Vergoeding Anticonceptiestaafje

Er zijn verschillende middelen om te voorkomen dat je zwanger wordt, zoals het anticonceptiestaafje. Hiermee ben je drie jaar beschermd en je hebt er geen omkijken naar. Dit is een betrouwbare vorm van anticonceptie, maar er is geen middel dat 100 procent garantie geeft. Onder de 21 jaar worden anticonceptiemiddelen vaak vergoed vanuit de basisverzekering, boven de 21 jaar kun je een aanvullende verzekering afsluiten om de kosten van anticonceptiva te dekken.

Vul je gegevens in en check je besparing

Wat is een anticonceptiestaafje?

Dit is een staafje van ongeveer 4 centimeter lang en 2 millimeter breed, dat in je bovenarm wordt geplaatst. Het staafje geeft contant een lage dosis hormonen af en kan drie jaar blijven zitten. Het staafje is gemaakt van een zacht, flexibel soort plastic dat niet kan worden opgenomen door je lichaam. Je kunt het staafje niet zien zitten, maar je kunt het zelf wel voelen als je drukt op de plek waar het zit.

Hoe wordt het geplaatst?

Het plaatsen van het anticonceptiestaafje is een vrij korte behandeling die wordt uitgevoerd door een arts. Je arm wordt eerst plaatselijk verdoofd en daarna wordt het staafje geplaatst met behulp van een naald. Dit duurt meestal ongeveer 30 seconden en door de verdoving is het pijnloos. Er kan wel een blauwe plek achterblijven. Je kunt het staafje laten plaatsen tussen de 1e en 5e dag van je menstruatie.

Veiligheid

De zwangerschap wordt voorkomen doordat er geen eicel meer vrijkomt en het baarmoederhalsslijm dusdanig verandert dat zaadcellen (bijna) niet meer de baarmoeder in kunnen komen. Hierdoor kunnen zij de eicel niet bereiken en kan er geen bevruchting plaatsvinden. Dit is een betrouwbare vorm van anticonceptie, maar er is geen middel dat 100 procent garantie geeft. Het geeft wel extra zekerheid omdat je het niet kunt vergeten, je hoeft er drie jaar lang niet over na te denken.

Menstruatie

Door de contante afstoot van hormonen is er geen stopweek meer. Hiermee kun je normaal gesproken plannen wanneer je menstruatie komt. Door het anticonceptiestaafje verandert de menstruatie bij veel vrouwen. Bij sommige vrouwen stopt de menstruatie en bij anderen wordt het juist vaker en heftiger dan het was.

vergoeding anticonceptiestaafje

Anticonceptiestaafje verwijderen

Het anticonceptiestaafje is na drie jaar niet meer werkzaam. Je kunt het laten vervangen en een nieuwe plaatsen als je beschermd wilt blijven. Als je zwanger wilt worden kun je het laten verwijderen en je bent in dit geval in principe meteen weer vruchtbaar.

Bijwerkingen

Er zijn een aantal bijwerkingen die komen kijken bij het gebruik van hormonale anticonceptie. De hormonen zorgen meestal in de eerste drie maanden voor veranderingen in je lichaam. Als je na deze drie maanden nog steeds klachten hebt, kan het verstandig zijn om even langs de huisarts te gaan. In de bijsluiter van het anticonceptiestaafje kun je de bijwerkingen lezen, deze vind je hier.

Vergoeding onder de 21 jaar

Tot 21 jaar worden veel anticonceptiemiddelen nog vergoed door de basisverzekering. Tot je 18e hoef je hier ook geen eigen risico voor te betalen, tussen de 18 en 21 geldt wel eerst het eigen risico. In sommige gevallen moet je wel een eigen bijdrage betalen. Je kunt deze eigen bijdrage uitrekenen op de website medicijnkosten.nl.

Vergoeding boven de 21 jaar

Voor vrouwen boven de 21 jaar is er geen vergoeding vanuit de basisverzekering voor anticonceptiemiddelen, tenzij je het door je arts krijgt voorgeschreven als middel tegen bloedarmoede. In de overige gevallen kun je een aanvullende verzekering afsluiten om deze kosten te dekken. Let wel op dat de premie van de aanvullende verzekering op jaarbasis niet hoger uitvalt dan de kosten van het anticonceptiemiddel of de vergoeding die je kunt ontvangen. Als je geen gebruik maakt van andere zorg dan is een aanvullende verzekering vaak niet voordelig.

Verwijzing van de huisarts nodig?

Het anticonceptiestaafje kan door een (huis)arts of gynaecoloog worden geplaatst die hier ervaring mee heeft. Als je eigen huisarts dit niet heeft, kan deze je doorverwijzen naar een specialist. In dit geval is een verwijzing van een arts altijd nodig. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de plaatsing of verwijdering als dit gebeurt door de huisarts en niet als dit gebeurt door een gynaecoloog. Het is verstandig om hiernaar te informeren bij je zorgverzekeraar en de voorwaarden te lezen die staan vermeldt in de polis van de zorgverzekeringen.

vergoeding anticonceptiestaafje

Vergoeding anticonceptiestaafje verzekering

Als je jezelf wilt beschermen tegen een zwangerschap, dan kun je een anticonceptiestaafje laten plaatsen. Afhankelijk van je leeftijd kun je een vergoeding ontvangen vanuit de basisverzekering. Als je ouder bent dan 21 jaar heb je hier geen recht meer op en kun je er voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Met onze zorgvergelijker kun je bekijken welke zorgverzekeraars een voordelige zorgverzekering aanbieden met een vergoeding voor een anticonceptiestaafje.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.