omdat dit een inflatiedaling betekent, zullen de banken op den duur ook de spaarrentes weer verlagen. Dit gebeurde eerder in juni, toen de rente naar 3,75% daalde en in september, naar 3,50%. De meest recente verlaging was in oktober, toen de rente naar 3,25% zakte.
Spaarrente verwachting 2025
Om uiteindelijk bij een stabiele inflatie van 2% te komen, zal de economische groei nog steeds moeten dalen. Dit krijg je voor elkaar door mensen minder te laten uitgeven, en meer te laten sparen. Banken zullen daarom hun spaarrentes proberen zo hoog mogelijk te houden, ook onder toezicht van de ECB. Uiteindelijk zal de spaarrente in lijn met de verwachting van 2024 dus wel blijven dalen, maar dit zal heel langzaam en stap voor stap worden doorgevoerd.
Toelichting spaarrente prognose
Deze voorspellingen zijn gebaseerd op de huidige economische data en het beleid van de ECB. Hieronder lichten we de verwachting verder toe:
- Inflatiecijfers
In oktober 2024 was de inflatie in Nederland 3,3% en het gemiddelde inflatiepercentage in Europa 2,0%. Dit laat zien dat de inflatie aan het dalen is, wat betekent dat de acties van de ECB werken. - Streven naar stabiele inflatie
De ECB wil de inflatie rond de 2% houden. Om dit te bereiken, kunnen ze de rente verder verlagen om de economie stabiel te houden. - Economische analyse
Wereldwijde spanningen en hun invloed op de Europese economie bepalen hoe snel en hoeveel de rente verandert. Het proces van renteverlaging zal hierdoor niet abrupt zijn. - Consumenten gedrag
Door de spaarrentes hoog te houden, proberen mensen te stimuleren meer te sparen en minder uit te geven, wat helpt om de inflatie te verlagen.
Deposito rente verwachting
Zoals ook de normale spaarrente sinds 2022 is gestegen, is ook de depositorente tot een recordhoogte gekomen. Waar deze rente in juli 2022 nog op 0% stond, was deze in september 2023 omhoog geklommen tot zelfs 4%. Momenteel kun je bij sommige banken nog steeds zo’n hoog depositorentepercentage uitgekeerd krijgen. Net als bij de normale spaarrente verwachten experts dat langzamerhand ook de depositospaarrente zal dalen. De verwachting is dat dit eind 2024 op 3% uitkomt.
Alles wat je moet weten over sparen
Wil jij graag sparen, maar wil je eerst meer lezen over alle soorten spaarrekeningen? En ben je benieuwd welke banken welke spaarrentes nu écht bieden? Wij nemen je graag mee in de mogelijkheden, zodat je een duidelijk beeld hebt van de verschillen en voor- en nadelen als het gaat om sparen. Via onze vergelijker ontdek je bovendien wat per rekening de goedkoopste en meest winstgevende opties zijn binnen jouw spaarwensen en –behoeften. Op Overstappen.nl kun je ook verder lezen over de historie en verwachtingen rondom spaarrente en variabele rente, en leggen wij je uit hoe sparen in het buitenland, zoals in Duitsland, precies werkt. Heb je al een keuze gemaakt? Op onze pagina over spaarrekening openen lees je hoe je dit makkelijk en snel kunt doen.
Deze renteverwachtingen op deze pagina zijn gebaseerd op historische gegevens en bieden geen garantie voor de toekomst.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!