Vergoeding Iriscopie verzekering 2024 | Overstappen.nl

Vergoeding Iriscopie verzekering

Iriscopie, ook wel irisdiagnostiek of iridologie, is een alternatieve geneeswijze die wordt toegepast om oorzaken van klachten in het lichaam te benoemen. De oorzaken van je klachten kunnen worden benoemd aan de hand van het gekleurde deel van je oog: de iris.

Inhoudsopgave

Afwijkingen in de iris

De behandelaar van iriscopie; een iriscopist, kijkt naar afwijkingen in de structuur van je iris. Door te kijken naar strepen, verkleuringen of vlekjes zou de iriscopist kunnen zien waar de klachten vandaan komen. Volgens irisdiagnostiek staat alles in je lichaam in contact met je iris. Zo zou je iris reageren op veranderingen en kan op deze manier achterhaald worden waar je lichaam ontregeld is.

Diagnose van een iriscopist

Wanneer de iriscopist aan de hand van het bestuderen van de iris een diagnose heeft gesteld van de oorzaak van de klachten, zal de iriscopist een advies geven om deze klachten te verhelpen. Zo zal er advies worden gegeven wat betreft de leefwijze en de eetgewoonte van de patiënt. Om de klachten te verhelpen zal er geadviseerd kunnen worden bepaalde vitaminen of kruiden te gaan gebruiken.

Iriscopie bij welke klachten

oogKlachten waarbij iriscopie kan worden toegepast zijn: hoofdpijn, gebrek aan energie, buikpijn, huidklachten, klachten aan de keel, klachten aan de neus of klachten aan de oren. Ook kan iriscopie worden toegepast ter preventie van klachten.

Vergoeding iriscopie

Iriscopie behandelingen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Om vergoeding te ontvangen voor iriscopie is het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering noodzakelijk. Bij de meeste zorgverzekeraars wordt iriscopie verzekerd vanuit de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen.

Let op dat niet alle zorgverzekeraars iriscopie vergoeden. Neem daarom altijd voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar om te informeren naar de vergoeding. Wanneer je zorgverzekeraar de behandelingen vergoedt, is er meestal sprake van een bedrag of percentage per behandeling of per jaar.

Geen verwijzing van huisarts nodig

Omdat iriscopie onder de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen valt, hoef je voor vergoeding geen aanspraak te doen op het eigen risico. Ook is een doorverwijzing van de huisarts voor een iriscopie consult en behandeling niet nodig.

Beroepsverenigingen en overkoepelende organisaties

Voor het ontvangen van een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen is het belangrijk dat de iriscopist van jouw keuze is aangesloten bij een -door jouw zorgverzekeraar-  erkende beroepsvereniging. De meeste zorgverzekeraars vinden het belangrijk dat de iriscopist is aangesloten bij de Vereniging van Natuurgeneeskundige Therapeuten (VNT) en bij een van onderstaande overkoepelende organisaties:

  • Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ)
  • Klachtencommissie Alternatieve Behandelwijzen (KAB)
  • Stichting Registratie Beroepsbeoefenaren Aanvullende Gezondheidszorg (SRBAG)

Dubbelcheck altijd voor zekerheid

voorwaardenZeker weten of jouw zorgverzekeraar je iriscopie consult vergoedt? Informeer voor de zekerheid altijd bij je zorgverzekeraar of je recht hebt op vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Afsluiten iriscopie verzekering

Op zoek naar een aanvullende verzekering voor het verkrijgen van vergoeding voor je iriscopie behandelingen? Vergelijk aanvullende zorgverzekeringen via onze zorgvergelijker en zie binnen een paar stappen waar je de hoogste dekking krijgt voor de laagste premie.

Vergoedingen voor iriscopie per zorgverzekeraar

Zorgvergelijker

Deze vergoedingen hebben betrekking op aankomend jaar. Kijk voor de persoonlijke polisvoorwaarden altijd op de website van de zorgverzekeraar.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overstappen.nl werkt dagelijks aan het accuraat bijhouden van de informatie omtrent zorgverzekeringen. De zorgbranche is echter een snel veranderend landschap. Voor het beste advies neem je contact op met je huisarts. Kijk ook altijd eerst naar de specifieke polisvoorwaarden in onze vergelijker.