Lekkage dak: welke verzekering?

Een lekkage aan je dak kan flinke schade veroorzaken, zowel aan je huis zelfs als aan je spullen. Deze schade kun je dekken met een woonverzekering: de opstal- en/of inboedelverzekering. We leggen je alles uit op deze pagina.

Lekkage dak verzekering

Voor de schade die een daklekkage veroorzaakt, bestaat geen losse verzekering. Lekkage en waterschade zijn opgenomen in de woonverzekering. Je kunt schade door een daklekkage claimen bij de inboedel- of opstalverzekering. In elk geval kijkt de verzekeraar of jij de schade door de lekkage van het dak had kunnen voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat er dakpannen ontbraken en is er op dat stuk van jouw dak een lekkage ontstaan? Dan krijg je waarschijnlijk van geen enkele verzekeraar een vergoeding.

Lekkage dak opstalverzekering

Het dak hoort bij de opstal van je woning, in eerste instantie moet je dus bij de opstalverzekering zijn. Een opstalverzekering dekt schade aan alles wat bij je woning hoort, zoals de keuken, badkamer, schuttingen, leidingen, zonnepanelen, de schuur én jouw dak. Als je in een huurwoning woont, neem dan contact op met de eigenaar van de woning. De eigenaar zal de opstalverzekeraar op de hoogte brengen van de schade aan het dak en de lekkage.

Lekkage dak inboedelverzekering

Heeft de daklekkage ook gezorgd voor vervolgschade aan jouw spullen in de woning? Denk aan waterschade aan je bank of andere meubels. Dan moet je jouw inboedelverzekering inschakelen voor een vergoeding van de schade. De inboedelverzekering dekt de schade die een lekkage heeft aangericht aan jouw inboedel. Onder de inboedel vallen alleen de spullen die losstaan van de woning, zoals meubels, apparatuur en persoonlijke bezittingen.

Lekkage dak aansprakelijkheidsverzekering

In sommige gevallen moet je bij een daklekkage niet bij een van je eigen verzekeringen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een aannemer net jouw dak heeft verbouwd, of als jouw dak een lekkage heeft door het toedoen van het dak van de buren. In deze gevallen kun je een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering van de andere partij, in dit geval de aannemer of jouw buren. Weet je niet bij wie je moet zijn? Bel dan je eigen verzekeraar, zij verwijzen je door naar de juiste partij.

Soorten daken en de verzekering

In principe zijn alle soorten daken verzekerd in een opstalverzekering. Het is wel belangrijk om goed aan te geven wat voor dak je hebt als je een verzekering afsluit. Een plat dak, een schuin dak en een dak met dakpannen zijn over het algemeen goed te verzekeren. Een rieten dak daarentegen vereist wat meer. Een rieten dak heeft niet alleen meer kans op brandschade, ook lekkage komt vaker voor bij een rieten dak. Je kunt het rieten dak daarom niet bij elke opstalverzekeraar verzekeren. En kan het wel, dan betaal je vaak wat meer premie. Iedere verzekeraar stelt andere eisen voor het verzekeren van een rieten dak. Wil je zeker weten dat je goed zit? Kijk dan altijd in de polis of neem contact op met de verzekeraar.

Wanneer geen vergoeding voor een daklekkage?

Je krijgt geen vergoeding van de opstal- of inboedelverzekeraar als de daklekkage is ontstaan door een tekort aan onderhoud. Bij achterstallig onderhoud zegt de verzekeraar dat je de lekkage aan het dak en de daardoor ontstane waterschade zelf had kunnen voorkomen. Wist je bijvoorbeeld al een paar weken dat je dakgoot verstopt zat en is de schade ontstaan door een verstopte dakgoot? De verzekeraar gaat dan niet over tot vergoeding. Het is daarom belangrijk het dak goed te onderhouden en een daklekkage te voorkomen.

Daklekkage: zonnepanelen

Soms kan het zijn dat zonnepanelen de oorzaak zijn van de daklekkage en de bijkomende waterschade. Een dak wordt altijd extra belast met zonnepanelen en bij de installatie gaat er soms wat mis. Schakel het bedrijf dat de zonnepanelen heeft geplaatst meteen in. Zij kunnen je vaak verder helpen en het lek traceren en verdere schade voorkomen. Zijn je panelen bevestigd aan de woning? Dan kun je voor schade door de daklekkage terecht bij de opstalverzekering.

Voorkom een daklekkage

Het voorkomen van een daklekkage en waterschade vereist regelmatig onderhoud en inspectie van het dak. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een daklekkage te voorkomen:

  1. Check je dak minstens 2 keer per jaar. Zie je losse of verschoven dakpannen, tekenen van slijtage of scheuren in het bitumen? Ga dan meteen over op actie en zorg dat het dak door een professional gerepareerd wordt. Weet je het niet zeker? Schakel ook dan een professioneel bedrijf in, zij helpen je verder.
  2. Reinig regelmatig de dakgoot en de afvoer. Houd dakgoten en afvoeren vrij van bladeren, takken en ander vuil. Verstopte goten kunnen waterophoping veroorzaken, wat kan leiden tot lekkages.
  3. Snoei overhangende takken. Snoei bomen en takken die over het dak hangen om te voorkomen dat ze bij slecht weer op het dak vallen en schade veroorzaken.
  4. Ventileer je zolder goed. Zorg voor goede ventilatie op de zolder om condensatie te voorkomen, wat kan leiden tot vochtproblemen en uiteindelijk lekkages.
  5. Verwijder in de winter sneeuw en ijs van je dak.
  6. Wat te doen bij lekkage dak?

    Bij een lekkage aan je dak is het belangrijk dat je snel in actie komt. Onderneem de volgende stappen.

    1. Lokaliseer het lek in je dak en voorkom verdere schade. Schakel altijd zo snel mogelijk een professioneel bedrijf in als het niet lukt.
    2. Met een tijdelijke reparatie kun je verdere schade voorkomen. Wees altijd voorzichtig op het dak, het kan glad zijn en daardoor gevaarlijk.
    3. Maak altijd beeldmateriaal voor de verzekeraar! Denk aan foto’s, filmpjes en maak notities. Deze kunnen je helpen bij het indienen van een schadeclaim bij je verzekeraar.
    4. Beperk de schade in de woning door het water op te vangen en de meubels te beschermen met zeilen of ander plastic. Je kunt er ook voor kiezen om meubels te verplaatsen, zodat deze niet nat kunnen worden.
    5. Schakel een professional in zodat je zeker weet dat een daklekkage niet weer voorkomt.
    6. Onderhoud in de toekomst je dak en controleer het minstens 2 keer per jaar.

    Verzeker je woning

    Het is altijd belangrijk om je woning en de spullen in je woning goed te verzekeren. Zo kom je niet voor financiële tegenvallers te staan in het geval van grote schade zoals een lekkage aan je dak. Met onze vergelijker vind je in een paar stappen de goedkoopste verzekeringen met de beste dekking. Vul je gegevens in een verzekeringsvergelijker in, bekijk de verschillende voorwaarden en kies de verzekering die het beste bij jou past om waterschade te dekken. Wil je zowel je inboedel als je opstal verzekeren? Kies dan voor een gecombineerde woonverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman schadeverzekeringsexpert bij Overstappen.nl. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, zorgverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.