Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd? | Overstappen.nl
22-02-2024

Wat te doen bij lekkage en wat is er verzekerd?

Lekkage in woningen blijft een verontrustende zorg voor woningbezitters. Van kleine druppels tot grote waterstromen, lekkages kunnen aanzienlijke schade aanrichten en hebben vaak financiële gevolgen.

3 minuten 16-07-2024
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Als je last hebt van lekkage, kan de dekking variëren afhankelijk van het type verzekering dat je hebt afgesloten. Over het algemeen zijn er twee soorten verzekeringen die relevant zijn voor lekkages in een woning, een opstal- en een inboedelverzekering.

Soorten woonverzekeringen

Opstalverzekering: Deze verzekering dekt schade aan de structuur van je huis, inclusief muren, daken, vloeren, enzovoort. Als de lekkage bijvoorbeeld afkomstig is van een daklekkage en schade veroorzaakt aan het plafond en de muren, kan een opstalverzekering deze schade dekken.

Inboedelverzekering: Deze verzekering dekt de schade aan je persoonlijke eigendommen in je huis, zoals meubels, elektronica, kleding, enzovoort. Als de lekkage schade veroorzaakt aan je bezittingen, zoals een doorweekte bank of beschadigde elektronica, kan een inboedelverzekering deze kosten dekken.

Controleer je opstalverzekering bij lekkage aan je woning

De opstalverzekering dekt over het algemeen lekkage die directe schade veroorzaakt aan de structuur van je huis. Dit kan onder meer zijn:

  • Daklekkage: veroorzaakt door een lek in het dak, zoals waterschade aan plafonds, muren, isolatie, en elektrische systemen.
  • Lekkende leidingen: door lekkende waterleidingen, bijvoorbeeld in muren, vloeren of plafonds.
  • Lekkende afvoerpijpen: schade veroorzaakt door lekkende afvoerpijpen, zoals waterschade aan vloeren, muren en andere structurele elementen.
  • Lekkage door stormschade: gevolg van stormen, zoals beschadigde dakbedekking of ontwrichte dakgoten.
  • Lekkage door gesprongen waterleidingen: bijvoorbeeld in geval van bevriezing en ontdooiing.

Schade aan je spullen door lekkage

De inboedelverzekering dekt doorgaans de schade aan persoonlijke eigendommen in je huis als gevolg van lekkage. Dit kan onder meer schade zijn aan:

  • Meubels: banken, stoelen, tafels, en andere meubelstukken die zijn blootgesteld aan water als gevolg van lekkage.
  • Elektronica: televisies, computers, radio’s, en andere elektronische apparaten als gevolg van waterschade
  • Kleding en textiel: kleding, beddengoed, gordijnen, en andere textielwaren
  • Persoonlijke bezittingen: boeken, sieraden, speelgoed, en andere persoonlijke bezittingen die in huis worden bewaard en zijn beschadigd

Proactief beschermen om lekkages te voorkomen

Het is belangrijk om met enige regelmaat preventief onderhoud te plegen om lekkages te voorkomen. Denk hierbij aan het inspecteren van de woning, met speciale aandacht voor het dak, leidingen, afvoer en de kelder. Door te letten op tekenen van slijtage of beschadigingen en deze snel te repareren, kan de kans op lekkages aanzienlijk worden verminderd. Dakinspecties en het reinigen van dakgoten en afvoerpijpen helpen verstoppingen te voorkomen en voorkomen waterinfiltratie. Daarnaast is het isoleren van waterleidingen en het handhaven van een constante temperatuur in huis, met name tijdens koud weer, essentieel om bevriezing en barsten te voorkomen.

“Naast het onderhoud is het ook verstandig om de polis die je hebt afgesloten te controleren zodat je je er van bewust bent waar je wel en niet voor bent verzekerd bij mogelijke schade door een lekkage.”
Jeremy Broekman
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
Geschreven door
Jeremy Broekman Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.
Terug naar boven