Vergoeding Hydrotherapie verzekeringen

De Grieken, Romeinen en Egyptenaren kenden al eeuwen geleden een helende werking toe aan warmtebaden. Hydrotherapie (therapeutisch zwemmen) combineert een warmtebad met oefeningen uit de fysiotherapie. Door de opwaartse druk van het water kunnen pijnlijke gewrichten worden ontlast, wat hydrotherapie een vaak gekozen behandeling maakt voor bijvoorbeeld mensen met reuma of fibromyalgie.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Therapeutisch zwemmen in warm water
Fibromyalgie, artrose of chronische pijn
Gebroken knie, nieuwe heup of knie
Hydrotherapie is geen colonhydrotherapie
Dekt mijn verzekering hydrotherapie vergoedingen?
Verwijzing door de huisarts?
Vergoeding hydrotherapie zorgverzekering 2022

Bekijk de vergoeding per verzekeraar

Therapeutisch zwemmen in warm water

In water van zo’n 32 graden Celcius begeleidt de fysiotherapeut je bij de oefeningen. Dit kan in een loopbad, oefenbad of zwembad. Sessies kunnen individueel of in groepsverband worden georganiseerd. Vaak bevindt de fysiotherapeut zich ook in het water. Je hoeft geen ervaren zwemmer te zijn voor hydrotherapie. De oefeningen worden in ondiep water gedaan.

Fibromyalgie, artrose of chronische pijn

Hydrotherapie heeft als doel het verbeteren van kracht, conditie en beweeglijkheid. Door de spieren en gewrichten op een juiste manier te gebruiken vermindert de pijn. Voor fibromyalgie, artrose en chronische pijn wordt deze behandeling ingezet. Ook voor neurologische aandoeningen wordt deze vorm van therapie geschikt bevonden. Denk aan Parkinson, MS, spierziekten en een hernia.

fitGebroken knie, nieuwe heup of knie

Heb je mobiliteitsproblemen op het droge? De opwaartse druk van het water kan  de pijn en het ongemak van bewegingen verlichten. Fysiotherapie in warm water kan ook een rol spelen in de revalidatie na een gebroken knie of na het plaatsen van een nieuwe heup of knie. De looptechniek kan worden geoefend zonder het been of gewricht te overbelasten. De bloedvaten zijn verwijd door het warme water. Dit vergemakkelijkt de bloedtoevoer naar beschadigde weefsels, waardoor vermoeide spieren sneller herstellen.

Hydrotherapie is geen colonhydrotherapie

Colonhydrotherapie moet niet verward worden met hydrotherapie. Hoewel de namen op elkaar lijken, zijn dit twee erg verschillende behandelingen. Bij colonhydrotherapie wordt namelijk de volledige dikke darm met water gereinigd.

Dekt mijn verzekering hydrotherapie vergoedingen?

Vanuit de basisverzekering wordt hydrotherapie niet aangeboden. Veel aanvullende verzekeringen dekken het daarentegen wel (deels). Hydrotherapie wordt als een vorm van fysiotherapie beschouwd. Omdat de dekking vanuit de aanvullende verzekering plaatsvindt, valt de vergoeding niet onder het eigen risico. Hoe goed ben jij momenteel gedekt? Het is van belang je polisvoorwaarden goed door te nemen en bij twijfel contact op te nemen met je zorgverzekeraar. De dekking verschilt namelijk per verzekeraar.

Verwijzing door de huisarts?

De huisarts hoeft je niet te verwijzen voor fysiotherapie. Hydrotherapie wordt doorgaans gezien als een vorm van fysiotherapie. In principe heb je dan geen verwijzing door de huisarts nodig. Sommige therapeuten vragen toch om een verwijzing. Het verdient aanbeveling voor de behandeling alles goed door te spreken met de zorgverzekeraar en fysiotherapeut, omdat het aantal vergoede behandelingen afhangt van de diagnose en de aanvullende verzekering. Daarnaast kan de verzekeraar ook als voorwaarde stellen dat de dekking hoger is als je de behandeling volgt bij een therapeut waarmee zij contractuele afspraken hebben gemaakt.

Vergoeding hydrotherapie zorgverzekering

Wil je in de toekomst voor hydrotherapie verzekerd zijn? Als je een verwijzing van je behandelend arts of reumatoloog hebt, wordt hydrotherapie door een groot aantal verzekeraars vergoed. Therapeutisch zwemmen wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, waardoor je een aanvullende verzekering moet afsluiten. Vergelijk zorgverzekeringen om te zien welke zorgverzekeraars de behandelingen dekken tegen de scherpste prijs. Maak hiervoor gebruik van de zorgvergelijker.

Vergoedingen voor hydrotherapie per verzekeraar

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.